UAE není jen Dubaj - je to také Boudheib

07.02.2017 12:13

 

Média přestala házet pouštní vytrvalce do jednoho pytle s cedulkou UAE. Takže tu máme Dubaj (DIEC), Al Wathba (ADEC) a Boudheib (BIEV). Co se týče vývoje vytrvalosti lepším směrem, všechno jde, když se chce - takový mám dojem z toho, co se děje v Boudheib. Zpočátku to vypadalo, že se zde vytrácí jakákoliv soutěžní motivace, což také není ideální, ale představte si - už 6.ledna se dekorování konečně zúčastnili i koně. Vypadali totiž dobře.

 

Prezident Cup Boudheib

V Boudheib (BIEV) se tradičně běhá Prezident Cup ve třech kategoriích for Ladies, private Owners a Young Riders. V Al Wathba se koná Prezident Cup pro seniory. Letošní vítěz Prezident Cup pro mladé jezdce dokončik soutěž průměrnou rychlostí 18,75 km/h. To je rychlost relativně běžná v Evropě i jinde, ale v tomto regionu nikdy předtím. Když porovnáme výsledky z minulých let, pak zjistíme, že průměrná rychlost vítězů v letech 2010-2015 byla 26,61 km/h, v roce 2015 dokonce 28,58 km/h - s tím, že každý rok stoupala, v roce 2015 to bylo "skromných" 25,65 km/h. 

 

Vítěz letošního CEIYJ 2* 120 km 21. ledna Prezident Cup v nejrychlejší fázi nepřekročil rychlost 21,53 km/h. V roce 2013 třetí umístěný jezdec jel ve své top fázi přes 34 km/h. To je rozdíl oproti letošnímu roku 12,5 km/h. Snížení rychlosti JE výrazné, což je zvláštní úkaz u Prezident Cup. kde startují milovníci rychlosti se špičkovými koňmi touhou po získání cen (až ze 70% cen BEVA). 

 

Rychlost koně ničí. Nedávná studie École Nationale Vétérinaire Maison Alfort (Státní veterinární škola) na základě výsledků z ATRM to znovu potvrzuje:

  • rychlost je zásadním faktorem rizika
  • čas vstupu do veterinární kontroly je důležitým ukazatelem kondice

Závěrem studie doporučují mezi jiným:

  • zpomalit
  • zkrátit čas vstupu do VG


To je přesně to, co už rok běží dle  Protokolu Boudheib (BECA) s přesvědčivými výsledky.

Rychlost v CEIY2* v Prezident Cup je nízká, ale současně je korektní procento kvalifikovaných jezdců, ač je nižší než v předchozích CEI sezóny konaných podle stejného protokolu (resp. 79% a 61%). Rozdíl je zcela jasně daný délkou soutěže (CEI 80km). Faktor vzdálenosti se samozřejmě projeví dvojnásobně při relativně špatném managementu na trati. Mnoho jezdců bylo viděno na neupravené části přírodní tratě, jak cválají, tak jak jsou zvyklí v „tradičních“ vytrvalostních závodech.Výsledkem byla zvýšená únava koní.
Proto bylo tolik koní diskvalifikováno, protože nebyli schopni zklidnit se včas (10%), dále se vyskytly nepravidelnosti chodu (14,5%), metabolika (26,9 km/h). Co se týče verdiktu ME, tak polovina z těch koní měla vyšší TF než 56. 11,6% koní nedokončilo z rozhodnutí jezdců, trenérů nebo majitelů odstoupit – protože přes dobrou kondici v době veterinární kontroly na tom však nebyli tak, aby mohli pokračovat podle limitů protokolu BECA.  Z toho vyplývá, že okolo 30% koní nedokončilo buď proto, že překročili parametry dané protokolem BECA nebo protože se jezdci, trenéři nebo majitelé rozhodli je pošetřit.

 

Letošní zkušenosti z Boudheib

Konec "bufetů" před cílem v kvalifikačních jízdách
 

Letos se také změnilo chování jezdců - zatímco dříve v limitovaných soutěžích (12-16 km/h) jeli naplno (25-30 km/h) a zpomalili nebo zastavili těsně před cílem, čímž dosáhli horní hranice limitu. Byla to tedy čistě administrativní rychlost, která neměla nic společného s tím, jakou zkušenost koně měli mít. I když se nestanovovalo pořadí, dřív se vyptávali, kdo je před kým. Letos si jezdci vtšinou drželi na trati stejnoměrnou rychlosti, kterou si nastavili v souvislosti s délkou trati. Jeli skutečné kvalifikační jízdy. 
 

"Fotopasti" na náhradní jezdce

 
Pořád je častým nešvarem výměna jezdců na trati. V případě pochybností byly tedy pořízeny fotografie jezdce. Byly požadovány a ověřovány ID na trati i v cíli. Bylo zachyceno a diskvalifikováno 6 jezdců. Nastaly pak nechutné diskuze, kdy dokonce jeden trenér prohlásil, že přece jde o kvalifikaci koně a ne jezdce. 
 

"Podváha"

Dále došlo k porušení pravidel - chybělo "jen" 8 kg. Jezdci, kteří v tomto ohledu podvádějí, musí vidět, že jim to neprojde. Proto je nemyslitelné v těchto kontrolách polevit. 

 

Zastřešené prostory

Jsou rozděleny na sekce a ty jsou očíslované. Do každé můžou vstoupit max. 4 koně, nelze si vybírat místo. Kamery jsou nastavné tak, aby nevznikla slepá místa. V kontrolním středisku si může pracovník v případě potřeby obraz přoiblížit, vše je ukládáno.

 

CRI

Směrodatnější než TF je CRI, tj.  TF před klusem 40 m a po něm. Je přesnějším ukazatelem únavy koně, pokud tomu tak je. Koně s bradykardií (velmi nízkým tepem) nejsou upřednosťnováni a to také zavírá dveře dopingu v této oblasti. 
 
 

Dekorování

 
Přestože soutěží kůň a jezdec jako dvojice, dekorování se tu vždy účastnili pouze jezdci. Samozřejmě, pokud jsou koně unavení a vyčerpaní, nevypadá to dobře. po soutěžích v Boudheib však vypadali svěže. Ze 300 koní bylo odesláno na kliniku 12, z nichž jen jeden měl vážnější metabolické problémy. Ostatní tudy víceméně jen "prošli". To znamená, že koně by se mohli prezentovat,aniž by to byla ostuda - a proč ne i na závěrečném dekorování. Poprvé si to tedy mohli vyzkoušet 6.ledna. Pro všechny to byl příjemný a radostný zážitek. 
 
Zdroj: