Mistrovství světa ve vytrvalosti Šamorín

12.09.2016 20:54

 

Mistr světa ve vytrvalosti Jaume Punti Dachs - TWYST MAISON BLANCHE

 

19:00 Petr Jadlovský odstoupil. I to je vytrvalost a fér přístup ke koni. Díky za pěkný výkon! Slovenská dvojice Petra Hubačová - OCAZ úspěšně dokončila na 39. místě. 

 

17:45 VŠECHNO JE JINAK - světové vytrvalosti vládne Španělsko - finální vet-gate vyřadila přední jezdce UAE a 

  • světovým šampionem pro rok 2016 se stal JAUME PUNTI DACHS - TWYST MAISON BLANCHE, 6:46:42, 23,61 km/h a ke třem titulům evropského šampiona si přidal titul světového šampiona.
  • stříbro získává další Španěl ALEX MORAL LUQUE - CALANDRIA PH, 6:47:32, 23,56 km/h
  • bronz šejk NASSER BIN HAMAD AL KHALIFA - WATERLEA DAWN TREADER z Bahrajnu následovaný 
  • RAED MAHMOOD - POLY DE COAT FRITY
 

Týmy:

 
1. Španělsko
2. Francie
3. Nizozemí
 

Cena kondice: CALANDRIA PH

 

Výsledky: https://www.enduranceresults.info/longines/liveresults-view/?ride=1&id=307&date=20160918&timing=Longines&competition_file_nr=101

 
 
 
Petr Jadlovský dojel 4 kolo, je na 53. pozici!
 
Na 39. místě dojíždí Petra Hubačová - OCAZ ze Slovenska. 
 
Bohužel, klisna AJAYEB si  ve čtvrtém kole zlomila nohu a musela být utracena...

 

15:54 NOPOLI DEL MA je v cíli - pokud projde veterinární kontrolou, stane se světovým šampionem Saif Ahmed Al Mazroui z UAE, druhý v cíli je Brazilec Jonatan Rivera. Na třetím místě další jezdec UAE Ghanim Abdulla Al Marri - QURAN EL ULM, čtvrtý Jaume Punti Dachs - TWYST MAISON BLANCHE. 

Petr Jadlovský 68.

 

15:15 Obhajoba se nekoná, tři koně UAE byli vyloučeni - šampion z Normandie, šejk Hamdan bin Mohammed Al Maktoum byl vyloučen - RAMAAH neprošel na chody, 4 kolo se stalo osudným pro AJAYEB šejka Rashida Dalmook Al Maktoum.  (foto níže Ajayeb a LG Muneerah)

 

15:14 Se ztrátou přes 1 minutu na vedoucího Brazilce jede Mazroui (UAE) na NOPOLI DEL MA , který letos v červenci v italském San Rosso zvítězil v CEI2*120 km rychlostí 25,95 km/h. Také se začíná vyjasňovat v týmech - Španělé před Francouzi, kteří si po celý závod šikovně budují pozici. Petr Jadlovský na 72.pozici, veterinární karta super!

 

 

14:13 Petr Jadlovský postupuje do 4. kola, je na průběžném 78. místě! V čele závodu je Jonatan Rivera s LG MUNERAH, za ním 4 jezdci UAE.Na trati je nyní 85 jezdců. Do týmů nezasáhne Malajsie, tiř jezdci jsou OUT.

 

13:41 Postřeh z řad diváků - Průběh závodu je napínavý spíše u počítače nad výsledky, diváci se toho na místě moc nedozvědí, na jedné světelné tabuli "visí" jen Longines, na druhé se zasekly GPS Tracking. Nevědí, kam, odkud co vidět a nemají přehled o průběhu. Proč se  vytrvalost, zvláště ta mezinárodní, neinspiruje třeba u běžeckého lyžování? Příště bude lepší zůstat doma a sledovat monitor.

 

13:09 Mezi prvními se drží na třetí pozici Uruguayec Jonathan Rivera s klisnou LG MUNERAH uruguayského chovu (něco málo o uru-koních v druhé části tohoto článku). Klisna vypadá velmi dobře!

 

12:48 Brazilec Rodrigo Modeira odstoupil. 

 

12:42 Petr Jadlovský drží ve třetím kole 96. pozici. Ramaaha v čele vystřídal další z elitních koní UAE, NOPOLI DEL MA.

 

11:50 Ze závodů odstoupil Mario Hoffmann. Z čelní skupiny se utrhl Brazilec Rodrigo Baretto Modeira na OUASAL DU BARTHAS, který nabral rychlost téměř 26 km/h, ale pak se znovu vrátil k původnímu tempu a jede v čele.  Oba Maktoumové si drží stálé tempo, mají svou strategii. 

