Vytrvalostní chamsin neutichá - bude nová definice vytrvalosti?

18.02.2017 11:41

Poušť je specifická krajina, která má své kouzlo exotiky pro vytrvalost a arabské koně.To se však vytrácí, když vytrvalost znovu a znovu čelí skandálům s počtem katastrofických zranění koní, protože tento počet rozhodně není v normě ani v kategorii nešťastných náhod. A připočteme-li k tomu nejnovější případy dopingu, není divu, že okolní jezdecký svět opět ztrácí trpělivost - a bojí se o budoucnost disciplíny. Národní federace reagují jedna za druhou vesměs negativním postojem k účasti svých jezdců v Dubaji... 

 

Katastrofická zranění - během 2 měsíců 9 koní

Pokud porovnáme statistiky z rovinových dostihů z posledních let, kde dojde k fatalitám u 2 koní na 1000 startů, pak vytrvalostní dostihy jsou pro koně skoro 3x nebezpečnější - v níže uvedených soutěžích během dvou měsíců startovalo 1643 koní a 9 utrpělo katastrofické zranění - tj. 5,4 fatálních případů na 1000 startů. 

(výpočet z vytrvalosti však nelze brát jako statisticky průkazný - na druhou stranu skutečnost může být ještě horší). 
 

Od 12. prosince do 11. února

 

12.prosince – CEI 80 km DIEC – 1 kůň (337 startů)

17.prosince CEI2* 120 km – 1 kůň (152 startů)

4. ledna Ladies Cup 100km– 2 koně (195 startů)

7.ledna Al  Maktoum Cup 160 km – 1 kůň (263 startů)

23.ledna 40 km – 2 koně (295 startů)

26.ledna CEN 100 km – 1 kůň (195 startů)

11.února President Cup – 1 kůň (206 startů)

 

Poslední kapka - 3 dopingové případy

Tentokrát v Doha v Kataru.Všichni tři koně měli pozitivní test na Diisopropylamin, což je vasodilatátor používaný k léčbě problémů s mozkovými a periferními cévami. Jedná se o zakázanou látku. Jednalo se o tyto koně:

 

19.listopadu - CEI2* 120 km, RS NUBE BLANCA

19.listopadu - CEIYJ 2* 120 km, ACQUA VELA

7.ledna - CEI* 80 km, TARIFA

 

Pro jezdce to znamená dočasný zákaz počínaje dnem 8.února, koně jsou supendováni na dva měsíce od tohoto data. Dočasně byl suspendován i trenér prvních dvou koní, Walled Said Khalfan Al Saa´di. 

 

Dosavadní reakce národních federací

 
  • USA - požaduje suspendaci vytrvalostní komunity v Dubaji
  • Austrálie - požaduje suspendaci národní federace UAE a okamžité zrušení všech soutěží FEI v UAE
  • Velká Británie - EGB zastavila nominace na letošní Prezident Cup a Princ Cup, dále apelovala na britské jezdce působící v Dubaji, aby zde nestartovali, dokud zde nebude obnovena důvěra v dodržování welfare.
  • Švédsko a Dánsko - zákaz startů jezdců v Dubaji.
  • Německo - předsednictvo německého olympijského výboru jezdeckého sportu rozhodlo neudělovat dalším německým jezdcům povolení ke startu na vytrvalostních závodech FEI v Dubaji. Pokud se zde jezdci zúčastní národních závodů, pak nebudou nominováni do šampionátů a německé reprezentace. Kromě toho vyzývá německé pořadatele vytrvalostních závodů, aby nezvali jezdce z UAE. Rozhodnutí je podpořeno něm. svazem vytrvalosti VDD (Vereins Deutsche Distanzreiter).
  • Francie - kouč francouzského týmu Bénédict Edmont-Bon: "Je nezbytné, aby FEI redefinovala, co to je vytrvalost. Je třeba jednat ve dvou důležitých rovinách - zaprvé jde o existující směřování vytrvalosti k dostihům s angažmá různých žokejů, zadruhé jde o korupci, naštěstí ne ve Francii, ale netýká se to jen UAE. FEI by měla změnit definici vytrvalosti a zamezit korupci co nejpřísnějšími tresty.V tomoto smyslu Francie činí návrhy prostřednictvím Stephana Chazela." (nový člen vytrvalostního výboru FEI). 
 
 

Připomeňme si - loni tohle dobouhttps://www.i-endurance.cz/news/dohoda-mezi-fei-a-jezdeckou-federaci-a-uae-ma-12-bodu/