ME juniorů – dvojí zlato pro Španělsko potřetí …

28.07.2018 15:06

 

… a obrovský triumf pro Slovensko v podobě stříbrné medaile Michaely SupekovéJuniorský evropský šampionát  se konal 26. července v San Rossore v rámci „mega“ akce Toscana Endurance Lifestyle  a když „mega“, tak doslova milion, protože hlavní sponzor Meydan Group oproti prvním dvěma ročníkům v roce 2016 a 17 částku zdvojnásobil  na 1 milion euro a svátek vytrvalosti přilákal do soutěží od CEI*80 km – CEI2* 120 km přes 500 jezdců.

Startovní listina šampionátu avizovala lítý boj mezi Španěly a Francouzi, přičemž už se v minulosti ukázalo, že Italové dokáží být černým koněm soutěže týmů.  A také tomu tak bylo. Mezi už tradiční  rivaly však do stříbrné mezery senzačně pronikla slovenská jezdkyně Michaela Supeková na klisně GIROLA DE QUERCUS. Dokonce v závěru sahala po zlaté medaili, byla to právě ona, která se „trhla“ při vjezdu na dostihovou dráhu závodiště, ale 17letá Španělka Raquel Codina Costa v sedle TUNEZ COST  drtivým nástupem její  útok odrazila a s náskokem tří vteřin vybojovala titul letošní juniorské mistryně Evropy ve vytrvalosti.  Sluší se dodat, že i skvělá klisna GIROLA DE QUERCUS  je původem ze Španělska, takže medailový kov  tak nějak  cinkl pro Španěly potřetí.  Oba koně v závěru vstupovali do veterinární kontroly na doraz časového limitu, ale podle údajů veterinární karty na tom byli dobře. S odstupem dalších tří vteřin si pro bronzovou medaili dojel Francouz Lilou Arnaud Tomas – SCHERAZADE LARZAC.  Průměrná rychlost medailových koní byla 22,7 km/h, rychlost čtvrtého kola  prvních dvou koní přes 26 km/h.

„Nemohu tomu uvěřit“, neskrývala své nadšení novopečená evropská šampionka Raquel Codina Costa, „věřila jsem svému koni a to je nejdůležitější. Tunez Cost se narodil u nás doma, společně jsme ho vychovali, známe se navzájem velmi dobře a myslím, že v tom je ten rozdíl.“

Michaela Supeková je úspěšnou slovenskou vytrvalkyní, (a její sestra Lucia Supeková v roce 2017 vedla žebříček FEI v kategorii juniorů).  Stříbrná medaile je vůbec první medailí Slovenska ze šampionátů. S klisnou Girola de Quercus loni na MS juniorů a ml.jezdců ve Vallegio Sul Mincio i v konkurenci jezdců UAE dokončila na 8.místě. 

V osmi týmech stejně jako loni došlo k zemětřesení a po jasném zlatu Španělů si Italové trpělivou taktikou zasloužili stříbro, když jako jediní udrželi 4 dvojice až do konce. Bronz už nebyl komu dát.

Soutěž jednotlivců:

  1. Raquel Costa Codina – TUNEZ COST (22,681 km/h))
  2. Michaela Supeková – GIROLA DE QUERCUS (22,677 km/h)
  3. Lilou Arnaud Tomas – SCHERAZADE LARZAC (22,674 km/h)
  4. Bruna Aumatell Pujol – ULKIEM KELENN (22,075 km/h)
  5. Carla Magan – SEMINOLE WIND (20,452 km/h)
  6. Jeanne Holum – YASSIR II (20,448 km/h)
  7. Martina Planell Sala Codina – CS ROGELIA (20,00 km/h)
  8. Juliette Vanhee – UMA DU MOULIN BLANC (19,862 km/h)
  9. Pedro Almeida E Sá – ALTO DE TRACLIN (19,834 km/h)
  10. Niccolo Trotta – QUASSIA DISTINTA (18,841 km/h)

 

Soutěž týmů

  1. Španělsko (celkem 16 h 43´37´´)

Raquel Costa Codina – TUNEZ COST (1.)

Bruna Aumatell Pujols – ULKIEM KELENN (4.)

