Vytrvalost s utaženým podpínákem s řetízkem?

15.12.2016 20:02

Až se budou posté měnit a zpřísńovat pravidla - mají na tom podíl záležitosti jako např. tahle:  Britská jezdkyně Emma Finnie, žijící a závodící v UAE, vyhrála sice svým 4.místem čtyřkolku, bohužel se ale kyberneticky se znemožnila  3. prosince na závodech v Al Wathba. Jela 12letou klisnu nauzděnou tak, že jí nozdry svíral utažený podpínací řemínek, zespodu je řetízek. Navíc se jedná o pákové uzdění s dlouhými rameny. A ještě k tomu měla otěže s poutky, jaké se používají v paradrezuře. Podle pravidel FEI jsou zakázané ve vytrvalosti ostruhy, průvlečky a bič, ale pravidla nespecifikují konkrétní typy zakázaných udidel, řeší jen otěže, které nesmí omezovat pohyb hlavy. Jedná se tedy spíše o etickou otázku. 

Kromě toho kolovalo po sítích video, na kterém v zápalu boje Emma klisnu v závěru tvrdě pobízela - což také vyvolalo další vlnu nevole, především na FB stránce americké vytrvalosti,AERC.  Na adresu jezdeckého stylu 37leté jezdkyně se snesla bouře kritiky. 

Celou záležitost hodlá vyšetřovat svaz britské vytrvalosti Endurance GB a také se vyjádřil mluvčí FEI v tom smyslu, že FEI o nedávných případech používání ostrých udidel a nánosníků ve vytrvalosti ví a vytrvalostní komise FEI to bere jako urgentní záležitost. 

Emmu Finnie jsem osobně viděla na ME v Mostě, když ji "odchytly" dvě rozhodčí a musela na váhu. Pro nižší váhu byla vyloučena, tehdy neúspěch postihl celý britský tým a jeho koučka následně odstoupila. 

Proč Emma Finnie v Al Wathba jela, jak jela, proč byla klisna takto nauzděna - to ví asi jen trenér klisny a Emma. Pravda, každého napadne, jak s tím mohl kůň pít - ale nejen v UAE údajně koně na trati nenapájejí - spíše jsou pre-hydratovanína daný výkon. Napájení v průběhu závodu jsou kilogramy navíc... zvyšuje se TF... napájí se zpravidla až po veterinární kontrole (obrázek koně vrhajícího se ke kontejneru s vodou, od něhož je odtaženi, není nic výjimečného.) 

 

 

 

Video: https://www.instagram.com/p/BNjIxtegtJn/?hl=en