Národní šampioni 2017

04.05.2017 23:42

 

Nový Zéland

Dvojice Georgia Smith a klisna GLENMORE VIXEN zvítězily již potřetí v národním šampionátu v Taupo, poprvé ještě v juniorské kategorii. O loňském šampionátu jsem psala ZDE. Glenmore Vixen je anglo-arabská klisna po Shalom Al Ish z vlastního chovu klanu Smithových. Georgia s Glenmore Vixen startovaly také na světových jezdeckých hrách v Caen roku 2014, kde, stejně jako většina startovního pole, neprošly sítem prvního kola. Pro Smithovy je vytrvalost rodiiným sportem - v Caen startovala s Georgií i její matka Andrea (také nedokončila). Rodina hospodaří na 566 hektarové farmě, kde chová skot a ovce - a také arabské koně pro svou potřebu, ovšem pokud přijde lukrativní nabídka, pak ji zváží. Andrea a její manžel Murray startovali také na Mistrovství světa v Malajsii roku 2008 (kde vyhrál NOBBY),  Andrea dokončila na 31.místě. 
 
Vytrvalost na Novém Zélandu začala v 70.letech minulého století a dnes je zde registrovaných 13 klubů. Tradičně zde pocházejí vytrvalostní jezdci z farem chovajících dobytek a na závody jezdí se svými faremními koňmi. Vedení vytrvalosti na NZ má zpracovanou strategii na rozvoj disciplíny a podporu mladých jezdců - v podstatě k němu není co dodat - mrkněte zde: endurance-growth-plan-2014.pdf (237955)
 
 

Španělsko

 
11letý valach ECHO FALLS (po Tango d´Ayres / Persik) dokázal, že jeho vítězství v šampionátu mladých koní loňský rok nebylo náhodné - a  29.dubna s Tordera připsal si třetí vítězství v řadě na Mistrovství Španělska 2017 - s jezdkyní Paula Muntala Sanchez, letošní mistryní Španělska ve vytrvalosti. Loňské jedničce žebříčku vytrvalostních jezdců, Marii Alvarez Ponton, se tentokrát  nedařilo a byla vyloučena (FTC). Závody navštívil také šejk Mhm bin Rashid Al Maktoum. 
Výsledky CEI3*160 km: 20170429_Tordera_ESP.pdf (45005)
 
V Tordera také startovaly slovenské jezdkyně (zdroj www.infoendurance.sk):
 

Majstrovskej súťaže CEI3* 160 km sa zúčastnila Michaela Supeková a SHAGYA MARGARETA, no pretek žial nedokončili.

V súťaži CEIYJ** 123 km sa darilo Lucii Supekovej mladšej. Ona a GERONIMO obsadili šiestu priečku z 20 štartujúcich dvojíc a pretek prebehli priemernou rýchlosťou 18, 64 km/h.

V súťaži CEI* 80 km štartovali dve dvojice Simona Zelmanová a O’BAJAN XXVI-1, tá však šťastie nemala a pretek nedokončila. Lucia Supeková staršia a O’BAJAN PIPISKE dobehli na 14tom mieste zo 42 jazdcov. Ich priemerná rýchlosť bola 17, 06 km/h.

 

Portugalsko

Z osmi dvojic na startu národního šampionátu 22.dubna ve Fronteira byl nejúspěšnější Rui Lanterma na ALCANTAVA (18,417 km/h), který tak obhájil titul šampiona z roku 2015, Šampionát bohužel poznamenaly 4 fatální případy koní v rámcových soutěžích.