Budou světové jezdecké hry 2022 v Austrálii?

18.05.2016 09:36

Australská federace zatím nezávazně vyjádřila zájem o pořadatelství světových jezdeckých her v roce 2022. Na základě tohoto vyjádření obdrží od FEI oficiální dokumentaci pro studii proveditelnosti (feasibility), na základě které se ukáže, zda je schopná hostit světové jezdecké hry - výkladní skříň FEI - v roce 2022. Jako možné lokace jsou uvedeny Adelaide a jihovýchodní Queensland. Tento proces je první a zatím zcela nezávazná fáze, která Austrálii nezavazuje k podání oficiální nabídky. Ke konečnému rozhodnutí budou potřeba další analýzy a úvahy. 

Uspořádat akci takového megaformátu vyžaduje pečlivou přípravu, protože ve hře jsou ohromné finanční prostředky. Pořadatel ročníku 2018 se už teď zmítá v problémech: 

 

Světové jezdecké hry 2018 se konají v kanadském Bromontu a průběh příprav je poněkud bouřlivý poté, co z organizačního výboru nedávno odstoupilo několik členů. Bromont vyhrál výběrové řízení oproti prověřenému Kentucky kvůli sponzorům - podmínkou pro pořadatelství je "čistý stůl" od sponzorů, a protože Kentucky je vázáno stálou smlouvou se společností Rolex, zbyl Bromont. Ten se však od začátku potýká s problémy a z organizačního výboru WEG Bromont odstoupilo 5 členů ze 7. Výkonný ředitel Luc Furnier, předseda výboru Francois Duffar a členové výboru Julie Payette, Rene Perreault a Linda Heathcott. Důvodem jsou samozřejmě peníze - jejich nedostatek. Operativní rozpočet akce činí 72 milionů kanadských dolarů (1miliarda 331 milionů 280 tisíc Kč). Chybí 20 milionů CAD. Fournier se vyjádřil v tom smyslu, že skřípe jednání s FEI, která nereagovala opakované žádosti o zmírnění finančních podmínek. Kanadská vláda zase zdržuje příspěvek ve výši 9 milionů CAD, mezinárodní sponzoři s výjimkou Longines vzhledem k situaci od WEG dávají ruce pryč. Fournier doufá, že rezignace členů organizačního výboru probudí zúčastněné strany k aktivitě. 

Zbylí členové však v přípravách pokračují -  bývalá prezidentka Jezdecké federace Quebec Rosaire Houde, která byla jmenována prozatímní ředitelkou organizačního výboru, se na další vývoj dívá optimisticky. 

Bude to poprvé v historii světových jezdeckých her, kdy se budou konat v Kanadě a podruhé, kdy se budou konat mimo Evropu.

 

https://www.horsetalk.co.nz/2016/05/01/high-level-departures-blow-2018-weg/#axzz48zYnAkSe

 

https://www.i-endurance.cz/news/pristi-svetove-jezdecke-hry-budou-v-kanade/

 

https://www.i-endurance.cz/news/normandie-rub-a-lic-velkolepe-podivane/