Mistrovství Evropy ve vytrvalosti seniorů 2017

17.08.2017 00:25

21:20 Petr Jadlovský - NAOMI DAKOTA je na 30.místě! 

 

17:25 Německá jezdkyně Sabrina Arnold v sedle TARZIBUS je evropská šampionka 2017, vedla od startu do cíle, v pátém kole ještě zrychlila na 24,85 km/h. 

Tarzibus - 

O týmovém zlatu již není pochyb, odvezou si ho Španělé. 

Jediná ze slovenských jezdců, Miriam Malá - SPIRIT je v cíli na skvělém 15. místě. 

Petr Jadlovský s NAOMI DAKOTA je v 5.kole, tj. 20 km. 

 

16:20: Sabrina Arnold má náskok 3,45 min a v poslední VG měl Tarzibus 48 TF. Po čtvrtém kole byl vyloučen SECRET DE MON COEUR na metaboliku, ale francouzský tým na 7.9. a 10. pozici stále šlape Španělům na paty.

 

16:05 Německá dvojice Sabrina Arnold - TARZIBUS po 4. kole stále v čele, za ní se drží celý španělský tým, Kamila Kart z Polska 5. Český tým opustila SAHAR, na trati je z českých jezdců už jen  Petr Jadlovský s NAOMI DAKOTA, kteří se posunuli na 40.místo. Ze slovenských koní vypadl i TOM JONES FT, Italský tým opusitli dva jezdci. Španělé zjevně bojují pro týmovou pozici, čelo jezdců jede rychlostí přes 22 km/h.

 

13:29 - prvních 7 koní prošlo vet po třetím kole - v čele stále Sabrina Arnold - TARZIBUS, Německo, Jaume Punti Dachs s TWYST MAISON BLANCHE o necelou půl minutu za ní, následuje polská jezdkyně na koni Juma´s týmu Kamila Kart - FOR FERRO, pak další Španělé a tahoun francouzského týmu Jean Philippe Frances. Bohužel po pádu odstoupila Lucie Kubíková s Matyasem. Živě můžete sledovat i zde: https://www.t-trackgps.com/events/event-live-1

 

12:37 - český tým se posunul po druhém kole na pozice 45, 46 a 48 a bude pokračovat do třetího kola!! Na trati je pohromadě 9 týmů, podle očekávání si velmi dobře vedou Španělé, Francouzi, Italové se drží pohromadě, daří se také Německu, které má jednoho koně v čele a třetího na konci momentální výsledkové listiny. Zda bude pokračovat zlatá sága šampionátů pro Španělsko, na to je však ještě brzy, trať je náročná.. 

 

11:37 - Tuzemec 13 vyloučen po druhém kole na metaboliku, zbylé trio pokračuje společně na 55.-57.pozici. Ze slovenského týmu vyloučeny Petra Hubačová a Lucie Supeková. Ze španělského týmu odstoupila Maria Alvarez Ponton, nepokračuje ani Mario Hoffmann - Novisaad d´Aqui.

Jinak cesty jsou poněkud úzké, trať vede přímo do Bruselu. Počasí - dopoledne bylo zataženo, má pršet, ale žádné přívaly. Boxy pro koně a chladící zóna, to vše je na asfaltu, což není moc příjemné, lidi - diváci jsou podle fotek a videí někde dost natěsno ke koním, snad nedojde k žádnému úrazu. 

 

 

AKTUALIZACE 9:01: Po prvním kole Tereza Kopecká - Tuzemec 13 na 10.pozici (22 km/h), v čele Sabrina Arnold - TARZIBUS, druhá je Kamila Kart z Polska na koni FOR FERRO z Jauma´s týmu, 3.-7.pozici drží španělský tým a za ním již francouzská stálice šampionátů Jean Phlippe Frances s SECRET DE MON COEUR. Vyloučena zatím populární britská jezdkyně a enduro-blogerka Annie Joppe.

