Prestižní polský hřebčín povede obdivovatel koní, o odvolané ředitele má zájem Katar

02.03.2016 11:49

„Koně jsem vždycky obdivoval, i když  jsem s nimi zatím nepřišel do kontaktu," říká Marek Skomorowski, nově jmenovaný ředitel polského národního klenotu, hřebčína Janow Podlaski. Zajisté je láska ke koním dobrý předpoklad, ovšem v případě, kdy má přebít vysokou odbornost, nesporné úspěchy  a mezinárodní kredit dosavadního šéfa hřebčína (který má jistě také rád koně), je něco špatně a opět se ukazuje, jak je chov koní často úzce svázán s politikou. 

 

Politika a koně

aneb za všechno můžou uprchlíci, potažmo EU a její kvóty na jejich přijímání. Poláci nikdy neměli rádi moc přitažené otěže rukou v modrém obleku s hvězdami. Kvóty? Není divu, že se národ při volbách vzepjal a dosavadní vládnoucí garnituru odkopnul. Jenže, jak to všichni známe, kůň si vyskočí, trhne hlavou - a sám si rycne v hubě udidlem. A nová vláda si přibrala ostruhy a pěkně ostrou páku. Polský konik musí šlapat. I po hlavách...

 

 

Marek Trela – ředitel státního hřebčína Janow Podlaski, Jerzy Bialobo -  ředitel státního hřebčína Michalow, a Anna Stojanowska, inspektorka chovu na Ministerstvu zemědělství . Tito tři respektovaní odborníci na chov arabských koní byli bez udání důvodu s okamžitou platností 19. února odvoláni ze svých postů.

 

Na vlnu nevole chovatelské veřejnosti a autorit v Polsku i v zahraničí zareagovalo polské ministerstvo zemědělství zveřejněním důvodů svého kroku:

 

„Hřebčíny Janow Podliaski a Hřebčín Michalow patří do skupiny chovatelských společností , které jsou významné z hlediska ekonomiky země. Vlastnický dohled nad těmito společnostmi vykonává Ministerstvo zemědělství. Vzhledem ke ztrátě důvěry k vedení těchto společností byl jejich management propuštěn z následujících důvodů:

 

1.       Nedostatečný chovatelský a veterinární dohled nad chovem koní v hřebčíně Janow Podlaski. To dokazují např. okolnosti související s onemocněním, léčbou a následnou euthanasií klisny Pianissima, jejíž cena byla odhadem kolem 3 milionů euro.   K tomu došlo v říjnu 2015 a v srpnu, tedy jen o 2 měsíce dříve, byla prodána klisna Pepita na aukci v Janow Podlaski za 1,25 milionů euro.

2.       Managementy obou hřebčínů dovolily odběr většího počtu embryí pro zahraniční klienty, než polská pravidla dovolují.

3.       Uzavírání leasingových smluv na chovné klisny se zahraničními centry managementy obou hřebčínů způsobem, který nedostatečně chrání zájmy polských subjektů a omezovaly možnosti uplatnění nároku. 

 

Polské národní hřebčíny jsou a budou pro Ministerstvo zemědělství prioritou." 

 

Reakce Anny Stojanowské

 

Anna Stojanowska považuje tyto důvody za absurdní. "Co se týče odběru embryí, to je dáno pravidly plemenné knihy dané země. My sami jsme aktivně bojovali za to, aby byl povolen jeden odběr embrya a jedno hříbě přirozenou cestou za jeden rok.Některé země mají vyšší limit, jiné žádný. Co se týče Pianissimy, tam je obvinění rovněž absurdní. Od prvních známek koliky do zákroku uběhly 4 hodiny, což - vzhledem ke vzdálenosti 200 km mezi hřebčíněm a Varšavou, dokazuje, že se jednalo okamžitě. 

Rozhodnutí klisnu uspat vzešlo od veterinárních lékařů ve Sluzeviez/Varšava.Byli to oni, kteří prohlásili, že není možné klisnu zachránit... Pojištění klisny by nemělo cenu, byly by to vyhozené peníze. Kdo určí její cenu? Klisna nebyla nikdy nabídnuta k prodeji, nevíme, zda by z ni někdo dal 500 milionů nebo 3 miliony. Její hodnota byla úplně jiné  v roce, ve dvou, když vyhrála šampionáty - a byla by úplně jiná dnes. A proč bychom neměli pojistit Pogrom, Pinga? Proč nepojistit dalších 5 - 6 ostatních koní?" Co se týče leasingových smluv, podle Stojanowské byly tyto smlouvy pro hřebčíny výhodné. 

Kolika nejkrásnější klisny Pianissimy přišla náhle a měla prudký průběh. Do té doby klisna neměla žádné zdravotní problémy, byla ve výborné kondici a to i den před tragickou smrtí, kdy se odpoledne předváděla několika tuctům návštěvníků.

 

Petice, dopis psaný prezidentem ECAHO Jaroslavem Lacinou (European Conference fo Arab Horse Organizations), Facebook, diskuzní fóra - jaká je pravděpodobnost, že APA své rozhodnutí změní na základě tlaku chovatelské veřejnosti domácí i zahraniční? Těžko říci. Jisté je, že změna v managenentu hřebčína je dost riskantní záležitost. 

 

O oba odvolané ředitele projevil zájem katarský šejk Hamad Al Thani Al Rayyan, který také vyjádřil údiv nad rozhodnutím zbavovat se takových odborníků. 

 

dopis ECAHO.pdf (390582)

https://www.polskiearaby.com/?page=news&lang=en&id=1052

https://www.ecaho.org/

https://www.se.pl/wiadomosci/polityka/szejk-z-kataru-chce-zatrudnic-zwolnionych-prezesow-ze-stadnin-usuwacie-najlepszych-ekspertow_786322.html