Česká reprezentace v Šamoríně – Kroupa 11. v CEI***160 km

20.05.2018 23:23

 

Tradičně se na třídenní mezinárodní závody do Šamorína 11.-13. května vydal velký počet českých jezdců a zastoupení jsme měli od národních CEN 60 a 80 km až po tří hvězdovou 160 km, kde konkuroval silné ekipě emirátských jezdců Janek Kroupa s Gazalem.

Po deštivém čtvrtku a přece jen chladnějším pátku se v sobotu u Dunaje výrazně oteplilo, což s sebou neslo ztížené podmínky pro koně nezvyklé po dlouhé zimě trénovat v žáru slunce po dešti. Přesto se většina koní dostala v dobré formě do cíle po celé tři dny.  

CEI3* 160 km

Vrcholná soutěž se konala třetí závodní den, 13. května. Z 20 jezdců jich 17 dokončilo. Trať byla rozdělena na 6 kol - 40, 38, 32, 30 a 20 km.

Na startu se sešla pestrá směsice koní – 3 shagya arabové, 6 arabských plnokrevníků,  9 podílových ar. (z toho 1 uruguayský, 1 portugalský), 1 anglo-arab, a 1 estonský jezdecký pony. Co se týče jezdců, téměř polovinu pole zabrali jezdci UAE. Na startovní listině se objevila 2x jména šejků  Al Maktoum, pak zde byli také Ghanim Al Marri a Al Mehairi.

Po "čem" sáhli šejkové? Hamed Dalmook Al Maktoum vsadil na australskou krev – jeho BULLIO SOLUTE je vnukem slavného Chip Chase Sadaqa, otce světové šampionky 2012,  Yamamah. Rashid Dalmook Al Maktoum měl také zajímavou akvizici – AJEEB je estonský jezdecký pony, který si na mezinárodní scéně vede velmi dobře. Šejkové nevyhráli, přesto prvních 8 míst patří UAE. Zvítězil Abdulla Ghanim Al Marri – THE GO SOCKS (18,38 km/h) před Salem Hamad Al Kitbi – ALTARIQ (anglo-arab) a Saed Khalifa Al Mehairi – QUETZAL ARVORIG.

 

Janek Kroupa s GAZAL V 6 HEKTOR jeli průměrnou rychlostí v kolech 17,12-18,22-17,18-15,6 a 20,48 km/h, recovery time 3,10-5,30-5,44-5,32 (po posledním kole 11,72 min). 

Zpočátku to při on-line sledování výsledků vypadalo jako vítězná jízda - ale vzhledem k tomu, že se startovalo v časovém okně (staggered start) a Kroupa vyjel záhy, mnozí se předčasně radovali - i tak je jeho výkon hodný světové třídy. 

Třídenní program byla nabitý, projděme si tedy soutěže od prvního dne:

 

  • V CEI* 80 km v pátek 11. května startovaly tři české dvojice a všechny dokončily:

16. Nikol Vincencová – SASANA ( 15,78 km/h)

17. Gabriela Turková – PSYCHE AMON (15,77 km/h)

18. Monika Doubková – RASIM IBN RASIMA (15,1 km/h)

Zvítězila polská jezdkyně Zuzanna Kadziolka na DON QARIE (20,73 km/h). Byla to první hvězdová osmdesátka tohoto  8letého arabského plnokrevníka z chovu Ryszarda Szpara. 

  • V pátek se ještě konala národní soutěž CEN 80 km

Vítězství ukořistila Nikola Nováková s KERTCHAK (15,7 km/h), na 3.místě dojela se zanedbatelnou ztrátou několika vteřin Kamila Škarabelová – SÁRIA, mezeru mezi českými jezdkyněmi vyplnila Rakušanka Daniela Klemen -  MALAKAI EL SAMAWI.Kertchak  je posledním potomkem huculoarabky Koryny, která s Helenou Terberovou prošlapávala cestu české vytrvalosti na mezinárodní scéně. Úspěšným potomkem této klisny  je také KÁNON. 

 

Další porci soutěží pořadatel JK Napoli nachystal na sobotu, kdy se citelně oteplilo ( jak mi bylo sděleno z místa konání, síla slunce usušila mokré ponožky za minutu z každé strany.) Prostě bylo horko, ale na trati byla možnost jet i ve stínu. 

