UAE: BouThib 2015-16 - neuvěřitelná sezóna

01.04.2016 22:42

Název článku francouzského čtyřhvězdového veterináře Francois Kerboula se týká bilance vytrvalosti v BouThib v UAE (Abu Dhabi), kde se závodilo tuto sezónu podle nových pravidel, které zde zavedl šejk Dr. Sultan bin Zayed Al Nahyan. 

Sám šejk označil výsledky sezóny jako "neuvěřitelné". Samozřejmě takové výsledky neočekával během jediné sezóny. Vytrvalost nabrala nový směr a "Protokol BouThib", jak to nazvala FEI, oběhl svět."   Přesto i v BouThib došlo k jednomu fatálnímu případu a byly také zjištěny dva případy HYPOSENZITIVITY končetin, což je údajně rozšířená praxe. 

FEI z Bou Thib protokolu něco převzala do pravidel, sice zatím jen částečně, ale ještě neřekla poslední slovo. Největšími vítězi nového přístupu jsou koně - během sezóny v BouThib dramaticky klesly počty koní vyžadujících ošetření. (viz. prázdná klinika).  

Počet jezdců UAE tvoří 10,8% (957) všech FEI jezdců, což je druhý nejaktivnější stát po Francii - 22,7% (2012) jezdců. To, co se tam děje, není nevýznamné nebo bez vlivu na celou disciplínu, a je pochopitelné, že FEI má zájem na tom, aby to zde bylo v pořádku. 

 

Co se změnilo v BouThib?

 
  • Sezóna v BouThib nabízela pozorovatelům trochu jiný obraz vytrvalosti: například koně byli k vidění na trati i v klusu, nejen v nepřetržitém cvalu.
  • Dokonce lze vidět koně, jak v klidu pijí na water-pointech, což prakticky z pouštních tratí vymizelo.
  • Koně na trati nedoprovázejí žádné čtyřkolky
  • Po projetí koně cílem se nekoná žádný orgnizovaný chaos kolem koně, který zaclání výhled rozhodčím a je šancí na podvádění např. s váhou (podle svědectví např. Táni Terberové a Andery Kopecké se ani v DIEC takové chaosy už nekonaly) 
  • Trať posledního kola vede po neupraveném, přírodním terénu, což je první test pro příští sezónu na ztížení technické náročnosti. 
  • Viděli jsme jednoho s renomovaných trenérů odvolat svého koně na konci 2. fáze CEN Ladies, protože zklidňoval cca 3 minuty, zatímco obvykle mu stačila méně než minuta. Hrdě tuto skutečnost sdělil ostatním. Udělal by to tak i loni? 
  • Viděli jsme trenéry, jak probírají výsledkové listiny nad šálky čaje a vášnivě diskutují nad strategií vítězství ... a se zájmem, jako o novou hru.
  • Mnozí se cítí být méně pod tlakem - někdy značným - ze strany majitelů, trenérů a místního prostředí, jejichž jediným cílem je vyhrát a dosáhnout co nejvyšší rychlosti (myšlenka na rychlostní rekord ve vytrvalosti je v rozporu s podstatou disciplíny).
  • V BouThib se běžel poslední závod sezóny 13. března. Každý den závodů celé sezóny byl na místě samotný šejk Dr. Nahyan, vnímavý ke všem diskuzím s hlavním cílem - vrátit vytrvalost na správnou cestu. 
  • Od. 4. do 13. března zde také probíhal seminář, každý si mohl vyslechnout 10 přednášek. Tématem únavových zlomenin se zabývala veterinární lékařka Dr. Sue Stover - prezentovala výzkum schopnosti kosti adaptovat se na tréninkovou zátěž. Příliš rychlý a intenzivní trénink je predispozicí k úplné zlomenině. 
 

