Zůstane světový šampionát v Dubaji?

05.02.2016 20:53

100 tisíc dolarů pokuty pro každou z pěti stájí UAE, jejichž jezdci bili koně na trati, suspendace všech pěti trenérů, to je další dopad krize vytrvalosti, která momentálně eskaluje v UAE. "Učinili jsme rychlé rozhodnutí," říká prezident národní federace UAE, "kromě pokut a suspendací trenérů byly odebrány licence všem členům servisních týmů, kteří se podíleli na incidentu."  

V incidentu v Al Wathba figurovala také prestižní stáj MRM rodiny Al Maktoum - stejně jako ostatním čtyřem stájím jí byla udělena pokuta 100 tisíc dolarů a její trenéři byli suspendováni. 

Mluvčí FEI řekl pro Telegraf.co.uk: "Dokud nebude na stole dohoda o přijatých opatřeních na řešení závažných událostí ve vytrvalosti v tomto regionu, nebudou se konat žádné další závody. EEF (Emirates equestrian federation) si je plně vědoma, co je v sázce, a fakt, že pozastavila další konání závodů, suspendovala trenéry a udělila vysoké pokuty, jasně ukazuje, že situaci berou vážně a hodlají ji promtně řešit."    

Co dál? 

  • FEI je navíc pod sílícím tlakem veřejnosti, která požaduje přemístění místa konání světového šampionátu z Dubaje.
  • Dnes byla na stránkách Change.org zahájena petice volající po novém místě šampionátu. Momentálně má 780 signatářů. 
  • Švýcarská jezdecká federace navrhla veřejně bojkot, po změně místa konání volá i Americká vytrvalostní konference (AERC).
  • V dopise pro Jezdeckou federaci Spojených států říká prezident AERC Michael Campbell: „Suspendace Spojených arabských emirátů minulý rok nepřinesla stabilní výsledky s výjimkou Dr. šejka Sultana v Bouthib. Toto pokračující týrání koní je  pohromou pro vytrvalostní sport všude ve světě. Pouštní způsob závodění v UAE není vytrvalostní ježdění, jak jej definuje většina zemí. Vytrvalostní komunity v mnoha dalších zemích vyjadřují stejný názor svým národním federacím.“
  • FEI se ke statusu šampionátu v Dubaji zatím nevyjádřila, národní federace UAE si je velmi dobře vědoma závažnosti situace. 

 

Zdroj: https://www.horseandhound.co.uk