Záchrana stovky koní ze smrtící povodně v Texasu

24.04.2016 09:49

Darolyn Butler je úspěšnou vytrvalostní jezdkyní . Má na svém kontě přes 35 tisíc vytrvalostních mil. Je také majitelkou střediska  Cypress Trails Equestrina Centre v Humble a chovatelkou koní, kteří uspěli jak na světových jezdeckých hrách v Kentucky, tak např. v Prezident Cupu v UAE. Dcera Cecillia kráčí v matčiných stopách neméně úspěšně.  Jejich středisko v Houstonu však 18. dubna zaplavil déšť, kdy spadlo během  jednoho dne tolik vody, kolik tu bývá za měsíc – od 18. do 19. dubna celkem 328 cm!

Povodeň si vyžádala 5 lidských obětí a ohrozila 101 koní včetně 75 ze střediska v Humble.  Darolyn Butler řekla, že koně byli v té době ve výbězích kolem ranče. Přestože má vypracovaný dvoustránkový protipovodňový plán, myslela si, že nebude nutné koně evakuovat. Jenže voda stoupala tak rychle, že evakuace již nebyla možná. Netrvalo dlouho a voda v blízkém potoce stoupla o 30 stop (9 m). Bylo to způsobeno i tím, že v Conroe se rozhodli otevřít protipovodňová vrata.

 

 

Koně ve stodole blízko domu byli ve vodě po břicha, když voda stoupla. Koně, kteří byli venku, se však zapletli do ohradníků nebo je povodeň smetla  do lesů.  Přátelé, studenti a zaměstnanci je zachraňovali.  V pondělí odpoledne byla většina koní v bezpečí, ale pět jich zmizelo včetně dvou vytrvalostních šampionů. Je naděje, že zůstali v lesích, ale také obavy, že se zamotali do větví nebo je unesl proud po řece.

 

Koně Butlerových nebyli jediní, kterým bylo třeba pomoci. Podle mluvčího místní police bylo z povodně zachráněno dalších 31 koní včetně 23 miniponíků.

 

Butlerová doufá, že zmizelým koním pomůže jejich kondice. Všichni jsou to vytrvalostní koně, jsou silní. Jedna klisna však nepřežila, protože se nedokázala včas vymotat z ohradníků.

 

Proti Butlerové se ozývá mnoho hlasů v komentářích, kteří  ji odsuzují za to, že už poněkolikáté (po čtvrté) příliš dlouho čekala a pak již bylo pozdě. Údajně vždy o nějaké koně přišla. O nezvykle vydatném dešti byla informována 5 dní dopředu, protipovodňová vrata se vždy otevírají a byla jí nabízena pomoc s evakuací již noc předtím.

 

Koním, kteří jsou zachráněni z povodně hrozí infekční nemoci, mohou být zranění, podchlazení.

 

O tom, co znamená povodeń pro koně, si můžete číst v dolních odstavcích článku pro Equichannel: https://www.equichannel.cz/vodni-zivel-v-akci-co-ted

 

https://www.youtube.com/watch?v=Q-2RFMyRGfs

 

https://www.youtube.com/watch?v=Nmik3qlg05A