Skvělý výkon Lucie Škábové a Sahar v Al Maktoum Cup

07.01.2017 22:15

Prestižní vytrvalostní závod HH Sh Mohammed bin Rashid Al Maktoum CEI3* se konal letos již po desáté (v rámci třídennního festivalu)  a opět přilákal ohromný počet účastníků. Startovalo 263 koní, ale jen 80 závod dokončilo - mezi nimi i česká dvojice Lucie Škábová na Shagya klisně SAHAR na 76. místě (14,54 km/h). 

Trať byla rozdělena na 5 kol - 40, 35, 35, 32, 18 km. Škábová se Sahar vstupovaly do druhého kola na 212. pozici. Velký počet eliminovaných a udržení rychlosti v dalších dvou kolech je posunul až na 80. pozici před posledním kolem... a jak ona sama hodnotí závod? 

 

Nejprve k úžasné Sahar - jaká je?

Sahar není úplně jednoduchý kůň. Dost často se v závodě zraní sama tím, že je lekavá. Tím pádem je Dubaj pro ni úplný strašák, jelikož je tu strašně moc aut a na zemi spoustu pet lahví. 

Sahar je 10 letá klisna Shagya po 1112 Shagya VI-CZ (Bónusz) z m. Sherama CZ-Sh-A-146 (Tobrok I-CZ), chovatel Bohumil Ječmínek

 

Jaký byl průběh závodu - jela jsi podle plánu nebo bylo nutné měnit strategii?

Samozřejmě na startu byl trochu stres, a tak jsme se jako vždy se Sahar dohadovaly o tempu, ale nakonec jsme našly společnou řeč a rytmus, který nás dovedl s českou vlajkou až do cíle.Průběh závodu byl celkem dle mých představ, jen ve 2. a 3.  kole byl hrozně hluboký terén. Po třetím kole jsem se rozhodla, že upustim od své plánované  rychlosti 15 km/h a začnu více klusat, aby si kobyla šetřila svaly, což se nám vyplatilo. Každopádně mě velmi překvapila, jak v pohodě prošla celým závodem, byly jsme obě takové spokojené a kilometry ubývaly.

Jak hodnotíš organizaci závodů a celkovou atmosféru?

Co se týče organizace, ta byla jako vždy skvělá, i při tak velkém počtu jezdců vše fungovalo, jak mělo. Je i super, jak jsou místní přívětiví a ochotní, nikdo nemá problém chladit všechny koně ve skupině, všichni se usmívají, prostě paráda.

Výsledky: 

  • Tawqeet.ae
  • Skvělý výsledek se podařil také slovenské jezdkyni Simoně Zelmanové na LEONARDO FT, dokončila na 44. místě (16,92 km/h). 
  • Prvních 8 pozic ovládli jezdci UAE, na 9.místě dojel bahrajnský šejk Mhm bin Mubarak Al Khalifa na WATERLEA DAWN TREADER (3.na MS Šamorín 2016 se šejkem Nasser bin Hamad Al Khalifa).
  • Česká ekipa měla vlastně 4 želízka v ohni pro letošní Al Maktoum Cup – bohužel se před startem zranil Tabur, kterého měla jet Táňa Terberová, Matyas s Lucií Kubíkovou byli eliminováni po druhém kole a dobře rozjetý závod Terezy Kopecké s Vie de Niellans zastavila veterinární kontrola po 4. kole (viz. článek).

Matyasovo vyloučení také nebylo ze závažných příčin a Lucie Kubíková k němu napsala, že kůň je v pohodě, kulhání bylo ze svalové únavy. Byl to těžký závod a MATYAS (fotky níže pod článkem) startoval na tomto povrchu poprvé. Písek se mění a střídá a přestože doma trénovali na podobném povrchu, přece jen ty podmínky nebyly stejné. "Jsem ráda, že jsme se zúčastnili, Matyas nebyl zraněn ani vyčerpán, občas se stane, že kůň závod nedokončí - k dokkončení je třeba souhry mnoha různých faktorů. Každopádně to byl úžasný zážitek a byť ze čtyř českých koní tři nedokončili, bylo fajn vidět Lucku se Sahar, jak nesou českou vlajku hrdě do cíle."

 

Výsledky:

 CEI_3-_160_km_HH_Sh_Mohammed_b_Rashid_Al_Maktoum_Cup-Result - gate 5.pdf (242995)

CEI_3-_160_km_Eliminace.pdf (148451)

 
 

1. Humaid Matar Rashed Al Mazroui, UAE - RAJAS 6:43:27 (23,79 km/h)

2. Mansour Saeed Mohd Al Faresi, UAE - TISWAN FAGEOLE 6:43:28 (1. na MS 7letých koní 2014)

3. Salem Hamad Saeed Malhoof Al Kitbi, UAE  - HLP BASK 6:43:28

4. Abdulla Ghanim Al Marri, UAE - TIM AMI 6:48:48

5. Hamad Obaid Rashed Al Kaabi, UAE - SAHEM 6:49:40.

  • Závodu na nakonec nezúčastnil šejk Hamdan bin Mohd Al Maktoum, který vyhrál 2x - s NOPOLI DEL MA (2015) a loni s AJAYEB.
  • Přehled jednotlivých ročníků najdete v tomhle článku.

Se startovním číslem 419 Lucie Kubíková - Matyas, vedle s č. 418 Lucie Škábová - Sahar