 

 

Ománský kůň OSMOS, jezdec Salim Marmoon Mahmood Al Fori

č. 17 AJAYEB - sh Dalmook Rashid Al Maktoum

č.3 RAMAAH, sh Hamdan bin Mhm Al Maktoum

 

 

 

 

16.9. 11:05 Petr Jadlovský dokončil druhé kolo a úspěšně prošel veterinární kontrolou!!  Ne FB stránce závodů přibývají videa: https://www.facebook.com/Fei-World-Championship-2016-photos-live-news-315532922147699/ . V čele se stále drží elitní vytrvalci - kromě zmíněných i POLY DE COAT FRITY , který dovezl na světový juniroský trůn v roce 2015 Saed Khalifa Mohm Al Mehairi (UAE). 

 

16.9. 10:33 Bohužel Lucie Škábová s EROS 6 vyloučena po prvním kole na chody, vypadla také Maria Alvarez Ponton. Mario Hoffmann je na skvělé 18. pozici s SONIC DE VILAFORMIU . Blízko se drží i matador šampionátů, Francouz Jean Philipe Frances - SECRET DE MON COEUR , anglo-arabem po Ismael d´Aubanel, který dosud vyhrál Mistrovství světa mladých koní, byl 8. na WEG v Caen, 3. na ME 2015 v Šamoríně a z 11 hvězdových soutěží nebyl ani jednou vyloučen. 

 

16.9. 8:17 Favorité v čele - ve vedoucí skupině jedou oba bratři Maktoumovi s RAMAAH a AJAYEB, Uruguajci, Bahrajn a úřadující mistr Evropy Jaume Punti Dachs, rychlost čelní skupiny téměř 24 km/h. Petr Jadlovský na 118 pozici, Lucie Škábová na 122. Zatím 6 koní eliminovaných na chody. 

 

16.9. 00:30 - Po veterinárních přejímkách bude na start vpuštěno 133 dvojic. Obhájce titulu šejk Hamdan bin Mohammed Al Maktoum pojede Ramaah (viz. níže). Mistr Evropy Jaume Punti Dachs pojede na TWYST MAISON BLANCHE, nikoliv tedy Girola de Querkus. 

České barvy nakonec budou reprezentovat dvě dvojice:

Petr Jadlovský - NAOMI DAKOTA

Lucie Škábová - EROS 6

 

Výsledky sledujte na tomto odkazu: https://www.enduranceresults.info/longines/

 

CEI3* 160 km, CH-M-E, Mistrovství světa s oficiálním názvem Longines FEI World Endurance Championship 2016.  V sobotu 17. září vytrvalost koní prověří 160 km trať rozdělená na 5 kol o délce 40, 35, 35, 30 a 20 km. Koně musí dodržet mininální rychlost 14 km/h

 

Účastníci - jezdci

 

Koně

Nejstarší koně

  • 17 letý LEONARDO (jezdec Khalid Sanad A.s. Al Nuaimi, Katar
  • 17 letý SD MENGALI – Pietro Di Geronimo, Belgie
  • 17 letý FRAMMENTO – Fabrizio Leonardelli, 59 let, Itálie
  • 17 letý ANTALL DE JALIMA – Atta Mohammad P. Mohammad, 52 let Katar
  • 16 letý KAYO – Tonje Danielson, Norsko
  • 16 letý SHAGYA ZOZO – Mauricio Gautan Gomez, COL
  • 16 letý MYNT – Mariann Seglem, Norsko

Na druhém konci věkového rozpětí by mělo startovat 7 osmiletých koní.

 

Plemena

Startovní listinu plní většinou jména plnokrevných arabských koní.  Kolik koní je plemene Shagya arab?

KOHEILAN KINCSO – 3029 Koheilan-49 Kenitra - Siglavy Bagdady XV-32,  Abdulrahman Saad A.s. Al Sulaiteen (Katar)

O´BAJAN HUNCUT - O'Bajan Mahmud - Gazal Lenke - Gazal IX-6, Patricia Fekete, Maďarsko

SHAGYA AGA - Koheilan Nagyvezér - Gazal Csinos - Gazal IX-6, Kata Feketéné Wachtler, Maďarsko

SHAGYA ZOZO – Mauricio Gaitan Gomez

BEOBIDE 10, Nagycsere Shagya – Gazal XII, Alina Huovinen Garcia (Finsko)

KOHEILAN MAFFIA - Koheilan Nagyvezér - Gazal Csinos - Gazal IX-6, Mor Csaba Kozar, Maďarsko

