Danajské dary šejků

20.05.2017 12:24

Ohromný průmysl jezdecké vytrvalosti v UAE s sebou logicky nese i "odpad" koní z profesionálních stájí - na tom není nic divného, to se děje ve všech disicplínách všude na světě a ne vždy koně končí dobře, a ne vždy špatně. Pak jsou tu útulky, záchranné stanice a podobné charitativní organizace, kde kůň dostává (měl by dostat) nějakou slušnou šanci dalšího žití. V UAE - v Abu Dhabi i v Dubaji najdeme dost útulků pro všechny zvířata od koček až po velbloudy, koně nevyjímaje. Jeden z nich nesl ještě v roce 2010 název po vytrvalostním koni DHABIAN, narozeném roku 1995 -  Dhabian Rahma Animal Rescue Centre a nachází se v Al Rahba. 

Založila ho paní Al Qubaisi, původem Angličanka. která se sem přestěhovala a vdala se tu v roce 1994. Severně od hlavního města má k dispozici pozemek o rozloze cca 2,5 ha a našlo tu domov 32 koní, 40 koček, 16 psů, spoustu ovcí, králíků a velblouda. Když založila útulek, tak úplně prvním koněm, kterého dovezla, byl Harley, prakticky hromádka kostí a slepý. Po měsíci nákladné léčby musel být utracen. 

15 koní z oněch 32 zachránila - vykoupila od předchozích majitelů, kterým tyto koně daroval šejk - a obdarovaní neměli odvahu tento dar odmítnout, i když jim scházely jak zkušenosti, tak podmínky pro držení koně. Původově se zpravidla jedná o velmi kvalitní zvířata, navíc navyklá v provozech špičkových stájí na perfektní péči a zázemí. To byl také případ koně Dhabiana, vytrvalostního koně (uhynul v roce 2008). 

Podobný osud měl také hřebec WADNAN, kterého vykoupila za cenu kolem 5000 dirhamů. Byl v takovém stavu, že měla obavy, zda vůbec přežije cestu. Hřebec přežil a do pěti let dal i dvě hříbata. Byl to také jeden z "Danajských" darů od šejka. 

Provoz útulku je drahá záležitost a je kromě darů financován svou jezdeckou školou, kde prochází výcvikem až kolem 800 studentů. Britka oceňuje přínos koní pro výchovu mládeže a nadále je součástí 40hlavého stáda koňských učitelů mnoho těch, kteří zde dostali druhou šanci.

Je to jen střípek informací o tom, jak a kdo absorbuje koně z prominentních vytrvalostních stájí.