Tribunál FEI 2006-2015 ve vytrvalosti - doping

11.04.2016 15:48

 

Doping v jezdeckém sportu patří často do kategorie neúmyslného dopingu, kde hraje roli nevědomost, nedbalost či naopak přílišná důvěra. Pozitivní testy jsou spíše nahodilé a samozřejmě je hříšník hned na pranýři médií. Některá čísla však nahodilost vyvracejí. Když jsem si dala případy za posledních deset let jedné tabulky, UAE z toho opravdu nevychází dobře. Navíc se musel před rozhodnutím tribunálu sklonit nejeden příslušník rodiny Al Maktoum včetně šejka Rashida Al Maktoum, manžela tehdejší  prezidentky FEI (princezna Haya). V té době trochu stranou zůstala o něco starší dopingová kaňka z roku 2007 šejka Hazza Bin Sultan Bin Zayed Al Nahyana, syna zakladatele Spojených arabských emirátů Dr. Sultan Al Nahyana, tvůrce nových pravidel v Bouthib.

Na druhou stranu snaha UAE situaci zlepšit nezůstala jen na papíře, jednak šejk Rashid Al Maktoum po aféře "Godolphin" přesunul zneužití steroidů do kategorie trestných činů a rok 2015 tribunál FEI žádný případ pozitivního dopingu UAE neřešil (viz. grafík) - navíc se jedná o případy, které se odehrály v předešlém roce. 

Šampionát v Dubaji  byl odstřelen nikoliv kvůli dopingu, ale především díky videozáznamu z nezdravě ambiciózní jízdy juniorů v Al Wathba letos 30. ledna, kdy se velmi ohradila veřejnost. EEF zareagovala vůči hříšníkům promptně a tvrdě, ale posledním hřebíčkem do rakve šampionátu byl počet katastrofických zranění během poslední sezóny. Jistou roli v tom hraje i případ Splitter Creek Bundy a další vývoj vedoucí až k suspendaci UAE z rodiny FEI. Vše je příliš čerstvé - a vždycky platilo, že špatná pověst se rychle získá a dlouho napravuje.  

Na dopingové hříchy už veřejnost zapomněla a v poušti se jezdí rychle zřejmě i bez něj, pokud nebudeme považovat za doping supergenetiku "materiálu" a zázemí, válku laboratoří nechme stranou.  

 

Letos tribunál FEI řeší zatím dva případy použití kontrolovaných látek - jedná se o koně z USA a Kolumbie.