Al Maktoum Cup 2016 - od začátku do konce

08.01.2016 10:56

1. Hamdan bin Mhm Al Maktoum - AJAYEB

2. Abdulah Ghanim Al Marri (vítěz 2012 a 2013) - QURAN EL ULM

3. Saeed Mohammad Khalifa Al Mehairi - NABI DU CASSOU

Foto vítěze (Majed)

 

VÝSLEDKOVÁ LISTINA: Results_9_Jan.pdf (3085418)

 

  • nakonec odstartovalo 227 koní, 81 dvojic dokončilo / 146 nedokončilo 
  • průměrná rychlost vítěze 24,44 km/h
  • prvních 12 míst pro UAE (neboli 18 koní UAE v první dvacítce)
  • nejúspěšnější zahraniční jezdec Francouz Jean Philippe Frances - TINKAS LA MAJORIE
  • Čeští ani slovenští koně tentokrát nedokončili - ale jeden český kůň přece jen zaznamenal úspěch, protože DEAN odprodaný do UAE dojel na 46. místě.  

Ajayeb přinesla Hamdanovi Al Maktoum druhé vítězství v poháru. Loni vyhrál na fenomenálním Nopoli del Ma. Trenérem Ajayeb  , klisny francouzského chovu po Tidjani, je Esmail Mohammad. Klisna v září - tedy před 5 měsíci - dojela pro zlatou medaili v jednotlivcích i v týmech pro Španělsko na ME v Šamoríně s Jaume Punti Dachs.

 

Esmail Mohammad je schopen dosahovat úspěchů současně v dostizích anglických plnokrevníků i vytrvalostních koní. Loni se mu podařilo připravit světovou šampionku Yamamah i mistra světa mladých koní Tiswan Fageole. Jako trenér působí od roku 1992. V rozhovoru pro Gulf News prohlásil, že klíčem k úspěchu je kvalita. Od kvalitního koně přes kvalitní trénink a kvalitní jezdecký výkon v závodě. "Pokud se na koně díváte stejně jako na luxusní auto nebo letadlo, pak nejste na správném místě," říká. A jak pozná "kvalitního" koně? "To se pozná hned na začátku, když má něco dělat. Dobří koně to v sobě mají. Pracuje se s nimi mnohem lépe než s těmi, kteří jen zaplňují místo ve stáji. Mám rád, když vidím pokrok každý den, každý týden, každý měsíc. Víte, že se snaží, chápou, co od nich jako trenér chci." 

 

  • 2. kůň v cíli, QURAN EL ULM, okusil českou půdu v Mostě roku 2013, kdy na něm Španěl Jaume Punti Dachs vyhrál Mistrovství Evropy seniorů. 
  • Třetí, NABI DU CASSOU, letos zvítězil v CEI2ˇ120 km v květnu v Šamoríně. 
  • Na čtvrtém místě dojel Saif Ahmed Al Mozroui NOPOLI DEL MA  , se kterým loni v tomto závodě zvítězil Hamdan Al Maktoum. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak zatímco u nás nešel internet, startovní pole Al Maktoum Cup už jede na plný plyn. Když se podívám na startovní listinu, nemůžu si pomoct, je to malé mistrovství světa. Nechybí snad žádné velké jméno.

Startovní listina - 275 jezdců ze 41 zemíAlMaktoumCup2016.pdf (827486)

Kromě naší trojky a slovenské dvojice jezdců (Lucia Starovecká a Feras Boulbol) bude zajímavé, jak dopadnou neuvěřitelní matadoři jako 15letá klisna AJAYEB nebo RIVERWATCH, ale i další koně zkušených jezdců: 

....

 

Ze sporých informací (ale díky za fotky Milanu Kyselému) z místa činu: 

 

Exotická dovolená pomalu končí - EKSOL (Stáj Kyselý - jezdkyně Michaela Zapletalová) úspěšně prošel veterinou a na zadku má číslo. 

 

Al Maktoum Cup 2015

 

Minulé ročníky - shrnutí