  • Ve hvězdových soutěžích nás v sobotu reprezentovali junioři a ml, jezdci – v CEIYZ* 80 km dojela na 3. místě Lucie Sedláková - AE EGYPTIAN HAKEEM OX (15,58 km/h) , Robin Burda s LUCKY 30 byl vyloučen po prvním kole. 
  • V CEN 82 km dokončily dvě naše dvojice – Petra Boudníková – AL GATA  (14,27) na 6. místě a Petra Mrkáčková – TANIJA (13,03 km/h) na 8. místě. 
  • V CEN 60 km zvítězil Daniel Burda na 18 letém podílovém ar. SETHI (16,91 km/h), jediný zahraniční účastník...
(náš Sethi poprvé s Šamoríně) 
 
CEIJY120 km
 
V juniorské stodvacítce v sobotu odstartovaly dvě dvojice - a jak to tak bývá, dojely současně. Zajímavé je, že vytrvalost nemá ex equo, prostě asi nějaký zlomek vteřiny rozhodl, že zvítězila16letá maďarská jezdkyně Lily Anna  Pek - ZARIB P a druhé místo bral jmenovec našeho Sethiho - SETHI s Rakušankou Annou Hafele. (17,45 km/h). 

 

CEI**120 km (38, 32, 28 a 20 km)

Startovalo 18 dvojic, slovenská jezdkyně završila svůj desátý start v mezinárodních soutěžích vítězstvím na 8leté klisně SHEREEN z majetku Ivana Kleina (18,03 km/h). Prakticky současně doběhla její stájová kolegyně Dominika Kleinová - VICTUS S (maj. Dominika Kleinová). 

 

Z pětice českých jezdkyň se podařilo soutěž dokončit třem, přičemž to byla pro jejich koně stodvacítková premiéra. Na eliminační listině skončily Táňa Terberová , která s KAITÉodstoupila po třetím kole, HAFIF TEYMUR B Moniky Doubkové byl vyloučen po třetím kole na chody. 

6.místo Petra Kokořová - LATIF GHAZAL (po Ghazal Imdal)

7. místo Anna Buštová - SHAAKIRAH BIN SHAAKIRAH

8. místo Barbora Koderová - AGILE JOE

Výsledky všech soutěží na www.tawqeet.ae

Fotografie z mobilu Dana Burdy, uvítám další:)

 

Jak se dařilo v Šamoríně domácím? 

 

Abyste nemuseli překlikávat, rovnou si počtěte zprávu z Infoendurance.sk:

Ak bolo niekomu tento rok smutno za príjemným otvorením sezóny pretekom v Plaveckom Podhradí, mohol si to vynahradiť o mesiac neskôr 10. – 13. mája v Šamoríne. Podujatie Spring Classic ponúklo nabitý víkend. Medzinárodné súťaže boli rozdelené do troch dní, od piatku do nedele, čo dalo možnosť jazdcom štartovať vo viacerých súťažiach.

V nedeľu, posledný deň udalosti, štartovalo 20 dvojíc v najvyššom preteku CEI3* 160 km. Súťaže sa výnimočne zúčastnila aj špička jazdcov z arabských emirátov, po boku ktorých bojovali aj 4 slovenské dvojice. Novinkou preteku bola zmena spôsobu štartu. Jazdci a kone otvorili závod spôsobom “staggered start” kedy mali možnosť odštartovať v časovom rozmedzí, medzi 6:00 a 7:00. Najlepšie časy dosahovali počas celého preteku hostia z Emirátov. V ich skupine sa držali aj dvaja jazdci z JK Napoli, Mário a Miška. A tak to dopadlo aj vo výsledku. Prvých osem priečok obsadila spomínaná vzácna návšteva a na deviatom mieste dokončil Mário Hoffman a oddýchnutý valach SONIC DE VILAFORMIU, najlepší výsledok slovenskej dvojice dosiahol priemernou rýchlosťou 18,33 km/h. Desiatu priečku obsadila Michaela Supeková a SHAKIR MAGIC GREY dôležitý pretek prebehli priemernou rýchlosťou 17, 59 km/h. Týmto pretekom, desiatou dokončenou 160tkou si splnila Miška ako druhá najmladšia na svete podmienku pre udelenie titulu SENIOR ELITE rider! A dosiahla ďalšiu vytúženú métu. Trinásta úspešne v cieli bola Miriam Malá a EFERIA DE RIO FRIO, rovnako z klubu JK Napoli. Lenka Kovačiková a SHADIT žiaľ ukončili dobre rozbehnutý pretek po treťom kole pre nepravidelné chody kobyly. Za spomenutie stojí napríklad aj česká dvojica Janek Kroupa a HEKTOR, súťaž dobehli presvedčivo na 11tej priečke a ich priemerná rýchlosť bola rovnocenná najlepším 17, 42 km/h.

