RIVERWATCH ze Sierra Nevady do pouště

10.01.2016 18:51

Letošní Al Maktoum Cup nepřinesl až tak velká překvapení. V čele závodu osvědčená esa - ale i každé další umístění znamenalo obdivuhodný výkon. Zcela subjektivní zájem ve mně vyvolalo jméno koně RIVERWATCH. Nevyhrál světové šampionáty jako Nobby, ale jistou výjimečnost a podobnost prokázal tím, že zvládl stošedesátku jak na trati Tevis Cupu, tak v poušti.  Byť to nebyl tradiční Tevis Cup (viz. níže). 

 

Al Maktoum Cup dokončil letos na 40. místě (18,15 km/h), loni byl 19. s Heather Reynolds. V roce 2011 vyhrál Tevis Cup a ještě Haggin Cup, tedy cenu kondice. Mrknete na původ a možná pobaví, že se tam vzadu objevuje malý americký nezmar Raffles. nebo praděd Witezarifa Ofir.

 

V USA dosáhl nejlepších úspěchů v týmu manželů Reynoldsových, když s ním Jeremy Tevis vyhrál. Než se k němu dostal a koupil na něm podíl, jezdil ho Sansom Scott. K němu se dostal od původního majitele, protože byl poněkud divoký a nezvadatelný, uměl pěkně vyhazovat. 

PětiletýRiverwatch se Scottem absolvoval 6 80km závodů, z toho 5 úspěšně. 

 

V roce 2011 startoval se Scottem v CEI2ˇ120 km, nedokončil pro kulhání. Pak přešel do tréninku u Reynoldse a 120 km Mendocino Magic vyhrál - a o dva měsíce později zvítězil v Tevis Cupu. 

Pro některé ortodoxní teviscupové nadšence byl TC v roce 2011 co do obtížnosti tratě lehčí. Červencový termín se kvůli rekordně dlouhé sněhové pokrývce v Sierra Nevadě posunul na 8. října. Organizátoři a 700 dobrovolníků se nadřeli, aby připravili trasu, rozšířili některé stezky. Když bylo hotovo, 60 hodin před startem udeřila silná sněhová bouře. TC nakonec po velkém váhání organizátoři nezrušili, ale museli narychlo změnit a přeznačit trasu - a start přesunout přímo do Auburnu. Převýšení TC tedy nebylo tak velké jako u původní trasy. 

V roce 2012 byl Riverwatch platným členem amerického týmu na MS v Euston Park, dokončil na 36. místě v jednostlivcích s Heather Reynolds, v týmech skončily USA na 4. místě. 

 

Po sezóně 2012 byl  Riverwatch odprodán do Dubaje.