Tribunál FEI rozhodl ve věci zfalšovaných soutěží v UAE

12.03.2016 15:50

Možná si vzpomínáte na loňskou aféru kolem soutěží v UAE, většinou kvalifikačních, které se podle loňských indicií vůbec nekonaly, výsledky byly jen na papíře a ještě k tomu okopírované z jiných soutěží. Z jednání tribunálu však vyplývá, že soutěže se konaly, ale nebyla časomíra. 

10. března tribunál FEI rozhodl o sankcích pro dva aktéry, kteří pod těmito výsledky byli podepsaní, a o sankci pro porušení podmínek suspendace Al Muhairiho: 

 
DR.HALLVARD SOMMERSETH,
  • bývalý šéf veterinární komise jezdecké federace UAE (EEF) 
  • je suspendován na dva roky plus mu byla udělena pokuta 4000 CHF a 1500 CHF na náklady procesu
  • za porušení pravidel a předpisů FEI a za jeho podíl na soutěžích, u kterých byly výsledky duplikovány z jiných soutěží.
V březnu roku 2015 se v britském Telegraph.co.uk objevuje zpráva, že u různých soutěžích ve vytrvalosti v UAE byly na FEI dodány falešné výsledky duplikované z jiných soutěží. Tyto duplicitní výsledky byly objeveny u 12 soutěží a další 4 byly odhaleny v rámci vyšetřování FEI skupinou ECIU (Equine Community Integrity Unit).Zfalšované  soutěže se prokázaly v období od 4.listopadu 2012 do 21. ledna 2015. Národní federace UAE a ECIU informovaly FEI o tom, že v těchto soutěžích nebyl k dispozici odpovídající časoměrný systém a proto se výsledky převzaly z předešlých závodů. Dr. Sommerseth působil jako TD ve 12 z těchto případů. 31.srpna 2015 byl z těchto důvodů generální sekretářkou FEI Sabrinou Zeender proztímně suspendován. Sommerseth prohlásil, že se to týkalo kvalifikačních soutěží dle regulí FEI pro přechod od jedno ke dvou - tří hvězdovým úrovním. Proto nešlo ani o rychlost, ani o ceny, jen o získání kvalifikace, byl stanoven maximální čas. Tyto požadavky byly splněny a nebylo ohroženo welfare koní (což tribunál FEI uznal).To, že nebyla k dispozici přesná časomíra a rozhodčí vše zapisovali na papír, se ukázalo jako problém, když měly být výsledky v určitém formátu odeslány na FEI, proto se zkopírovaly ty z předešlých závodů. Suspendaci považuje vzhledem ke svému věku (ročník 1948) za doživotní - jako funkcionář pracuje od roku 1981 a dosud proti němu nebyl veden žádný proces. Dále se ohrazuje proti tomu, aby si jako nejstarší funkcionář a stavitel tratí musel znovu projít kurzy a testy na získání kvalifikace čtyřhvězdové úrovně (to také tribunál FEI uznal). Vzhledem k tomu, že byla Dr.S. uznána prozatímní suspendace, tak mu dvouletý zákaz vyprší v dubnu 2017.
 
 
ABDUL AZIZ SHEIKH,
  • bývalý předseda jezdecké federace UAE, 
  • je suspendován na 18 měsíců z funkcí a jakýchkoliv aktivit FEI na národní a mezinárodní  úrovni
  • za neustálé porušování pravidel FEI v průběhu několika let a svolení ke konání soutěží bez přesného systému měření času

 

 

ALI MOHAMMED AL MUHAIRI, 

  • jezdec
  • byla mu prodloužena 4letá suspendace do 21.dubna 2016 a udělena pokuta 500 CHF
  • za porušení podmínek zákazu následujícího po porušení anti-dopingových pravidel u koní, kdy se nesměl zúčastnit akcí pod FEI jinak než jako divák
Všichni tři hříšníci mají 21 dnů na odvolání. 

 

Samozřejmě je "lepší varianta", kdy se celá aféra sveze po funkcionářích a jezdci z toho vyjdou jen s anulováním příslušného výsledku. 

Známá reportérka zabývjící se vytrvalostí Pippa Cuckson však tvrdí, že neexistuje u řady těchto případů jediný důkaz o tom, že by se skutečně konaly.  Další dějství v tomto seriálu o 16 soutěžích zřejmě nebude.

 

 

Zdroj: https://www.fei.org/news/fei-tribunal-publishes-decisions-uae-endurance-cases