Letní ohlédnutí I : TEVIS CUP 2016

27.08.2016 23:08

61.ročník nejslavnějšího vytrvalostního závodu svůj letošní příběh psal 23.července. Byl opět barvitý, plný zajímavých osudů, napětí organizátorů i vědeckého výzkumu. Co kůň a jezdec, to příběh, rodinná pouta... čím více se časem nořím do jmen jezdů a koní, tím víc jsem přesvědčená, že vytrvalost má naprosto unikátní postavení mezi ostatními disciplínami v tom, že stmeluje rodinné týmy. Samozřejmě v tom hraje roli "dostupnost" obětavců a bláznů, kteří se celý den honí na trati s pet lahvemi a chladí koně i jezdce. Parkurový jezdec si i vystačí sám, když na to přijde - takových je dost. Vytrvalci se bez servisu neobejdou a zpravidla se opírají o své nejbližší, když pominu, že často závodí více členů rodiny. Stačí se podívat na top deset letošního "Otce moderní vytrvalosti". 

 

Vítěz je jen jeden

Foto: Lynne Glazer

Zvítězila Dr. Karen Donley na 14leté arabské plnokrevné klisně ROYAL PATRON v čase 16 hod 33 minut. Byl to její šestý Tevis Cup a první vítězství, pátý TC pro klisnu, která za svou kariréru čítající přes 2000 mil nebyla dosud vyloučena. Převážnou část závodu jela Karen se svým synem Johnem, který loni, ještě jako junior,dokončil. Letos se však musel sklonit před náročností tratě a do posledních dvaceti mil již nenastoupil kvůli snížení peristaltiky na re-checku. Karen, podporované manželem Ronem coby hlavou servisního týmu, dýchala na záda sehraná manželská dvojice Garrett a Lisa Fordovi. Utrhla se od skupiny u Death Thumb a posledních 14 mil do cíle si udržela vedení. Lisa Ford skončila na druhém místě a Garrett Ford na třetím. 

Závodu se zúčastnilo 165 jezdců včetně 20 zahraničních. Dokončilo 87.

 

2. místo a Haggin Cup pro Lisu Ford, Garrett 3.

Cenu kondice - Haggin Cup, získal 16letý GE CYCLON druhé umístěné, Lisy Ford v čase 14 hodin 52 minut.  Na chov manželů Fordových včetně videa - jak se daří koním po "Tevisu"  - se můžete podívat na stránkách Altitudearabians.com. GE CYCLON poprvé startoval v TC jako osmiletý a dojel na čtvrtém místě. 
 
Současně  letos GE CYCLON získal ocenění pro nejlepšího koně crabbetské krve (min. 25%) v daném ročníku - CRABBET-RELATED HORSE AWARD. Tato cena ECAHS (Eastern Crabbet Arabian Horse Society) se letos udělovala poprvé. Třetí místo THE FURY a manžela Garretta, o symbolický zlomek času pomalejšího, není překvapením, má na svém kontě nejen vítězství v TC, ale i jeden Haggin Cup. A opět připomínám, že Garrett je ředitelem společnosti EasyBoot.
 
 

4. Jeremy Reynolds - DANIRE

 
Jeremy Reynolds, mužská polovička další manželské teviscupové rodiny, vítěz z roku 2004 (CV ELI), 2007 (CV ELI) a 2011 (RIVERWATCH) po necelé půlhodině za Garrettem Fordem dojel na čtvrtém místě s 11letým DANIRE
Danire Letos startoval úspěšně jak v poušti v Al Maktoum Cup 160 km (71.), tak v červnu v Ashland 160 km, kde zvítězil. A aby byla rodinná radost kompletní, letošní TC dokončila se ctí i manželka Heather s teprve šestiletým RB CODE, na 61. místě. Heather zvítězila v TC v roce 2003 a 2014. Heather také současně dělala eskortu Elaine Lemieux, které zapůjčila svého koně CH FORMAL AFFAIR - dvojici dovedla na 62. místo. 
 
