Tom Quilty Cup 2016 - vítězství, prohry i smrt koně

09.11.2016 21:49

Na trať nejtěžšího vytrvalostního závodu Austrálie se letos 9. října vydalo 233 jezdců, z nichž 120 dokončilo a získalo cennou přezku. 20 jezdců odstoupilo, 87 neprošlo veterinární kontrolou.

 

Zvítězila jezdkyně z Tasmánie – Debbie Grull na LAURALYN NOTORIOUS v čase 10:21:13. O 9 minut později projela cílem a uspěla ve veterinární kontrole Talea Hasco Stewart - BLAKE´S HEAVEN BOMBORA (Nový Jižní Wales).

Debbie Grull startovala v TQC poprvé v roce 2009, kdy byla už po prvním kole vyloučena pro kulhání koně. V dalších ročnících se jí už dařilo a v roce 2014 a 15 skončila s Lauralyn Notorious na 3. místě. O kvalitách tohoto koně svědčí i průběh letošní sezóny – v březnu byl 2. v závodě na 240 km. Cenu kondice v TQC dostal oprávněně, když sezónu zakončil třetím vítězstvím v řadě v 80 km 5.listopadu.

Cenu kondice v jednotlivých kategoriích získali:

Těžká váha – RA SILVER DANCER (jezdec Paul Lengronne)

Střední váha – LAURALYN NOTORIOUS (Debbie Grull)

Lehká váha – CHELLEASON REMBRANDT (Kelsey Irvine)

Junioři – A´LANDELL ALI (Brook Marshall)

 

Výsledky: https://www.aeraspace.com.au/RideResultsDetail_S.aspx?eventid=26636&ridenumber=1

 

Jeden fatální případ

Australská vytrvalost promptně vydala prohlášení týkající se koně, který musel být druhý den po závodě utracen.

Celkem 19 koní bylo ošetřeno infuzemi a všichni mohli kliniku opustit ještě před skončením závodu – až na jednoho. Kůň se stabilizoval, ale na žádost majitele se převezl do Ballarat Veterinary Practise na pozorování. V sobotu večer vypadal, že se zotavil, ale v neděli ráno se jeho stav zhoršil a musel být utracen. Jméno koně nebylo uvedeno.