Sobota sa niesla v znamení preteku CEI** 120 km. Na trati bojovalo 18 dvojíc a dokončila len polovica. Z víťazstva sa tešili Lucia Marošová so SHEREEN a Dominika Kleinová s VICTUSom S zo Shereen endurance klubu. Obe jazdkyne prebehli cieľom ruka v ruke.  Súťaž bola dôkazom toho, že výsledok preteku nie je vždy jasný hneď po prvom kole. Oba kone predviedli skvelý výkon bežali celý pretek bez zaváhania v rovnakom tempe a z posledného miesta sa s ľahkosťou prebojovali na stupne víťazov priemernou rýchlosťou 18,03 km/h. Na trati sa opäť objavila aj YASIRA a spolu so Simonou Chlpáčovou, po krátkej prestávke predviedli znovu presvedčivý výkon na aký sme u nich zvyknutí a obsadili tretiu priečku priemernou rýchlosťou 17, 19 km/h. Piata v cieli bola Lucia Rovná a O´BAJAN KABALA z klubu MONTY ranč, pre koníčka to bola prvá súťaž tejto kategórie a prebehol ju úspešne priemernou rýchlosťou 16,76 km/h. Šťastie nemali Martin Gallo s HÉDI a Lýdia Fonferová s CHANTAL, v preteku ich zastavila metabolika koní.

Juniori v CEIYJ** 120 km štartovali len dvaja. Vyhrala Maďarka Lili Anna Pék a ZARIB P tesne pred Rakušankou Annou Häfele so SETHI.

Piatok začínal podujatie husto obsadeným pretekom CEI* 80 km. Systémom štart-cieľ zvíťazila poľská dvojica Zuzanna Kadziolka a DON QARIE priemernou rýchlosťou 20,73 km/h. Lucia Starovecká a KATAKI dosiahla na siedmu priečku, priemernou rýchlosťou 19,73 km/h. Deviaty dobehol Mário Hoffmann a ROCK DE CUPILLAC a tesne za ním desiata Dominika Kleinová a SHEINA. Pole úspešných uzatvára z 19teho miesta Ján Draškovič a HANS RUMENIQE.

V juniorskej súťaži CEIYJ* 80 km opäť dominovali sestry Supekové. Prvé miesto patrí Michaele s kobylou MIZ ELLA a tesne za ňou prebehla cieľ Lucia s T´Y VA D´ANDORGE, priemerná rýchlosť oboch bola 16,65 km/h.

 

Sobota

CEN 80 km, 9 štartujúcich/8 dokončilo:
1. miesto: Viera Smolinská a ZUBI
2. miesto: Helena Godovičová a CHANUKA
3. miesto: Lucia Starovecká a KALA
4. miesto: Miriam Kmeťová a CRYSTAL CAMAR
5. miesto: Alexandra Vladárová a KARMAH LE SOLEIL
7. miesto: Natália Sobolová a KORA

CEN 60 km 5 štartujúcich/5 dokončilo:
3. miesto: Pavol Hanzen a DE TARENT
4. miesto: Janka Schwarzová a BARRANY
5. miesto: Viktória Pohorelcová a BENTLEY OF ANGELS GARDENS

CEN 40 km absolvovali Barbora Mazúrová a SYRAH, Miriam Malá a AISBERRI, Gabtiel Biháry a BUSSOL, Peter Ondrejka a SYGLAM

Piatok

CEN 60 km, 2 štartujúci/2 dokončili:
1. miesto Miriam Malá a CISKO DE SALIANN

CEN 40 km absolvovala Mariana Hamarová a KYRA