 
 

5. Lindsay Graham Fisher - MONK

 
O tři místa si od loňska polepšil MONK, neregistrovaný arab, účastník WEG Kentucky 2010. Lindsay jela poprvé TC v roce 2006, kdy vystřídala svou matku Susan na jejím 19 letém PHOENIX AFFAIR a skončila sedmá. Phoenix Affair je dosud nejstarším koněm, který v TC dojel v první desítce. Pak následovala dlouhá přestávka - Lindsay studovala veterinární lékařství, vdala se , narodila se jí dcera. Následně  začala závodit s Monkem s vidinou mezinárodních soutěží. Výjimečné schopnosti a atletičnost Monka  se ukázaly na několika prestižních závodech včetně Dubaje a Prezident Cup, kde dojeli na 31.místě. Pak se chystali do Anglie na světový šampionát, ale v přípravném závodě v Texasu si Monk těžce zranil závěsný aparát spěnky. Léčba kmenovými buňkami zabrala, začalo se znovu trénovat, ale zranění se obnovilo. Dostal další období klidu a v loňském roce, po tříleté pauze, zvládl přjiet na osmém místě v Tevis Cupu s tím, že ho Lindsay přece jen šetřila s obavou, aby se zranění neprojevilo. I letos se držela v prvních fázích mezi 30.-40. pozicí, než se ukázalo, že mají na první desítku.
 
 

6. Jesse Caswell - APOLLO

 
75 letý jezdec snil o Tevis Cupu už před 50 lety. V mládí začínal jako rodeový jezdec, v 70. letech odešel do Washingtonu a pracoval 15 let jako lovecký průvodce. Do vytrvalosti se vrhnul v 65 letech, kdy odešel na penzi a měl víc času. Na trať Tevis Cupu se konečně postavil v roce 2009, pak 2012, ale ani jednou nedokončil, stejně jako v dalších soutěžích, kde byl vyloučen pro kulhání nebo jiné zdravotní problémy koně. Naštěstí se našlo pár lidí, kteří se rozhodli mu pomoci a začali ho koučovat, aby lépe trénoval, koně nepřetěžoval a nezpůsoboval jim přetrénováním problémy. Apolla si koupil jako ročka. Když bylo koni 5 a jemu 70, začal na něm jezdit a připravovat na závody.  Letos má Jesse za sebou 5 závodů -  28. a 29.května absolvoval dva 80 km  - první den byl druhý a druhý den první, přičemž pokaždé získal cenu kondice. 
 
Na TC přijel o 14 dní dříve, aby se kůň aklimatizoval a projeli si části trasy. Pečlivá příprava a zkušený tým se vyplatily.
 

7. Gabriela Blakeley - PR MOONDANZER

 
Další jméno teviscapové rodiny, které se objevuje často ve výsledkové listině v kolonce "finished". Gabriela s PR MOONDANZER dokončila na 7. místě, Walsh Blakeley na 16. Junior Barrack protnul cílovu čáru jako osmý, ale bohužel byl kůň ve veterinární kontrole vyloučen pro kulhání. Barrack v roce 2014 získal Haggin Cup se 17 letým MCM LAST DANCE. 
Blakeleyovi jsou velmi soběstační a málokdy jsou obklopeni sehraným týmem wranglerů. Co potřebují, jsou zvyklí nosit na sobě a na koni a každý člen rodiny si zvládá koně ošetřovat a chladit sám, vyjma pomoci skupinky starších kamarádů, kteří jim tradičně dojedou na Robinson a Foresthill. 
 
 

8. Julie White (AUS) - LR BOLD CODY

 
 
Australanka Julie White není svátečním jezdcem TC - má za pasem 5 přezek z top ten nejtěžšího australského závodu na 160 km Tom Quilty Cup, dvě přezky Tevis Cupu a jednu ze Shahzada Cup. Také pořádá semináře pro vytrvalostní jezdce. LR BOLD CODY minulý rok nedokončil. Jeho majitel John Crandell (a majitel a jezdec dvojnásobného vítěze HERALDIC z let 2006 a 2010) ho letos dovezl znovu a kůň dostal šanci s Julií White. 
 
