Vytrvalost opět pod palbou...

30.09.2016 21:52

Další reakce na světový šampionát v Šamoríně na sebe nenechaly dlouho čekat.

  • Jak už jsem zmínila ZDE, nejprve se vcelku předvídatelným způsobem ozvala Pippa Cuckson v článku "Ostudná sága pokračuje"
  •  
  • Prezident americké vytrvalosti – American endurance riding konference, Michael Campbell, napsal otevřený dopis národní federaci USA - se žádostí o předání FEI,  ve kterém vyjadřuje zklamání nad zbytečnou smrtí koně a nad velkým počtem „over-riding“  koní. Vzhledem k pokračujícímu týrání koní na mezinárodních závodech žádá, aby byly FEI předloženy následující opatření:
  •  

  • Zkráceně:

    -          Technické tratě na šampionátech i ve všech vytrvalostních soutěžích

    -          Větší důraz na model  vytrvalosti s cílem dojet „fit to continue“.

    -          Crew pointy na trati eliminovat nebo drasticky redukovat – v USA je řada 160km soutěží bez crew pointů na trati.

    -          Významně zpřísnit sankce za přetažení koní (metabolické problémy), pro stáj, majitele A jezdce se zákazem startů alespoň na 24 měsíců. 

 
  • Jedním z hlavních bodů výroční konference WORLD HORSE WELFARE bude vytrvalost. Konference s názvem "The Invisible Horse" se bude konat 10. listopadu a již je avizována účast šejka Sultana bin Zayed Al Nahyana, představitele Iniciativy BouThib, kdy vítězí welfare koní nad rychlostí. Naposledy se na konferenci WHW řešila vytrvalost v roce 2013.
 
 
Další reakce se zrodila na webu www.fair-endurance.com , docela již sledovaném blogu ruské jezdkyně vytrvalosti. V jednom článku se snaží doložit, že šampionát byl spíše evropský než světový, protože řada jezdců (85) sedlala evropské koně - důvod? Jezdci byli v případě MS v Dubaji přiraveni, že nebudou muset platit za transport koní. Šamorín nic takového nenabízel a proto raději jezdili evropské koně - potažmo francouzské, protože na startu bylo 20 francouzských koní. Dále zmiňuje špatně fungující techniku - obrazovku ve vet-gate, výsledky, neslyšitelné komentáře. 
 
 
Další článek nese název "Pokrytecká sága pokračuje", název parafrázuje nadpis článku Pippy Cuckson a pointou je dvojí tvář vytrvalostní veřejnosti - především té francouzské. 
  • Jedna část si užívá štědrého sponzorství z UAE na šampionátu mladých koní v Negrepelisse, přijímá s úsměvem pozvání na prestižní závod v Dubaji. 
  • Druhá část se v anketě - Zda by měla FEI po tragédii v Šamoríně potrestat UAE  - vyjadřuje se "pro" v 96,7 %. 
 
Pak tu máme článek od Johanna Silberstein  , která se ve svém příspěvku zaměřila především na osud Ajayeb a fakt, že ani jeden jezdec UAE nedokončil, spekuluje o tom, že pitva prokáže v těle klisny přítomnost koktejlu protizánětlivých látek. Celý ten článek se točí kolem UAE.
 
Na vlně  šampionátu se svezla i recenze na knižní novinku "American Endurance" (Richard A. Serrano) - Fran Jurga v recenzi této knihy napsal, že události kolem světového šampionátu v Šamoríně jsou toho druhu, o jakých se mohlo stejně tak psát před 125 lety. Historie vytrvalostních závodů je pestrá i kontroverzní, vzpomeňme jen na tragický osud koní v legendárním závodě Berlín-Vídeń. Bufallo Bill a Great Cowboy Race v roce 1893 už museli čelit ochráncům zvířat, dále tu byl závod od pobřeží k pobřeží roku 1915 nebo prostý závod na 40 mil, kdy 4 jezdci jeli z Brightonu do Worcesteru bez jediné zastávky na krmení a napájení a celou cestu jeli ve cvalu. Koně závod nepřežili... a pak je tu rok 2016 a otázka: "You mean, they still DO that?"

 

Rekapitulace k WECH 2016

  • Vysoké procento vyloučených koní, 84 ze 131 - viz. WECH_2016_INDIV (1).pdf (897240) , 4 jezdci odstoupili. To na jedné straně ukazuje na přísné veterinární kontroly, na druhé straně by snad na MS měla být většina koní "fit to continue" (nikoliv jen "still upright", jak píše Pippa Cuckson.)
  • Pokud se týká koní vyloučených na metabolické problémy, těch bylo 21 ze 17 zemí, UAE, Švédsko a Argentina měli po dvou jezdcích, kteří asi příliš spoléhali na vodu a led. Objektivně tedy nelze poukazovat výhradně na jezdce UAE. 
  • Co se týče  invazivního ošetření při metabolických problémech, tedy ME-TR, týkalo se to dle výsledkové listiny  7 koní, po jednom z Portugalska, Bahrajnu, Jihoafrické republiky, Kataru, Argentiny, Brazílie, UAE. Ve všech případech koně mohli údajně opustit kliniku již po několika hodinách.
  • Ad. Ajayeb - nebýt katastrofického zranění této favoritky, asi by se už o šampionátu nepsalo. Dokud se totiž fatálně nezraní kůň, tak se o vytrvalosti zas tak moc nepíše. Vzpomínám si na nepěkný konec jedné klisny na parkuru, taková nevinná hobíčka, vzala mladému jezdci ruku, vletěla do obratu a upadli. Na ten zvuk nikdy nezapomenu, zlomila si přední nohu. Byla utracena. Stát se to opravdu může - ale co se týče Ajayeb, jsou to dosud všechno jen spekulace. 
  • Výměna míst na chlazení - fakt, že Italové "přepustili" své výhodnějši položené - a férově vylosované místo, týmu UAE, je ve sportu naprosto neetické a okamžitě by oba týmy měly být vyloučeny ze soutěže. Nebo se bude před důležitými závody "na place" čile obchodovat?