SPIRIT DE CROUZ - SHOGUN (DE) SHA - KALYPSO DE CROUZ SHA - KOHEILAN III 66, Allan Leon, Francie

KOELA DE LA DOUR, PARAGON, SHA - NEREIDE, SHA - PARIS - az. agr. I MERIGGI, Jodie Lee Salinas, Austrálie

SAGVAR DE GARBI - 3929 Paris - 162 Amer - 1720 Amer, Michaela Supeková, Slovensko

TAORI R, SAKLA VII CZ (Shagya) - TOKANY (Shagya° - PARIS, RSA

KATAKI, 3522 Kazan s.v. - Amurath Medina P - 3729 Magdan Tánó, Kanada

 

Favorité

Jednotlivci

Nejžhavějším kandidátem na vytrvalostní trůn je obhájce titulu z Normandie, šejk Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, který pojede buď  AL THEEB nebo RAMAAH. Oba koně dosahují v nejtěžších soutěžích rychlosti přes 24 km/h a pokud neselže strategie nebo nedojde ke kolizi, "papírově" jsou šance na obhajobu velké. RAMAAH je anglo-arab s kořeny crabbetskými po otci Fenwick Rendesvous a plnokrevné matce Sunset Field. Jméno otce nás vede k jednomu z nejstarších a nejznámějších hřebčínů v Austrálii. Jeho zakladatelka Dora Maclean se zhlédla ve fotografii ženy a muže v arabském hábitu před stanem. Na vodítku měla žena klisnu. byli to Wilfred a Lady Ann Bluntovi. V květnu roku odkoupila od lady Wentworthové, dcery Bluntových, první klisnu RAFINA (Rustem x Risala) s hříbětem. Cesta lodí nebyla bez mráčků, v bouři velká vlna zničila přepravní box a klisna s hříbětem musela být na zbytek cesty přemístěna do prostoru pro spaní námořníků. Rodinný podnik vedený ženami se rozrůstal o další importy a vlastní přírůstky. Posledním importem byl  hřebec SINDH, děd Ramaaha. ( Omlouvám se za tyhle odbočky těm, kteří chtějí výhrnadě sportovní fakta, ale já ráda vidím za původy koní a příběhy lidí a když se to spojí, pak to pro mě nejsou jen jména a časy na výsledkové listině, ale pokračování těchto malých i velkých příběhů... )

Maria Alvarez Ponton, jediná držitelka titulu světové i evropské šampionky s legendou NOBBY , matka dvou dcer, pojede na RAMSES DE LA ROTJA. Pro 11letého valacha po Ghazal Imdal (který připouštěl před 9 lety i v ČR) to bude jeho třetí 160 km, na předešlých dvou v Rio Frio a Bascara vyhrál. Asi nebude nejrychlejší, ale jistě spolehlivou členkou obávaného španělského týmu. 

 

Maria je manželkou dalšího favorita,  mistra Evropy Jaume Punti Dachs, který svůj týmový titul získal v Mostě roku 2013, zlato v týmech v Normandii na světových hrách 2014 a loni, právě na šamorínské trati, s klisnou AJAYEB získal zlato v jednotlivcích. Zítra odstartuje v sedle desetileté klisny GIROLA DE QUERCUS , zajímavostí je její plemenná příslušnost CDE neboli caballo de deport espanola, což je v podstatě španělský sportovní kůň, produkt rozmanitého přilévání krve různých sportovních plemen s cílem získat kvalitní koně především do klasických disciplín. Jako plemeno byl uznán relativně nedávno - roku 2001. Z tabulky výkonů čiší konzistence, rychlost kolem 18 km/h. 

 

Ad.  AJAYEB - stačí se podívat na její výkonnost posledních dvou let, kdy 5x za sebou přijela, viděla a zvítězila na na třech 160 km a dvou 120 km tratích. Snad i proto je nyní důležitou součástí týmu UAE, pojede ji šejk Rashid Dalmook Al Maktoum. 

 

TIP:

V jednotlivcích jsem přesvědčená o vítězství některého z koní z týmu UAE, v top desítce se kromě nich  jistě objeví některý z Francouzů, Španělů, bez šance nejsou ani Belgičani a nezapomeňme na Holandsko nebo Itálii. Dost blízko by mohli být i slovenští jezdci. 

V týmech to  může vždy dopadnout všelijak – viz. letošní  juniorské mistrovství Evropy RioFrio, ale lze očekávat francouzsko-španělsko-arabskou koprodukci napínavého souboje, kam se mohou úspěšně „připlést“ i Italové, Belgičani, Holanďani, Australané, Slováci – a pozor i na tým USA.