Holandské turbulence kolem týmu pro WEG 2014

21.07.2014 15:11

Předseda technické komise pro vytrvalost holandské jezdecké federace Marc van den Dungen odstoupil ze své funkce a v otevřeném dopise obvinil holandskou jezdeckou federaci (KHNS) z toho, že při výběru týmu pro WEG nebylo hlavní prioritou welfare koní, ale úspěch na WEG.

Tři z jezdců byli vybráni, přestože mají startovat na koních UAE a přestože tito koně absolvovali v průběhu 8 měsíců 5 těžkých soutěží (holandští jezdci na nich startovali  v rozmezí 3 týdnů v Compiegne a Numano.) To všechno včetně stavu, kdy jezdci jsou v pozici žokejů, kteří nemají se svými koňmi žádnou vazbu a tyto koně vidí poprvé na závodech, se podle Dungena shoduje postojem veterinárních lékařů v letošním Compiegne.

Marc van den Dungen tak setrval ve své funkci pouhých 14 dní. Technická komise byla nedávno zřízeným novým orgánem KHNS a van den Dungen odstoupil již po první schůzi tohoto výboru.

KHNS vyslovila politování nad odchodem Dungena z funkce, ale na výběru týmu pro WEG se nic nemění.

Tolik zdroje Horsetalk.co.nz, Chronofhorse.com, News.endurance.net

Co se týče koní UAE, jedná se o

  • Laiza de Jalima, desetiletou klisnu z UAE, se kterou je nominovaná Marijke Visser a tato jezdkyně si skutečně klisnu „osahala“ v Numano v CEI***160 km, přičemž klisna tři týdny předtím běžela dvě hvězdy 120 km v Compiegne s Abdullah bin Faisal Al Fassimi (UAE), který ji přivedl na druhé místo průměrnou rychlostí přes 23 km/h.
  • Riverwatch z UAE  náležející ke koním nominované Carmen Römer, ten letos v lednu běžel jednu 160 km v Dubaji dvě dvouhvězdové soutěže v březnu a v červenci, nikoliv však s Carmen Römer, ta na něm dosud nemá uvedený žádný start.
  • Run du Colombier je třetí kůň UAE a druhým startující letos v Compiegne (120 km) a následně v Numano (160 km), což byly jediné dva starty Joyce Van den Berg, která je s tímto anglo-arabským valachem v týmu pro weg.

Nicméně mezi starty v Compiegne a Numoano byl dodržen povinný odpočinek a účast evropských jezdců na koních UAE na Světových jezdeckých hrách není raritou, když vezmeme např. provázanost UAE-EU koní a jezdců španělského týmu. Nevypovídá to také nic o welfare koní – skutečnost, že si jezdec sedne na koně UAE poprvé pár měsíců před WEG a kvalifikuje se na něm neznamená, že utrpí welfare tohoto koně. Bylo by v rámci boje za čistotu disciplíny vhodné, aby se otevřené dopisy opíraly o fakta potvrzená např. veterináři nebo o jednoznačné porušení pravidel.