Další katastrofická zranění v UAE

26.01.2017 23:36

Kumulaci fatálních zranění ve vytrvalosti v Dubaji během pár dnů nelze brát jako náhodu. Během měsíce zahynulo 6 koní.

 

23.ledna 

 

Dubai International Endurance City (DIEC) - dvě katastrofická zranění v kvalifikačním závodě na 40 km. 

12letý hřebec odchovaný v Rusku TONG  stáj Al Kamda Endurance

8letý podílový arab, import z JAR, HIGHLAND stáj Seeh Al Salam Endurance st.

Pokud najdete, že se zranili v prvním kole, tak žádné druhé kolo nebylo. Kvalifikaci koně jedou bez přestávky a veterinární kontroly po 20 km, jak je obvyklé. Přitom eliminací (40_km_DIEC_Qualifier-Eliminations (2).pdf (53591) nebylo relativně mnoho - 25 z 295 startujících koní. Počet koní na trati, i když startují po částech, je neuvěřitelný a všichni víme, co dokáže nadělat pár neukázněných jezdců. Co se ví a neví... 

  • 2 katastrofická zranění na 40 km závodě, kde vítěz jede průměrnou rychlostí 16,51 km/h?? - ovšem podle svědků jezdci limitovanou rychlost řešili tak, že jeli bezhlavým úprkem a pak někde chvilku počkali, aby nepřekročili limit. 
  • téměř 300 koní v jedné soutěži? 40_km_DIEC_Qualifier-Results (3).pdf (312539) - takové množství koní v jedné soutěži je velmi riskantní
  • PROČ SE JEDE KVALIFIKAČNÍ SOUTĚŽ NA 40 KM JAKO JEDNO KOLO?

 

26.ledna

DIEC - jedno katastrofické zranění CEN 100 km

 

Ředitel vytrvalostní komise FEI Manuel Bandeira de Mello pro Horseandhound.co.uk uvedl: "Poslední dvě katastrofická zranění jsou velmi znepokojující a je velmi nutné zjistit z veterinárního a vědeckého hlediska jejich příčiny... Jak jsem již dříve řekl, je jasné, že hlavní příčinou je pravděpodobně přetrénování a klíčovým faktorem je také respektování povinného odpočinku. 

Nový management národní federace UAE je však mnohem vstřícnější než předešlý a budeme pokračovat v úzké spolupráci, abychom tyto závažné záležitosti řešili... Navíc hodlá výbor revidovat vytrvalostní pravidla včetně věku jezdců a koní, povinných přestávek, potenciálních dalších sankcí pro trenéry a také systém elitních atletů."

Z FEI 12.ledna zazněl názor, že nedávné fatální případy by mohly souviset s pre-existencí fraktur zapřičiněných tvrdými tréninkovými metodami.