Golden Horse Shoe a neuvěřitelná HS AMETISTA

23.05.2018 22:15

aneb věk je u některých koní jen číslo... Zlatá podkova slavila v roce 2015  50leté výročí, ale organizátorka Barbara Wigley už pořadatelství pověsila na hřebík. Hrozilo, že tradiční vytrvalostní závod zanikne. Naštěstí se tak nestalo a v roce 2017 vytrvalci měli možnost znovu okusit krásné i zrádné trasy krajjinou Essexu. A pro oživení účasti pořadatelé přidali rámcové soutěže, což přilákalo slušný počet zájemců. Rychlosti odpovídají nárokům terénu - a pověsti nejtěžšího vytrvalostního závodu v Evropě.

Letos si legendární  Zlatou podkovu v nejvyšší soutěži - dvoudenní stošedesátky - vysloužila a zasloužila 20letá HS AMETISTA alias Tissy se svou stálou jezdkyní Beth Langley. Připomínám tuto klisnu znovu (a znovu CTRL-C a V)... což jsem psala ještě před Světovými hrami v Normandii 2014, kde dokončilo 38 koní ze 166. Tissy nesmírně obtížnou trasu v propršené Normandii zvládla a dojela na 28. místě. V roce 2017 jako 19letá si ještě střihla dvě hvězdové osmdesátky. 

HS Ametista, 16letá arabská klisna o výšce pony kategorie (144 cm KVH) po Platoon-Awangarda (polský chov) stojí za pozornost. Se svou stálou jezdkyní Beth Langley prošly úspěšnou kariérou včetně evropského i světového šampionátu juniorů mladých jezdců a pokračují nyní v seniorské úrovni.

HS Ametista nar. 1998 soutěží s Beth ve vytrvalosti od roku 2005. Jako sedmiletá a osmiletá absolvovala nižší soutěže na 40 km v nižších rychlostech od 10,5 do 13 km/h. První tři hvězdy 120 km šla v deseti letech. 
Klisna úspěšně absolvovala v soutěžích zatím 2 912 km a podle záznamů jen 2x nedokončila, resp. zakulhala v závěrečné kontrole.

V roce 2008 ve Španělsku na Mistrovství Evropy juniorů mladých jezdců skončila 25. (v tomto šampionátu skončila Markéta Terberová s Welfare na 20. místě), na ME juniorů a mladých jezdců 2010 v německém Kreuthu dojela na pátém místě za čtyřmi reprezentantkami Francie, o rok později přidala v Euston Park 18. místo v CEI***160 km a stejné pořadí měly i na dalším ME juniorů v Mont le Soie na 120 km. A jak vypadá forma sympatické arabky „Tissy" letos? V dubnu se kvalifikovaly 2. místem na CEI***160 km v Haywood Oaks (16 km/h).

Kvalifikace na WEG v Normandii se téměř rovná zázraku, protože loni si klisna zlomila kopytní kost. Zotavila se však bez následků a letos v dubnu ve zmíněné kvalifikaci v Haywood nejevila sebemenší náznaky výpadku v tréninku. Že je to tvrdá klisna, dokázala i ve svých šesti letech, kdy chtěla přeskočit stojan na seno a zranila si nohy tak, že veterinář doporučil klisnu raději uspat. Langleyovi však Tissy dali šanci... 

 

Tissy je jen další kůň dokazující, že 20 let už dávno není věk na odchod do důchodu. Golden Horse Shoe navázala přetrženou nit a tradice pokračuje. 

 

 



Více zde: https://www.i-endurance.cz/news/royal-horse-endurance-2017/