Žluté karty ve vytrvalosti 2016 - je čas přitvrdit?

05.11.2016 12:03

Ještě není konec roku, ale zajímala mě dosavadní bilance žlutých karet a státní příslušnost jejich držitelů.

Od 22. ledna 2016 do konce října bylo uděleno 40 varování – žlutých karet, jezdcům ze 14 zemí. 

 

STÁT Porušení pravidel Týrání koní
čl. 169.6.2.
Nekorektní chování
čl. 169.6.3. GR
CELKEM
UAE 10 1 2 13
KSA 2 5 - 7
OMA - 3 1 4
URU 1 1 2 4
ARG 2 - - 2
GUA 2 - - 2
POR - - 1 1
FRA - - 1 1
RUS 1 - - 1
KAT 1 - - 1
SUI - 1 - 1
GER - - 1 1
IT - 1 - 1
BRN - 1 - 1
CELKEM 18 13 9 40
         

 

Tabulka není zcela objektivní, protože nezohledňuje počet „hříšníků“ dané země v poměru k počtu jezdců, zajímavější, byť také statisticky nepodstatné, jsou však druhy prohřešků. Zatímco UAE, vytrvalostní velmoc co do počtu závodů a koní, spíše nedodržuje pravidla, Saúdská Arábie má primát v hrubosti vůči koním. A pak sem tam jezdci neudrží emoce na uzdě a je z toho nekorektní chování - v případě portugalského jezdce už se to blíží Divokému Západu...

 

Tribunál FEI řešil rvačku

 

Portugalský jezdec  Antonio Vaz Freire si vysloužil na závodech v RioFrio během deseti minut hned dvě žluté karty.

Co se odehrálo?

Kůň TIBETE jezdce Antonio Vaz Freire byl CEI3* 160km vyloučen po čtvrtém kole, načež do vet-gate vtrhnul jeho otec,  José Maria Vaz Freire, a slovně napadl všechny přítomné  veterináře a další funkcionáře.

Prezident sboru rozhodčích, Rui Pedro Amant, ho vyzval, aby opustil prostor veterinární kontroly. Otec jezdce poslechl, ale na odchodu ještě znovu všem nadával.  Amant pak za ním šel, aby se ujistil, zda patří do týmu jezdce Antonia Vaz Freire. Když se ujistil, že tomu tak je, oznámil mu, že jeho synovi bude udělena žlutá karta.Asi za deset minut se prezident sboru rozhodčích vydal do prostoru pro chlazení koní, aby jezdce informoval o tom, že mu je udělena žlutá karta a vysvětlil mu důvody. Během vysvětlování ho však napadli otec a bratr jezdce. Bratr chytil oběma rukama funkcionáře za krk a několikrát udeřil hlavou do čela. Amant poté odešel a informoval ostatní rozhodčí, co se stalo. Jezdci vzápětí byla donesena druhá žlutá karta, kterou však odmítl podepsat.  

Tribunál FEI: Case 2016-12 - Decision of the FEI Tribunal - Mr. Antonio Vaz Freire v FEI - 14 October 2016.pdf (294660)

 

Podle Pippy Cuckson, která tento případ také zaznamenala,  jsou žluté karty spíše relikvií dřívějších "více džentlemantských" časů a vzhledem k tomu, s čím se funkcionáři musí potýkat, je tato zbraň FEI proti hulvátskému chování slabá. 

 

Pozor - o žluté kartě může být jezdec informován i jen písemně a to do 14 dnů od incidentu - pokud není možnost mu kartu předat na místě.