Estonská sto šedesátka kořistí tří šejků

03.06.2018 22:20

30.května-2.června  se v Padise v Estonsku konal festival vytrvalosti zahrnující coutěže od 80 do 160 km. 

13 dvojic se zúčastnilo soutěže CEI3*160 km, 10 dokončilo, z toho 8 z UAE – a první tři místa obsadili šejkové z UAE.

Zvítězil šejk Hamdan Bin Mhm Al Maktoum na 10letém podílovém arabovi (Nabath) UPEDRO,20,696 km/h,se kterým nedávno vyhrál pre-ride v Tryonu (CEI2*120 km).  – bude Upedro jeho želízkem v ohni na obhajobu titulu mistra světa z roku 2012?  O necelou minutu později dojel na druhém místě šejk Rashid Dalmook Al Maktoum s 10 letým ar.valachem SIMBEL AL AIN (po Fadasir), trenérem je Jaume Punti Dachs. Na 3. místě jen se zanedbatelnou ztrátou dokončil šej Hamed Dalmook Al Maktoum – SHAMANN DE BODRADEN (12letý podílový arab, v dubnu 2. v CEI3*160 km v Tordera).

4.místo jezdce Saif Ahmed Mhm Al Mazroui na 15leté klisně PREUME DE PAUTE je zajímavé s ohledem na úspěchy české vytrvalosti, protože Preume je po stejném otci (AROZH DE MALOUT) a od stejného chovatele jako NIKAYA DE PAUTE, se kterou Helena Terberová úspěšně reprezentovala na třech šampionátech.

Estonsko je zatím poněkud neprávem opomíjená destinace vytrvalců, přestože nabízí atraktivní prostředí i dobře organizované (i dotované) závody. Krajina ustupujícího ledovce je typická četností jezer (co vesnice, to jezero), borovými lesy a březovými háji, jinak je to samý močál a rašeliniště protkané sítí dřevěných chodníků. Tratě vedou po plážích podél jezer, ve stínu borů nebo po měkkých a nedozírných loukách i podél silniček.  Je zde nejvíc vlků na obyvatele (ale těch je jen 1.3 milionu), potkáte tu losy a vzhledem k nesmírné ploše vodních ploch je to taky ráj pro rybáře. Vytrvalost se tu jako jezdecká disciplína usadila nedávno a rozvíjí se i díky štědrému sponzorství šejků UAE. Tratě jsou rovinaté, ostatně nejvyšší hora (spíš kopec), měří 318 m a jmenuje se Suur Muhamägi, což si asi stejně nezapamatujete, stejně jako jakékoliv názvy v místním jazyce, který připomíná něco mezi maďarštinou a finštinou (naštěstí mladá generace ovládá velmi dobře angličtinu, takže se lze domluvit).  V našincích možná ještě převládá pocit, že jedou do Ruska, ale Rusové jsou tady  takovou odpadlou menšinou. Estonsko je zemí s nejdelší historií jednoho národa na jednom místě, a přestože jsou zde stále ještě velké sociální rozdíly, zaznamenává slibný rozvoj, a to včetně turistiky a sportu.