Výchova vytrvalostních jezdců v Boudheib

31.01.2017 11:28

Trend směřování vytrvalostních jízd k vytrvalostním dostihům bohužel začíná narážet na fyziologické limity koní a je jedno, zda v tréninku nebo v závodech. Dva mrtví koně ve Francii během jednoho měsíce loni na podzim a 6 koní v UAE v lednu jsou výsledkem. 

Na Facebooku kolují videa jako např. TOHLE.  Pozor - video je z Kataru. A Katart není UAE, stejně jako Dubaj není Boudheib. V Boudheib se vytrvalost vrací - k vytrvalosti. 

 

Šejk Sultan bin Zayed Al Nahyan kromě úpravy pravidel směrem ke snížení rychlosti podporuje výchovu mladých vytrvalostních jezdců. V Boudheib Academy pro mládež si žáci vyzkoušeli první ze seriálu "vytrvalostních jízd pro začátečníky". 

Trať měla 12 km s veterinární kontrolou po šesti kilometrech. Mladí jezdci ve věku od 10 do 18 let si sami koně před jízdou připravili. Pak, rozděleni do třech skupin, startovali a jeli v kroku nebo v klusu. 

Za cval hrozila diskvalifikace. Na trati měli možnost využít pro koně četná napajedla a po odjezdu se museli o koně sami postarat, nesměli mít žádného wranglera. 

Nikdo nebyl diskvalifikován. Pro děti to byl velký zážitek, na který nezapomenou stejně jako na respekt vůči svému čtyřnohému partnerovi v případné budoucí vytrvalostní kariéře. Celou akci připravil v akademii Kieran Treacey. 

Zdroj: News.endurance.net