Martina Planell Sala Codina – CS ROGELIA (7.)

Elim. Rocio Esperanza Carmona Herrera – ALYS DE CANDESIR (irregular gait)

Elim. Jana Quert Oms – SW DUO (metabolic)

  1. Itálie (celkem 19 h 14´56´´)

Niccolo Trotta – QUASSIA DISTINTA (10.)

Carola Dino – COLORADO (11.)

Camilla Copinni – ALKIMIA data.fei.org/Horse/Performance.aspx?p=C462085417909E2A82EAB458217FF4F(15.)

Valentina Galli – AGADIR BY GALUSKA (17.)

Elim. Aurora Salvati – NEVOSU (metabolic)

 

Výsledky: https://www.enduranceonline.it/live/cat/V.php?gara_id=1129&v_categoria=V4_6

 

Ze 49 dvojic 22 šampionát dokončilo.

Druhá strana mince

V čelní skupině  v posledním kole byli ještě dva koně, kteří však stíhací jízdu nezvládli – francouzská klisna QUOKIN DE PSA jezdkyně Emmy Frances a 8 letý valach SW DUO  Španělky Jana Quer Oms.  Dramatická situace nastala hned za cílem. Bezprostředně po sundání sedla  francouzská klisna kolabovala, muselo ji podpírat několik lidí, a španělský kůň po příchodu z chlazení také. Nad koně byla zavěšena plachta kvůli stínu a veterináři a týmy měli plné ruce práce, aby oběma koním pomohli.  Po stránce metabolických parametrů před posledním kolem byli oba koně v pořádku – a pak je ovšem veterináři na dalších téměř 30 km spustili z očí. Jako každého koně spustí z očí v okamžiku, kdy kůň odchází z veterinární kontroly a je uznán způsobilým pokračovat. Odpovědnost jezdce je velká, zvlášť, když závodní duch koně a jeho jezdce je silnější než aktuální možnosti fyziologické. Emma Frances, dcera francouzské legendy Jean Philippe Frances, měla závod velmi pěkně rozjetý, ale nakonec jí zbyly doslova jen oči pro pláč, navíc svou eliminací dokončila rozpad francouzského týmu. 

Na prahu šampionátu vznikly ještě dvě aférky propírané na sociální síti - ve francouzském týmu startovala juniorka, která má za sebou letos dopingový případ, což rozhořčilo část francouzské vytrvalecké veřejnosti. Druhý případ se týkal britské jezdkyně, která nějakým nedorozuměním nedodržela povinný odpočinek koně. Místo toho, aby byla včas upozorněna těmi, kteří to zjistili, cestovala její klisna zbytečně 2 a půl tisíce kilometrů do Pisy, aby byla vzápětí vyloučena ze startu. 

 

Španělsko je každopádně v posledních letech sběratelem zlata ze šampionátů.

https://www.i-endurance.cz/news/mistrovstvi-evropy-junioru-a-mladych-jezdcu-ve-vytrvalosti-2016-rio-frio/

https://www.i-endurance.cz/news/mistrovstvi-evropy-dvoji-zlato-pro-spanelsko/

 

Úspěchy českých jezdkyń v San Rossore

V rámci festivalu se konaly ještě soutěž CEI* 80 km a CEI2*120 km, kterých se zúčastnily i české jezdkyně:

V CEI* 81 km dojela v konkurenci 113 jezdců na výborném 29. místě Nela Jadzaková s 9letým  SOKRATES R  (16,509 km/h), odchovancem stáje Regutec, s.r.o. , na 50. místě Lucie Škábová na 6 leté HADYAH , pro kterou to byla hvězdová premiéra.

Výsledky: https://www.enduranceonline.it/live/cat/V.php?gara_id=1325&v_categoria=V3_2

 

Super výsledku dosáhla v CEI2* 120 km Míša Jakešová na 11leté klisně plemene welsh cob DPRETORIA SYMPHONIE (17,023 km/h)  

svým 33. místem v startovním poli čítajícím přes 200 dvojic. 

Výsledky: https://www.enduranceonline.it/live/cat/V.php?gara_id=1325&v_categoria=V4_1