Délka kariéry - rekordmani, sběratelé mil, dostiháci

12.03.2017 11:47

27letý kůň stále na vytrvalostní trati, 19letý kůň na 160 km či 13letý na dostihové dráze... Proč by ne? Dnes se podíváme na vytrvalost z té lepší stránky.

 

REKORDMANI, ŠAMPIONI

 

JAYHAL SHAZAL 

 

10.března 2010 tento 11letý valach australského původu  dosáhl na trati 160 km rekordního času  5:45:44 při průměrné rychlosti 27,8 km/h, v posledním kole 35 km/h.   Závod se konal v Dubaji, Al Wathba a trať měla 6 fází. Australský původ není překvapením, pochází odtud ti nejtvrdší vytrvalostní koně. Jayhal Shazal je po Shalaz z matky Dunwingeri Maakala po Imperial Maakir, který je téměř zárukou potomků vynikajících ve vytrvalosti. Jayhal Shazal byl zakoupen do UAE z Austrálie jako desetiletý. Na rodné půdě od začátku vynikal a bylo jasné, že z něj vyroste špičkový vytrvalec. Po neuvěřitelném rekordu jeho kariéra ještě pokračovala šesti závody, kde ve třech opět dosahoval vysokých rychlostí kolem 25 km/h. Z mezinárodní scény zmizel rok po svém rekordu, ve 12 letech.

Málokde se píše, že závratné rychlosti nad 27 km/h na 160 km dosáhli v tomtéž závodě jako Jayhal Shazal ještě další dva koně – oba také australského chovu. Na druhém místě dokončil HATTAM (27,3 km/h), jehož kariéra také skončila o rok později, a na třetím místě MAQUARIE PARK SEDITION (27,2 km/h), který startoval v nejtěžších soutěžích ještě o tři roky později, naposledy v roce 2013 úspěšně dokončil 160 km v Al Wathba.

 

CHARLANDRE EL SHARIF

Je třeba také zmínit prvního rekordmana v poušti, který ujel 160 km v rekordním čase 6:21:12, také v roce 2010. Charlandre (původ) byl v roce svého rekordu 13letý a měl za sebou náročných a úspěšných 5 let na mezinárodní scéně. Byl zakoupen z Jihoafrické republiky. Jeho rekord však byl úspěch, na který nenavázal, v dalším závodě už o 5 týdnů později byl vyloučen pro kulhání a dále již nestartoval.

 

INTISAAR 

Francouzský odchovanec po Tidjani, původním jménem Madji du Pont, světový šampion z EUstonu 2012 (šejk Hamdan bin Mhm Al Maktoum). Narodil se v roce 2000 a ještě v 16 letech, 4 roky po světovém šampionátu, dosahoval vynikajících výsledků, ovšem po získání titulu měl dva roky pauzu. Zjevně mu prospěla, pokračoval dále úspěšně ještě dva roky. Letos, jako 17letý startoval v lednu na 160km, ale potřetí během své desetileté kariéry byl vyloučen na chody po čtvrtém kole. Před pár měsíci, v prosinci 2016, ještě uběhl 120km rychlostí nad 27 km/h jako 16letý. Snad se ještě objeví. 

 

YAMAMAH

Světová šampionka z Caen 2014, stříbro získala na MS 2012 jako 15letá. Australského chovu –více o ní ZDE. V Caen startovala jako 15letá a završila tím svou 8letou mezinárodní kariéru, když nepočítáme její závodní léta a úspěchy v Austrálii, kde vyhrála Tom Quilty Cup.Více ZDE.

