Velký týden v Ùzes

20.10.2016 20:35

Úsilí francouzských chovatelů vytrvalostních koní každoročně vrcholí „Velkým týdnem“ v Ùzes, kde se ti nejlepší mladí koně utkají ve finálových soutěžích od 40 do 90 km a obdrží známku od elite (excelentní), velmi dobrý, dobrý po kvalifikovaný. Tyto známky jsou pak jednoduchým vodítkem pro případné kupce. Velký týden je opravdu velký - v letošním ročníku, který proběhl 6.-9. října,  se zde předvedlo přes 700 koní, 4, 5 a 6 letých. Ještě před 11 lety na prvním ročníku finále roku 2005 se přitom o tak velkou akci zdaleka nejednalo - chyběl ročník čtyřletých koní, v pětiletých startovalo 90 koní, v šestiletých 24, celkem tedy 114 koní. 

Počty s dalšími roky stoupaly a mnozí koně změnili majitele - např. Shagya arab Novisaad d´Aqui , 7. v kategorii 6letých, o rok později 5. na MS 7letých koní, v roce 2009 4. na ME Open. Dnes patří pod stáje MRM v UAE, v srpnu na něm startoval Mario Hoffmann v CEI* 80 km v Šamoríně. Také stříbrná Laiza de Jalima z MS a ME získala v Ùzes třídu excelentní. Velký týden v Ùzes, to je příležitost pro majitele a jezdce, kteří mají ambice. 

Bon&Beau

Kromě zkoušky jednotlivých ročníků výhradně na vytrvalostních  tratích zde probíhá i soutěž Bon&Beau - kde se snoubí krása s výkonností. Mezi 4letými klisnami vynikla Cassiopeia Suleiman, dcera Ceres de Lafon a Buba du Mazet, (co se týče krásy a výrazu, dojdeme k Aswanovi u obou...) V kategorii 4 letí hřebci a valaši byly uděleny dvě zlaté, tři stříbrné a tři bronzové plakety. Jedním ze dvou vítězů je Shamir des Aubus (Mystic des Aubus - Shamilah Wassima). Druhým vítězem je Naim de l´Olivier (BS Spécific - Hikuptah Nejma)

Mezi 5letými klisnami se nejvíce přiblížila ideálu krásy a výkonnosti Petronella (Poganin - Pomposa) a mezi  5letými valachy a hřebci nejlépe obstál Nile Sazilly, majitelky Virginie Simon, jejíž koně v kategorii Bon&beau získali nejvíce ocenění. 

 

6 letí koně - bez omezení rychlosti 

V pátek 7. října se v 7 hodin ráno vydalo do prvního ze čtyřech kol 97km soutěže 155 šestiletých koní. Hodnocení "elite" získalo 14 z nich - ti získali  body za veterinární parametry, čas na zklidnění a rychlost. Deset z nich pak získalo ceny na slavnostním dekorování v pořadí dle času na zklidnění. 
Šampionkou 6letých se stala teplokrevná klisna AL MARITA VAL po Mawlid Rej (arab) a matce Magic Val Arbin (polokrevn. arab), dceři po Shalimar d´Ibos. Recovery Time: 11:07 min.
Jezdec Paul BARD.
 
Šampionce dýchala na záda arabská klisna TAMMAM LIZONNE s 50% majitelkou Sabrine ARNOLD v sedle. Otcem klisny je Menjad Maram Al Baida, matkou Arhaba po Horr
Recovery Time: 11:48.
 
Pódium doplnil valach AWAN DU PRONT (Sihawan-Carmine - Mekninn Ibn Breek), nadějný kůň, který letos 3x vyjel na závody a 3x zvítězil. Je v majetku Emilie Lambertové a jel ho Leah VOGLER.
Recovery time: 14:05 min.
 
60 koní ve zkoušce neobstálo - 3 jezdci odstoupili, 6 koní neprošlo přes metaboliku, zbytek na kulhání.

6 letí koně - omezená rychlost

 
117 koní se zúčastnilo 80km zkoušky, 31 z nich získalo hodnocení excelentní, 35 jich vyřadily veterinární kontroly - z toho 3 koně na metaboliku, ostatní na kulhání. 
 
 
 

5 letí koně - omezená rychlost

Přes 360 koní poslední den Velkého týdne startovalo na 60km trati v kategorii 5letých. 71 z nich získalo hodnocení "elita" a deset nejlepších bylo slavnostně dekorováno v pořadí podle recovery time. Vítěz, valach  Baj de l´Angelique (Baj de Piboul - Saqqarah) předčil ostatní časem na zklidnění 2,46 min. Jen o tři vteřiny déle vstupoval do VG Bassam du Sauveterre (Reve du Sauveterre - Jerezana). Také třetí Baggio d´Armani je synem Reve du Sauveterre, RT 3,01 min. 
 

4letí koně - omezená rychlost

Největší nadějí a šampionkou se stala Loubna da l´Isles (Bédouin de Piboul - Alzouna / Sire d´Albret). Majitelkou je Cécile Miletto Mosti. Druhým nejlepším čtyřletkem je polobratr Loubny, Takirou d´Isles , také po Bedouin de Piboul. Třetím místem v šampionátu 4letých se zviditelnila anglo-arabka Chance de Niellans, kterou jela Melissa Bisoffi (mnozí tuto jezdkyni znají ze semináře). 
 
 
 
Hodnocení koní podle veterinárních parametrů a důraz na co nejrychlejší časy na zklidnění jsou kritéria, ze kterých vzejdou nejnadějnější koně. Ostatně, schopnost se rychle zklidnit po zátěži je dána geneticky - https://www.i-endurance.cz/news/kone-maji-rychle-zklidneni-po-zatezi-v-genech/