 

 

FEI Brussell  Equestrian Endurance  Masters – 16. srpna se na čtyřhvězdové 160 km trati  od 7:00 rozhoduje o evropském seniorském šampionu-šampionce ve vytrvalosti pro rok 2017. O dva dny později  prověří 120 trať 7leté koně v Mistrovství světa mladých koní. Mezitím, 18.srpna, odstartují dvě soutěže – CEIO Ladies 120 km a CEIO 2* 120 km.

 

V evropském šampionátu startuje 69 koní z 20 zemí včetně České republiky a 13 týmů. ME (CH-EU)  není otevřenou soutěží, na trati spolu tedy soupeří pouze jezdci a koně ze starého kontinentu.

Startovní listina: Brussels (BEL) 17-08-2017 _CH-EU CEI4 160km_ Starlist (1).pdf (180973)

Podmínky vytrvalostních závodů v Bruselu jsou poněkud specifické – ale navzdory některým nedostatkům, na které tak vehementně nedávno poukazoval článek na Fair-endurance.com, jsou trať i podmínky pro všechny stejné (měly by být) – a jezdci přizpůsobí jízdu stavu vozovky či lesní cesty (snad). Jako bonus budou projíždět Sonienským lesem, který byl zcela nedávno zařazen do Světového kulturního dědictví UNESCO. Bacha na netopýry…

Už jen při letmém pohledu na startovní listinu lze zavadit o známá jména koní – a to potěší, že výborní koně, kteří už mají za sebou  velké úspěchy, jsou stále aktivní, tedy nezničení, zdraví a připravení na 4hvězdový boj.

Je tu světový šampion z roku 2016 (Šamorín) TWYST MAISON BLANCHE a jeho jezdec, Španěl Jaume Punti Dachs, který by se mohl usadit na evropském vytrvalostním trůnu už potřetí. Punti Dachs poprvé startoval na evrospkém šampionátu v roce 2005 v Compiegne, kde skončil s plnokrevným „ruským“ arabem ELVIS HAB na 19. místě, o rok později  na MS v Aachenu spolu dojeli na místě 4. Po delší pauze jsme ho viděli zvítězit na ME 2013 v Mostě – QURAN EL ULM, v roce 2015 na ME v Šamoríně s fenomenální AJAYEB, která si na této trati na MS 2016 zlomila nohu – tentokrát v barvách jezdce UAE.

Jaumeho manželka Maria Alvarez Ponton byla první, která dokázala získat titul světového i evropského šampiona (na legendárním NOBBY). Dnes sedlá TÁIME COEUR, tak uvidíme. Jsou tu ale další známá jména – TARZIBUS (Sabrina Arnold), KIDA (Luca Campagnoni), SECRET DE MON COEUR (Jean Philippe), TARA DU BARTHAS…  

Slovenský tým v sedle vynikajících koní je třeba považovat za velmi silného soupeře – Mario Hoffmann – NOVISAAD D´AQUI (5. na MS v Caen 2014 s Jaume Punti Dachs) nebo Simona Zelmanová – TOM JONES FT, to jsou velké naděje.

A nakonec český tým – SAHAR, MATYAS, TUZEMEC 13 a NAOMI DAKOTA a v jejich sedlech Lucie Škábová, Lucie Kubíková, Tereza Kopecká a Peter Jadlovský. Zkušení jezdci i koně, na medailové pozice to „papírově“ sice není, ale z minulých šampionátů víme, jak snadno se rozpadnou i ty nejsilnější týmy a nakonec nikdo není bez šance.

Naomi Dakota – 15letá klisna, je to její 9.*sezóna., 2x na ME, ale nedokončila

Tuzemec 13 – 14letý valach, také 9.*sezóna, 2x na ME, ale nedokončil

Sahar – 10letá klisna Shagya-arab, její první evropský šampionát

Matyas – 11letý Shagya-arab, první šampionát.

Tak držíme palce a sledujeme výsledky – na FB na Česká vytrvalost, výsledky najdete na www.atrm-systems.fr - sleduji s vámi:)

 

https://www.i-endurance.cz/news/mistrovstvi-evropy-dvoji-zlato-pro-spanelsko/

 a tady najdete i trochu historie ME... https://www.i-endurance.cz/news/mistrovstvi-evropy-2015-v-samorine-uz-zitra/