 

KEDJARI DES SERRES

 Kůň v čele žebříčku FEI 2014. Jen v mezinárodních závodech absolvoval 29 soutěží, v nichž 3x jezdec odstoupil, 6x byl vyloučen pro kulhání a 4x z metabolických důvodů. Startoval ještě v 16 letech a dosažená průměrná rychlost je úctyhodných 27,36 km/hod v soutěži na 120 km CEI** v Dubaji. Kedjari des Serres ze Španělska zahájil svou kariéru v šesti letech, o tři roky dříve, než vstoupil na mezinárodní scénu. Soutěž na 40 km absolvoval průměrnou rychlostí 12,350 km/hod, první L v témže roce rychlostí 14,400 km/hod, další L rychlostí 15 km/hod, první S na 90 km jezdec odstoupil. 

 

SHADDAD  (Quersick de Niellans)

Shaddad (foto) je „teprve“  13letý angloarab z francouzského hřebčína Haras de Niellans, závodí však úspěšně už 7 sezón. Letos v lednu na 120 km prům. rychlost přes 28 km/h, o měsíc později vyhrál Prezident Cup.  Jak dlouho budeme sledovat jeho další kariéru? 

 

Vytrvalost a věk

Koně ve věku kolem 15 let mohou závodit na špičkové úrovni nad cca 24 km/h i na 160km na pouštních upravených tratích, tento věk je ale spíše ta hranice, za kterou už se jedná jen o vzácné výjimky. Najdeme je však hned na první straně letošního žebříčku koní. Je zatím zkraje roku, takže všechno se během sezóny bude měnit, ale jako vzorek aktivních koní to postačí.

První tři koně žebříčku (v čele se Shaddadem) jsou ve věku 13,12 a 13 let. Nejstarším koně na první stránce je 19letý angloarab BARACK OBAMA z Nového Zélandu, který si letos dojel pro vítězství v CEI3* 160 km v Taupo rychlostí 16,86 km/h.

Pak tu máme 19letého veterána KALIFA, letos třetí v Prezident Cup, průměrná rychlost 24,98 km/h. 

Dále je tu 16letý valach uruguayského původu LR CICATRIZ z UAE, který s jednou roční přestávkou brázdí mezinárodní tratě od roku 2007. A ještě jsem narazila na 16letého valacha z Velké Británie RISING HEAT  . 

Co se týče dob před 20 lety, nezapomeňme ani na trojnásobného světového šampiona GRAND SULTAN, který závodil do 21 let, ale samozřejmě za jiných podmínek a rychlostí.

Bohužel, těch jmen, která se rok za rokem ve výsledcích opakují, není mnoho. Co se s těmito koňmi, kteří v dnešním měřítku rozhodně nejsou staří, děje dál - a s mnoha a mnoha dalšími, kteří nárokům (nejen) pouštních vytrvalostních dostihů nestačí? Slyšela jsem o rozlehlých výbězích s přístřešky pro vysloužilce pouštních maratonů (o pastvinách tu asi není řeč), případně koně po kariéře končí v některé z mnoha jezdeckých škol či turistických jízdáren, pokud to jejich zdraví dovolí. Ale tak je tomu i v klasických disciplínách, jen ti nejtvrdší závodí na vysoké úrovni až např. do 19 let. 

Pro obohacení tohoto krátkého seznamu uvítám, pokud doplníte v komentářích pod článkem další jména koní startujících na nejvyšší úrovni ve věku kolem 16 let a výše. 

MÍLE A ROKY

Zcela jiné rekordy než v poušti vedou do síně slávy v Americe. Přestože se rychlost samozřejmě eviduje a určuje pořadí v cíli, slávu a ocenění získávají koně a jezdci, kteří mají v nohách nejvíce mil. Ze záznamů AERC je jasné, že vytrvalost v klasickém pojetí při "ne-rekordních rychlostech", v členitém terénu, kde se mění tempo a chody, koním dokonce svědčí a mohou závodit i ve dvaceti. Dokonce ani Tevis Cup není pro koně vrcholem, po kterém je již jejich kariéra za zenitem. V podstatě by se jistě nějakému analytikovi podařilo dát dohromady vzorec s proměnnými jako terén a rychlost, kdy neznámou by byla délka kariéry. Průměrná délka závodů mezi 80-140 km a rychlostí od 12 do 18 km/h by asi zvládlo nejvíce koní po nejdelší dobu kariéry:)  Typický příklad je např. Remington – nebo Bandit, o kterém jsempsala v Equichannelu:

21 dní před svými 37. narozeninami v roce 2009 absolvoval podílový arab Elmer Bandit se svou jezdkyní Mary Annou Woodovou svůj poslední vytrvalostní závod a završil svůj životní rekord na úctyhodném čísle 20 720 mil (33 345 km).