 

9. Tony Benedetti (CAN) - FV ABU ANTEZEYN

 
Prezident nadace Western States Trail Foundation Tony Benedetti si s 11 letým ryzákem   FV ABU ANTENZEYN  dojel pro další přezku. Byl to jeho 41. Tevis Cup. Poprvé se ho zúčastnil ve svých 13 letech. 
 

10. Suzanne Hayes - GREENBRIER AL JABAL (Atlas)

Susanne Hayes startovala na mezinárodní úrovni s přestávkami od roku 1992, kdy dokončila mistrovství světa na 39. místě. Anglo-arab  GREENBRIER AL JABAL má na svém kontě tři  mezinárodní 160 km. Loni také tato dvojice skončila v první desítce - na 9. místě. 
 
 
 
Jak je vidět, dostat se v Tevis Cupu do první desítky je o zkušenostech, často sbíraných léta i generace. Ani s nejlepším koněm na světě si nikdo nemůže vítězství v Tevis Cupu koupit. 
 

A co zahraniční účastníci?

Nejúspěšnějším zahraničním účastníkem je Australanka Julie White, 8. místo. Do první dvacítky, na 20. pozici se dostal zkušený Španěl ověnčený medailemi ze šampionátů (se STRAWBLADE)  Javier Cervera na koni EVEN PROUDDER.
 

Jaký byl letošní Tevis Cup?

 
  • Žhavý - organizátoři dost dlouho nevěděli, zda lesní požár nezničí část historické stezky a nebudou muset volit alternativní trasu. Nakonec se ukázalo, že stezka není nebezpečně poničená, jen se řešilo pár ohořelých stromů. 
  • Technologicky vytuněný - poprvé mohli sledovat průběh Tevis Cupu jeho příznivci pomocí GPS-Trackingu
  • Chovatelský - poprvé byla udělena cena za nejlepšího koně s crabbetskou krví
  • Smutný - Rusty Toth a Kevin Myers, životní partneři, kteří léta patřili k pravidelným účastníkům Tevis Cupu. Kevin Myers však 14 dní před letošním ročníkem zemřel. Rusty jel jeho 16 letého valacha AULI ARWA, který loni získal za nejlepší kondici Haggin Cup. Auli Arwa, alias Far tak má na kontě 65 dokončených soutěží ze 65, kterých se zúčastnil, najeto přes 4000 mil (6400 km). Mnoho jezdců si pod číslo koně nechalo napsat IRKM (I Ride for Kevin Myers). Pro Rustyho to byla velmi emocionální záležitost, ale dokončil na 11. místě. 
  • Botičkový 
- vítězný kůň - klisna ROYAL PATRON, měla EasyBoots
- Haggin Cup - GE CYCLON Lisy Ford měl Easy Boots
- Koně na 1, 2., 3., 4. a 6. místě byli obuti v EasyBoots.
- 10 koní z první dvacítky mělo EasyBoots
- 41,3% ze všech koní, kteří dokončili, mělo EasyBoots
 
  • Vědecký - od roku 2012 se pomocí krevních testů sledují hladiny draslíku a chloridu, které ze ztrácejí potem a jsou nepřímým markerem hydratace. Data se porovnávají s výsledky závodu. Už v prvním roce vědci zjistili, že při určitých hladinách draslík a chloridu se snižuje podíl dokončení závodu na 25% z obvyklých 50%. V roce 2013 již byl více údajů k dispozici a proto v roce 2014 byl koním s nepříznivými hodnotami vystaven "červený prapor" . Znovu tyto koně odebírali na 36. míli během povinné přestávky. Ovšem 80% koní s červeným praporkem závod dokončilo. Vědci se domnívají, že informace o výsledku testu přiměla jezdce zpomalit a více dbát na příjem vody a krmiva. 
  • Na věku nezáleží - kromě 75letého Jesse startovala i 71 letá veteránka Tevis Cupu Patricia Chappell. Předloni dosáhla 2000 mil na Tevis Cupu, loni nedokončila. Jak sama říká, pro ni není takové zklamání, když se nedaří - bydlí za rohem. Letos se ji však dařilo a  dojela na 52. místě. 
  • Juniorům nepřející - ze sedmi juniorů nedojel ani jeden.
  •