Doping v Doha - dvakrát erytropoetin

03.06.2016 21:49

FEI oznámila nepříjemné zjištění pozitivního nálezu zakázané látky u dvou koní startujících v Doha (Katar) 22. dubna 2016. Vzorky byly odebrané v CEI* 100 km u vítězného koně CENTURION (jezdec Abdulla Mubarak Rashed Al Khaili z UAE) a byla prokázána přítomnost humánního erytropoetinu. Centurion zvítězil rychlostí 26,06 km/h.  Stejný výsledek zaznamenala analýza vzorku u koně, který dojel na druhém místě ve stejné soutěži - SUR (MABROUK), jezdec Mohammed Butti Ghemran Al Qubaisi - UAE. 

 

Erytropoetin je hormon, který podporuje tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. Tělo si ho umí produkovat samo v ledvinách, ale v případě anémie nebo sportovních ambicí se hledaly cesty k jeho náhražce. Podařilo se a jakmile byl v roce 1987 vyroben uměle, sáhla po něm řada lidských sportovců, protože více červených krvinek znamená větší výdrž (doba výkonu do vyčerpání se zvyšuje u lidských atletů o téměř 20%), více přeneseného kyslíku ke svalovým buňkám. Logicky se také zvýší viskozita krve a krevní tlak (až o 8%) a s tím spojená rizika selhání srdce. Používání EPO bylo zakázáno už v roce 1989, ale až o 11 let později byly laboratoře schopné ho detekovat. 

U koní se EPO ocitl na seznamu zakázaných látek roku 2010. Přesto se o červené krvinky a více kyslíku a větší výkon nepřestali zainteresovaní zajímat. Na trhu je od r. 2012 např. zcela bez nepříznivých vedlejších účinků preparát s téměř provokativním názvem EPO Equine Performance, údajně na zcela přírodní bázi.

 

Oba jezdci jsou dočasně suspendováni od data notifikace (2. června 2016) na dva měsíce, stejně tak oba koně.