Prvních třicet mil své rozlučkové jízdy jel pomalu, ale nakonec zrychlil na 9 km/h. V závěrečné veterinární kontrole byl shledán v optimální kondici. Celý život prožil celodenně venku na pastvině, žral o sezóně svých 8-10 jablek denně a ty si užíval hlavně v době, kdy už neměl zuby.

Jeho matka byla quarter, otcem arab. Elmer Bandit vynikal dlouhým klusem o rychlosti přes 19 km/h. Dožil se u své majitelky a jezdkyně 38 let. Jeho kariéra trvala 34 let, absolvoval 10 - 16 závodů ročně.

Mary Anna Woodová jeho dobrou kondici přičítá kromě genů a péči i pravidelným lekcím drezúry, které Bandit příliš nemiloval.

 Fenomén TULIP - od roku 2009, kdy mu bylo 21 let patří tento morab (morgan x arab) mezi koně  Síně slávy americké vytrvalosti. Závodil ještě ve 24 letech v roce 2012, celkem nasbíral přes 22 tisíc mil, což je přes 35 tisíc km.  Jeho jezdcem  byl klinický psycholog, Dr. Les Carr, který roku 2009 slavil 74.narozeniny. Jeho recept na dlouhodobou kariér koně? "Pokud Tulip jeví sebemenší nepravidelnost chodu - i když projde kontrolou, nakládáme a jedeme domů. Pokud jeví sebemírnější příznaky kolikových bolestí, okamžitě končím a vyžaduji okamžité vyšetření veterinářem. Vždycky bude nějaký další závod, ale nikdy nebude žádný další Tulip... to je moje filosofie."

A nejstarší nakonec -  v Tevis Cupu 2014 dojel na 14.místě 24letý PL MERKURY.

 

 

DOSTIHOVÍ VETERÁNI

Starší (nebo mladší?) bratříček vytrvalosti také není určen jen koním do 8-9 let. 

V roce 2011 zaplul do startovacího boxu 13letý Romeos Wilson. O rok dříve vyhrál 3 z pěti dostihů. Podle jeho trenéra se osvědčilo nedávat mu dlouhé pauzy a ponechat mu stálý režim dostihového koně. Známý veterinář z Kentucky, Dr. Larry Bramlage říká, že ke zranění dojde spíše u koní, kteří vypadnou na delší dobu z dostihového tréninku a z dostihů. Kostra a v podstatě celý kosterní a svalový systém zůstane tak silný, jak je zatížený. Mnoho koní, kteří se vrátili na dráhu po delší době, totiž utrpělo větší až katastrofická zranění. 

Jinak je běžné, že na dráze jsou 8-9letí koně. John Henry se narodil v roce 1975, začal závodit v roce 1977. V roce 1984 vyhrál 6 klasických dostihů a stal se v 9 letech podruhé koněm roku (poprvé v  6 letech). Někteří koně však času odolávají déle. V roce 1998 13letý Time To Bid startoval po 179. A po 50. zvítězil.Starší koně mají menší problémy s kostrou, ale s věkem roste riziko poranění měkkých tkání. Náchylnější jsou šlachy. Synoviální tekutina v koubech mladého koně je ta jediná, kterou mají navždy, a jak kůň stárne, její vlastnosti se mění. Klouby už nefungují jako dřív. Klusáci mají v různých státech USA věkový limit 13, někde 14 let. 

 

Příště se budu věnovat českým veteránům - těším se na vaše tipy, několik už jich mám.