Stinné stránky 

  • Podvody se stále ještě dějí, zřejmě síla zvyku
  • Hyposenzitivita! - technika odhalující znecitlivění končetin nemohla být použita při vet kontrolách, protože tato možnost by musela být v pravidlech. Nicméně byl test proveden u eliminovaných koní se dvěma záchyty. Použití testu hyposenzibilizace byl šokujícím překvapením, protože hyposenzibilizace (dočasná nebo úplná) je rozšířeným fenoménem, který se ignuruje a netrestá. Technika na odhalení hyposenzitivity by měla v BouThib těmto praktikám zabránit. 
  • Fatalita - v kvalifikačním závodě na 80 km (12-16 km/h) došlo u jednoho koně k ruptuře šlachy. Veterináři nejprve poskytli ošetření s tím, že ho propustí na další léčbu domů. Nakonec se však rozhodli jinak - pro euthanazii. Příčinou, podle šetření, nebyla jízda, ale špatná kondice a špatné zacházení s koněm v tréninku. Tento případ znovu otevřel otázku přetrénování a vstupní veterinární prohlídky. Počet koní vyřazených ve vstupní prohlídce byl v BouThib vyšší než v předchozích letech. 
  • Odpůrcům se nelíbí komplikovaný způsob bodování, který je pro veřejnost nesrozumitelný. Podle Kerboula však není momentální piroritou přilákat diváky... 
Celý článek:ZDE
 
 

Tak nám mediálně velmi sledovaný seriál vytrvalost versus UAE opět pokračuje poté, co byla potvrzena smrt dalšího koně v závodě trenérů na 120 km. Zmínila jsem tohoto koně v článku o úspěchu Táni Terberové v závodě na 120 km, jmenoval se TEXAS.  Mezitím prezident americké vytrvalosti publikuje návrh na novou a dost komplikovanou podobu vytrvalosti, veskrze kladným hrdinou, a nemyslím to ironicky, jen obrazně,  je Dr. Nahyan a jeho pravidla, podle kterých se jezdí v BouThib. Pochopitelně zareagovala také Pippa Cuckson (Horse-canada.com) v článku "Jak dlouho chce FEI protahovat agónii?"

 

V posledním kole tepy nad 60

 

také jste si možná všimli, že ve výsledkových listinách posledních soutěží v Dubaji uspěli koně, kteří měli v posledním kole 62 tepů. To je v rozporu s dohodou s FEI, kde bylo jasně v jednom z 12 bodů stanoveno, že limit tepové frekvence v posledním kole i v národních závodech je 60. Je to zbytečně nalitá voda na už dost roztočený mlýn odpůrců rychlé pouštní vytrvalosti a je jedno, jestli koně s tímto tepem byli jinak zcela ok.

 

Mont Everest nebo Velká liverpoolská?

 

Vytrvalost je na rozcestí už poněkolikáté a asi se bude muset rozhodnout, zda se vydá směrem podobným horolezectví, kdy to bude disciplína individuální, stranou mediálního zájmu a zajímavá jen pro svůj okruh sportovců, jako je tomu  např. v horolezectví – nebo – a při všech těch šílených průšvihách – se stane odvětvím atraktivním i pro diváky a média, potažmo pro sponzory, ovšem se všemi negativy, které vrcholné výkony přináší, jako je tomu např. v překážkových dostizích.  Tím myslím, že hvězdami tohoto sportu budou koně, kteří zvládnou dlouhé tratě rychleji než ostatní a v kondici „fit to continue“ ověřené veterináři. Je to směr k dostihům, ovšem  i s riziky a s nimi související negativní odezvou části veřejnosti. Riziko týkající se welfare koní podle mého názoru není otázkou disciplíny a pravidel, ale je značné v rukou příliš ambiciózních trenérů, majitelů a jezdců nejen v závodě, ale také v tréninku, což potvrzuje i výzkum Dr. Sue Stover.  Vše nemohou mít na svých bedrech veterináři. Otazník nad MS v Dubaji se každopádně zase zvětšuje.