President Cup 2017 - fenomenální Shaddad, uruguayský zázrak a jedno katastrofické zranění

12.02.2017 09:40

11. února odstartovalo 206 koní do H.H.The President of United Arab Emirates Endurance Cup FEI CEI 3* 160 km v Al Wathba, Abu Dhabi (Emirates International Endurance Village). Trať byla rozdělena do 6 fází - 40, 33, 24, 20, 20 a 20 km

 

SHADDAD podruhé

Loňské vítězství obhájil 13letý anglo-arabský valach francouzského chovu SHADDAD (vpravo) s jezdcem Saeed Mhm Khlalifa Al Mehairi v čase 6:20:51 průměrnou rychlostí 25,207 km/h, přičemž tuto rychlost v průměru udržoval v každém kole. Letos 14. ledna v Al Wathba dojel druhý v CEI2* 120 km průměrnou rychlostí přes 28 km/h. Při loňském President Cup ho jel šejk Rashid  Dalmook  Al Maktoum.

O tři minuty později dojel na druhém místě Khalfia Ali Khalfan Al Jahoori na 8 MINUTE ,11 leté klisně, podílové arabce z Argentiny. 

 

Nejstarší, nejtvrdší KALIFA

Třetí místo patří uruguayjskému zázraku, 19 letému valachovi KALIFA, vítězi Mistrovství Evropy Open  z roku 2011 ve Florac (evropským šampionem se tehdy stal NOBBY). 

Na Endurance-belgium.com bylo  k výkonu tohoto napsáno: 

Vítězný kůń KALIFA je snad z jiné planety. Každý - a to opravdu k.a.ž.d.ý.  se sázel po každém kole, že odpadne. kolikrát jsme slyšeli: "Jestli dokončí a vyhraje, měl bych se na vytrvalost vykašlat a jít radši dělat golf nebo něco jiného." 

Při pohledu na Aliho a Kalifu, jak cválají všechny kopce, kde ostatní klusali, o co jiného se sázet, než že nedokončí. Navíc se vědělo, že je z Uruguaye, kde nejsou kopce. Odkoupili ho do Al Wathba v UAE, kde skkončil minulý rok druhý v President Cup a Al Maktoum Cup. 

Nedávno předtím v Uruguayi byl v první desítce v Pan Am Costa Azul. Prostě nikdy neběhal kopce jaké jsou ve Florac.Takže - ztráta iluzí, že na našich technických tratích arabské jezdce porazíme. Nehledě na to, že v posledním kole ztratil podkovu a jezdec musel nasadit botičku EasyBoot, která dobře neseděla, takže ji musel několikrát upravovat...

 

 

4. místo - O další minutu později dojel další vynikající kůň FARAAN - jeho začátky v UAE poznamenaly diskvalifikace vzhledem k tomu, že začal na 120 km bez prokázaných kvalifikačních soutěžích.Přestože je dokončil v úctyhodných rychlostech,musel se po roce vrátit do kvalifikace. Páté místo patří klisně francouzského chovu THIYYA DU MORTIER .

President Cup 2017 - fenomenální Shaddad, uruguayský zázrak a jedno katastrofické zranění

  • 8 z první desítky obsadili jezdci UAE. Zmíním ještě koně WATERLEA DAWN TREADER (8.místo), podílového araba z Jihoafrické republiky, který na MS v Šamoríně dokončil na bronzové pozici. 
  • Soutěž dokončilo 77 koní z 206. Posledním úspěšným byl hřebec EL VIOLINO s portugalskou jezdkyní  Joana Martins (14,27 km/h). 
  • Určitě má radost otec Bionic-Sphere v Šamoríně Mario Hoffmann, majitel Shagya araba NOVISAAD D´AQUI (5. z MS v Caen)- tentokrát ho jela holandská jezdkyně Harmke Margreta Westervelt. 
  • Další slovenský úspěch Lucia Starovecká dokončila jako jediná ze slovenské ekipy na 46.místě v sedle BROOKLEIGH FERDINAND (17,613 km/h)
  • A do třetice slovenských úspěchů - na 30. místě dělal čest Shagya arabům LEONARDO FT, který si tak letos v poušti střihl už druhou 160km (v lednu v Dubaji se Simonou Zelmanovou), v President Cup ho sedlal indický jezdec Sumer Singh Bhoojraj Singh.

 

Odkaz na výsledky: https://www.usj.edu.lb/paltium/race/result.php?race_id=5

 

Katastrofické zranění ve čtvrtém kole a 2x "nicneříkající" FTC

  • Černý Petr katastrofického zranění  tentokrát padl na 9letého koně DR INDIO původem z Argentiny. Jezdec Mhm Humaid Saeed  Amer Al Neyadi (UAE).
  • FTC bez bližší specifikaci se týkala dvou koní - norského koně OPAL MELLEMGAARD (jezd. Vilde Utheim Stenbeck) - FTC v 5.kole, a TAREK DU BARTHAS (Lisa Quet) z Francie - FTC v 6. kole.