5000 vytrvalostních mil Lady Jasmine

17.04.2016 19:00

Janet Tipton a její dlouholetá parťačka na vytrvalostních tratích, Lady Jasmine (Ladybug) byly oceněny na letošní konferenci AERC za dosažení společného mezníku 5000 mil (8000 km) a zároveň získaly titul Národní šampion LD Mileage. (LD = limited distance, což jsou v USA soutěže od 40-56 km, endurance je od 80 km)

 

Janet Tipton tedy se svou klisnou dosáhly tohoto milníku na tratích 25-35 mil (40-56 km), zatímco většina "5000 mílových" koní se k rekordům dopracovala na tratích od 80 km výše. AERC zaznamenala dosud 265 koní, kteří dosáhli ve vytrvalosti 5 tisíc mil, Lady Jasmine je vůbec prvním koněm, který dosáhl hranice 5000 mil v soutěžích LD. Druhý nejvyšší rekord je dosud 3930 mil.

 

Stejně významným faktem u této dvojice je počet závodů - dokončily 209 z 211 závodů, nikdy nebyly vyloučeny

 

Navzdory malé výšce (134 cm) a něžnému jménu Lady Jasmine, které se láskyplně přezdívá "Beruška" - je tato klisna tvrdý, houževnatý dříč. Během téměř dvou desetiletí získaly mnoho ocenění v různých soutěžích - např. titul  Open Champion v Extreme Horseman Challenge (tj. seriál šesti extrémních kovbojských závodů), dále cenu Spirit of the Mustang, 2x cenu Utah Wild Horse-Burro Festival, Rezerve Champion Overall Yough v seriálu Tri-State Mustang. 

 

Janet ke svému ocenění prohlásila: "Jsem moc šťastná, hodně to pro mě znamená. Společně jsme ujely tolik mil na tolika tratích, krásných místech. Poznala jsem spoustu báječných lidí, na které nezapomenu." 

Lady Jasmine byla mezi mustangy shromážděnými z oblasti poblíž Ely v Nevadě roku 1998 jako tříletá. O rok později Janet Tipton odjela do Utahu s cílem adoptovat mustanga. Vybrala si pěknou buckskinu, ale její rozhodnutí změnil pohled malé, vysokobřezí klisny barvy roan (nevyb. bělouš). Janet si klisnu odvezla domů a po 14 dnech se Lady Jasmine narodil krásný hřebeček. O pár týdnů později klisnu obsedli a začalo se na ní jezdit. 

Svou první vytrvalost absolvovala Janet s "Beruškou"  v roce 2004.Nikoho tam neznala, ale po prvních dnech našla novou rodinu a vytrvalost si zamilovala ona i klisna. Po téměř dvaceti letech je Janet z Ladybug stejně nadšená jako první den. "Pořád nás baví a dokazuje, že na světě není nic, co by nedokázala," říká Janet. "Ladybug je velmi všestranná. Chodí western i "anglii", reining, zápřež, přehlídky a získala osvědčení pro průzkumné a záchranářské koně - tohle všechno zvládla malá, 135 centimetrová  klisna." 

 

A jak vypadají další plány? "Ubrat, aspoň co do počtu závodů za rok...dalším cílem bude získat AERC Decade Team (pro jezdec a koně, kteří soutěží na tratích od 80 km 10 let.) - to bude Ladybug 25 let. Ráda bych ji udržela na trati pro svou vnučku, kterou by tak mohla přivést k lásce k této disciplíně."

 

Candace Fitzgerald

Foto: https://www.mustangs4us.com/Adopt.htm