Tribunál FEI - případ ALEXIA

19.06.2016 22:14

Je to jeden z řady případů neúmyslného dopingu, kdy se ve vzorku objeví kontrolovaná látka. Případ se týká klisny ALEXIA a jezdce ze Saúdské Arábie Thafer Dweih Albakry. Proč v jeho tribunál sáhl až k 12 měsíčnímu zákazu? 

4. dubna 2015 v Ryiadh byly odebrány vzorky u klisny Alexia a analýza prokázala přítomnost kyseliny salicylové v koncentraci 26,9 ng/ml plazmy, přičemž hraniční hodnota této látky je 6,5ng/ml plazmy.

Kyselina salicylová patří mezi kontrolované látky. Nemá přímý vliv na výkkonnost, ale u koní, u kterých je indikována pro anti-trombotické účinky např.  z důvodu laminitidy, je předpoklad, že by neměli závodit. Kyselina salicylová však inhibuje prostaglandin a má protizánětlivé účinky a analgetické  účinky.

Uleví od bolestí a kůň např. nekulhá a může podat výkon, ač není v pořádku.  Hraniční množství je dáno tím, že koně přijímají určité množství v rostlinách, které obsahují fytohormon salicylát chránící je proti patogenům. Např. hydrolyzovaná vojtěška obsahuje až 485 ng salicylátu v 1 g. Když vědci objevili začátkem 19. století účinky této přírodní látky, která se používala jako první protizánětlivý prostředek - NSAID (dříve se získávala z vrbové kůry), vytvoření syntetického příbuzného v podobě Aspirinu na sebe nenechalo dlouho čekat (1898). Co s tím dál? Salicylová kyselina není tak potentní jako Aspirin a velmi rychle její hladina klesá, proto krmiva antidopingové testy neohrozí.  

Když dáte koni Aspirin, pak jeho analgetické účinky přetrvají jen několik hodin (látka má rychlý poločas rozpadu)  - pro jejich dosažení je potřeba hladiny kolem 50ng/ml. Dá se tedy předpokládat, že pokud se u koně ze vzorku zjistí hladina kolem 10 ng/ml, mohl to být důsledek podání Aspirinu nebo kyseliny salicylové několik hodin předtím, kdy hladina stoupla až na hodnoty kolem 50 ng/ml, která již měla slušný analgetický účinek. 

A nyní k otázce v úvodu - proč tak vysoký trest? Důvodem je jednak recidiva v době kratší 4 let (navíc u stejného koně - v roce 2014 a 2015), kdy se podle pravidel může sáhnout k vyššímu trestu, dále se na sankci podílela naprostá netečnost zodpovědné osoby, jezdec se nijak nesnažil hájit, podat vysvětlení atd. Jeho zákaz startu potrvá do 8. června 2017. A třešnička na dortu, pokud se to tak dá nazvat - když si rozkliknete stránku FEI tohoto jezdce, zjistíte, že je to jeho již třetí případ dopingu - ještě tam má záznam z roku 2009.  Díky klisně Alexis narazíte na jeho staršího bratra Abed Al Azis Dweigh Albakry , jenž "dokázal" nedokončit 28 mezinárodních soutěží ze 42, celkem 14 jich tedy dokončil. 

 

 

Diskusní téma: Tribunál FEI - případ ALEXIA

doping

MB | 20.06.2016

Pokud byste někdo mohl k této kontrolované látce dodat ze své praxe, mohlo by se hodit.

Přidat nový příspěvek