Mistrovství Evropy - dvojí zlato pro Španělsko

12.09.2015 21:59

Jednotlivci - Španělsko, Holandsko, Francie

Španělsko splnilo svou roli favorita,  Jaume Punti Dachs na AJAYEB obhájil titul evropského šampiona z roku 2013.  Tvrdým soupeřem mu byla stříbrná dvojice z Caen, Marijka Visser – LAIZA DE JALIMA, francouzské barvy na medailových pozicích uhájil Jean Philippe Frances s SECRET DE MON COEUR.

Málem zlatá?

Kandidátka na zlato Marijke Visser měla v závěru závodu neuvěřitelnou smůlu - posunulo se jí sedlo. "O zlato jsem přišla v závěrečném sprintu. Najednou jsem cítila, že se mi hnulo sedlo. A posouvalo se víc a víc dozadu a já myslela jsem, že ho opravdu ztratím! Musela jsem zpomalit. Ten rozdíl byl nakonec tak malý, menší být ani nemohl... Závod byl rozjetý perfektně. V posledních kolech jsem jela těsně za Španělem, v ideální pozici..."

  1. Jaume Punti Dachs – AJAYEB, 22,58 km/h

  2. Marijke Visser  - LAIZA DE JALIMA  22,58 km/h
  3. Jeans Philippe Frances – SECRET DE MON COEUR  22,14 km/h
  4. Alex Moral Luqoe - CALANDRIA PH 22,14 km/h
  5. Maria Alvarez Ponton - SELIF DE LA NIE 22,14 km/h 

 

        33. Helena Terberová - NIKAYA DE PAUTE 16,66 km/h

        35. Petr Jadlovský - SIOUX DAKOTA  16,25 km/h

Pro dvojici Helena Terberová - Nikaya de Paute to byl již třetí šampionát:

2011 - ME Florac 160 km, 17. místo

2012 - MS Euston Parc 160 km, 29. místo, prům. rychlost  18,94 km/h

 

Výsledková listina: CHEU_2015_SEN_Individual(1).pdf (185429)

Cena kondice

SECRET DE MON COEUR

9 letý angloarab po Ismael d´Aubanel...

Arabský plnokrevník ISMAEL D´AUBANEL je jeden z nejlepších francouzských plemeníků - mimo jiné je také otcem klisny LAIZA DE JALIMA. Je producentem mnoha úspěšných vytrvalců - na jejich výčet i na výsledky ve sportu tohoto plemeníka se můžete podívat ZDE.

  • 2000 - 13. na Mistrovství světa v Compiegne
  • 2001-  5. na Mistrovství Evropy v Castiglione del  Lago

Medailové pozice pro francouzský chov

První tři koně evropského šampionátu reprezentují francouzský chov (což není takové překvapení, protože zrovna tak v první desítce koní na světových jezdeckých hrách bylo 8 koní francouzského chovu).

AJAYEB - klisna po TIDJANI, špičkovém plemeníkovi, který vyhrál na dráze 5 dostihů a je otcem klasických vítězů v USA a mnoha mezinárodně úspěšných vytrvalostních koní (např. AINHOA TIDJALI, MOOTA HADDEEA).  Ayajeb jezdila také polská jezdkyně Kamila Kart, která s ní zvítězila v Dubaji na 120 km (rychlostí přes 28 km/h) a také v Tarbes na 160 km v roce 2012.

Trochu čísel

  •  Z 66 jezdců dokončilo soutěž 37 / 29 elim.

  •  V první desítce je 7 klisen

  • Celkem z 37 umístěných je 18 klisen, 17 valachů a 2 hřebci

  • Z prvních 12 umístěných je 8 koní francouzského chovu

 

Týmy - Španělsko, Francie, Holandsko, Itálie Slovensko

Český tým se začal rozpadat při vstupních veterinách, kdy k překvapení všech byla vyloučena Lamia 1 Lucie Škábové. Zbylé trio pokračovalo v jízdě a až do konce 4. kola se kolem 12. pozice držela Tereza Kopecká – Tuzemec.  Vetgate po 4. kole je však pro kulhání zadržela a na trati zbyli Helena Terberová Nikaya de Paute a Petr Jadlovský Sioux Dakota, kteří dokázali soutěž dokončit.

Kámen na kameni nezůstal už po druhém a třetím kole v belgickém týmu, maďarském, švédském týmu… celkem 8 týmů ze 13 se rozpadlo.

Záplava žlutých ESP - vlajek na vršku výsledkové listiny od prvního kola příliš nepolevila, i když vypadl Jordi Arboix Santacreu. Na hraně jen třech členů týmu šlapali na paty Španělům Francouzi a získali stříbro, i když jim v propadlišti eliminační listiny skončil Laurent Mosti a Marie Pierre Peroteau. Holanďané drželi kompaktní trio kolem 18.pozice a 20 km/h,  celkový čas tlačila dolů Marijke Visser v čele. Na čtvrtém místě skončila Itálie.

Zatímco český tým se neudržel, Slovensko slaví úspěch 5. místem v týmech, dojeli 4 jezdci, nejlepšího umístění docílil Mario Hoffmann na SONIC DE VILAFORMIU.(12).

 

Výsledková listina týmy: CHEU_2015_SEN_Team.pdf (101735)

Malý komentář na závěr:

V Šamoríně jsem osobně nebyla, jen jsem v průběhu dne sledovala výsledky, což je – a asi nejen pro mě, docela napínavá hra. Zatímco si hraji, tři čeští koně a jezdci jsou na 160 km dlouhé trati, metr za metrem, kilometr za kilometrem, kolo za kolem se blíží do cíle, servisní týmy si neoddechnou. I když koně ujedou v pořádku 100 km, všechnu tu námahu a hodiny jízdy může smazat jediný špatný krok a verdikt veterináře v další kontrole, pokud kůň nepůjde čistě. Není to jako v parkúrech, kdy jezdec zboří v soutěži stupně T dvě nebo 4 překážky, ale stačí mu to k tomu, že stejně má! výkonnost stupně T. Ve vytrvalosti jste buď na výsledkové listině nebo na eliminační. Pro některé lidi je to zavádějící v tom, že diskvalifikaci považují za něco jako hrubé selhání a neumětelství jezdce, přitom mohlo jít jen o špatné šlápnutí jinak profesionálně natrénovaného koně. Na druhou stranu je dobře, že vývoj vytrvalosti přináší špičkové výsledky a je kam směřovat, s čím se porovnávat, má to prostě úroveň. A proto - respekt k výkonu našich jezdců!

 

https://www.i-endurance.cz/news/mistrovstvi-evropy-2015-v-samorine-uz-zitra/