Pouštní Hungergames

22.01.2016 11:57

 

Počet mrtvých koní za letošní zimní sezónu v UAE není zrovna výsledek, kterým by člen skupiny VII, UAE, dokázal, že si důvěru a znovupřijetí do FEI zaslouží. A světový šampionát v Dubaji klepe na dveře. Poslední katastrofické zranění byl úraz na trati při naboření hrazení. FEI tentokrát rychle reagovala prohlášením šéfa komise vytrvalosti FEI Manuela Bandeira de Mello: 


"Tento fatální případ je důsledkem nehody, kdy kůň narazil do mantinelu vymezujícím trať a zlomil si nohu. Bohužel, závažnost zranění si vyžádala utracení koně. FEI v součinnosti s UAE bude tento případ detailně prošetřovat. Pro FEI smrt koně samozřejmě představuje hlavní problém a učiní vše pro zjištění příčiny. I proto se rutinně odebírají vzorky kvůli zjištění  případné přítomnosti zakázaných látek. Pitva a odběry se na národních závodech vždycky nedělaly, nyní se tak děje v souladu s podmínkami dohody, kterou podepsala FEI a EEF (národní federace UAE). Navíc je nyní FEI informována o všech fatalitách na národních závodech, což se dříve nedělo." 

 

Katastrofická zranění - kulhání/zimní sezóna UAE 2015/16

 

  • L G ESCANDOLOSO - 14.11.2015 / Catastrofic Injury - Al Reef Stables

   

  • DORO –  CEN 120 km 26.11.2015, jezdec Ran Singh Mangal Singh/ IND 23,17 km/h  po 1.kole / CI - majitel HH Sh Hamdan Bin Rashid Al Maktoum Výsledky: CEN120_26NOV.pdf (1224269)

 

  • RIVERLEE ASHIRA - CEN 120 km 26.11. DEIC,  jezdec  Bhom Singh Bhanwar Singh/IND 20,13 po 1. kole / CI - maj. HH Sh Hamdan Bin Rashid Al Maktoum

 

  • C G SIFAROFIR - 1.12.2015 DEIC- CI přepsáno na Lame

 

  • MICHEL - 1.12.2015, DEIC - CI změněno na Lame

 

  • AMOR MIO DEL CORTIO - 5.12.2015 CI změněno na Lame

 

  • IDAHO RABBA - Al Reef Cup 16.1.2016 - CI

 

6 mrtvých z toho 3 živí???

 

Zajímavé je, že u třech koní veterináři posoudili stav jako katastrofický - tedy vyžadující euthanazii, ale nakonec byl verdikt zmírněn na nepravidelnost. Otázkou je, zda jsou tito koně naživu a stojí někde se sádrou na noze - nebo se prostě veterináři třikrát spletli a jen si mysleli, že se jedná o katastrofické zranění a přitom to nebylo tak vážné. 

 

 

 Pippa Cuckson ve svém aktuálním článku podotýká:

Pokud by se pravidla z Bou Thib   (která zavedl Dr. Sultan Al Nahyan), dodržovala i jinde, snad bychom viděli méně pojízdného  - nepřetržitého chlazení koní.

„To není sport.  Je to vědecký experiment, kdy není daleko k tomu, že kůň poběži na pásu za nepřetržitého chlazení, zvyšování teploty v místnosti a sledování, jak dlouho to to zvíře vydrží.“ 

Ale pozor - vypadá to, že po dvou letech jednání, zřizování různých výborů a plánování a utrácení tisíců dolarů za právní služby - se FEI uchýlí k jediné  stránce pravidel podle šejka z Bouthib. Také konečně poprvé FEI vyjádřila přesvědčení, že existuje souvislost mezi rychlostí a fatálními zlomeninami.  A pokud by zainteresovaní mysleli, že FEI blafuje, a odmítnou, re-suspendace feredace UAE a zrušení MS v Dubaji mohou být další kroky. 

 

https://www.horse-canada.com/cuckson...

https://www.facebook.com/maztalks/pho

https://www.grandprix-replay.com/article