UAE - Jumeirah Cup 120 km, Boutheib 120 km, CEI2* Al Wathba

26.12.2017 22:53

Nová sezóna v UAE má za sebou 46 závodů a blíží se ke svým vrcholům - CEI3* 160 km Al Maktoum Cup (6.ledna), a CEI3* 160 km President Cup (10.února). 

CEN 120 km Jumeirah Endurance Cup 

14.prosince se konala významná soutěž, kterou však mnozí jezdci využili jako přípravu na prestižní Al Maktoum Cup.I to je jeden z důvodů vysokého procenta eliminací - 46 koní závod dokončilo oproti 159 eliminovaných (71%). Hodně jezdců si chtělo koně vyzkoušet na startu velkého počtu koní a po prvních kolech odstoupili (69). Podle výsledků však dost jezdců závodilo naplno. První desítka koní nejela pod 24 km/h. 

Zvítězil šejk Hamed Dalmook Al Maktoum ze stáje M7 na AL FATIN - 9letém arabském valachovi odchovaném v Uruguayi (/https://www.allbreedpedigree.com/al+fatin) , průměrná rychlost 26,58 km/h, čas 4:30:53. 

Jen o setinu "za ním"  dojela Amy Louise MCauley z Irska na 7leté klisně ARIVEDERCI DE SOMMANT.

V závěsu za touto dvojicí se zanedbatelnou ztrátou dokončil na třetí pozici šejk Rashid Dalmook Al Maktoum - AL BAZZ.

Výsledky: Jumeirah 2017.pdf (133913)

 

CEI** 120 km - Boutheib

Vrcholnou soutěží v Boutheib byla 15. prosince CEI** 120 km International Prestige Ride. Výsledky najdeme dvoje - jednak podle protokolu BECA a pak podle FEI. 
Přestože rychlosti první desítky jezdců nepřesáhly 17 km/h, soutěž podle přísných pravidel zohledńujících welfare koní dokončilo jen 15 dvojic ze 79. V nejlepší kondici závod dokončil CASTLEBAR TAZZANI (16,928 km/h). 

Výsledky FEI: https://data.fei.org/Result/ResultList.aspx?

Výsledky BECA: CEI 120 km Boutheib.pdf (175586)

Na trati v Boutheib

Připomínám pravidla Boudheib:

  • vstup do veteriny v CEI i CEN do 10 minut
  • maximální TF- 56
  • maximální rychlost kola 20 km/h (tolerance do 20,99 km/h) - nepočítá se k tomu čas vstupu do veteriny
  • žádný doprovod auty s výjimkou týmového vozidla (1 trenér na 5 koní)
  • chlazení pouze u napajedel, která jsou po délce tratě na každém kilometru 
Kromě toho trať zahrnuje neupravený přírodní terén, kde jsou jezdci odkázáni sami na sebe, jen mají k dispozici napajedla. 
Ve stejný den vyrazili na své první závody na 10 a 20 km debutanti z jezdecké akademie v Boutheib, kterou provozuje Emirates Heritage Club pod patronátem šejka Sultan bin Zayed Al Nahyan. Šejk bere velmi vážně svůj zájem o welfare vytrvalostních koní a podporuje výchovu mladých jezdců. Do akademie každé odpoledne po škole sváží chlapce a dívky od deseti let na jízdárnu na trénink, který je zdarma. Výchova jezdců klade důraz také na péči o koně, na všestranný výcvik. Jezdí se denně včetně víkendů. 
 
 

CEI** 120 km Endurance International Endurance Village Cup

 
Dojez do cíle - vpravo JLB NOCHE, vlevo PERDEBERG RASTA
 
23.prosince se konal další dvouhvězdový  závod v Al Wathba. A opět se potvrdila výkonnost uruguayských koní - zvítězila 10 letá klisna JLB NOCHE průměrnou rychlostí přes 28 km/h (rychlost posledního kola 31,986 km/h) s libanonským jezdcem Waad Nadim Bou Moghlbay. Jen o dvě tisíciny nižší rychlostí za ním, tedy prakticky současně, dojel na druhém místě jezdec UAE Rashed Hamoud Humaid Al Junaibi na 9letém anglo-arabském valachovi  z Jihoafrické republiky PERDEBERG RASTA
Na třetím místě v závěsu s prvními dvěma se opět prosadil kůň importovaný z Uruguaye - HLP GADAFI - rychlost 28,07 km/h s argentinskou jezdkyní Daiana Yamila Chopita
Ve výsledcích jsou nápadné poněkud delší "recovery time", což šlo ovšem na vrub počasí. Start se musel odložt kvůli husté mlze o necelou hodinu, která se zvedla až ve třetím kole, což přineslo oteplení.Největším protivníkem však byla 95% vlhkost.