Víkend 23.-24.5. - Šamorín, Kurgjäve

25.05.2015 14:27

Šamorín

Početná česká ekipa zavítala do největšího jezdeckého areálu ve střední Evropě v Šamoríně na prestižní závody. Je úžasné, že vytrvalost se v poslední době dočkala zázemí takových špičkových parametrů - ale odtud jen vede a vrací se trať přírodním terénem, kilometry a kilometry, které musí koně v jakémkoliv počasí překonat - a o vodu shůry rozhodně o tomto víkendu nebyla nouze. Nebyla jsem na místě, ale jako vždy mě zajímala historie koní, kteří stáli na stupních vítězů.

CEI3* 160 km

Z 19 koní soutěž úspěšně dokončilo 8. Na prvních čtyřech místech podali koně vyrovnaný výkon. Francouzská vytrvalostní velmoc se musela o zlomek času sklonit před Itálií a fantastickou klisnou DORIA DE JANSAVIS s jezdkyní Marie Cecilie Mosti. Sklonit nikoliv před chovatelským umem soupeře, protože Doria de Jansavis je klisna francouzského chovu. Její otec Khadar má plejádu potomstva hvězdových soutěží a Doria de Jansavis už prokázala své kvality třetím místem a  Cenou kondice v roce 2013 na MS mladých koní v italském Vallegio sun Mincio.

Na druhém místě Nina Lissarraque a KEEHSAN D´AILLAS . Letos to byl druhý start této 11náctileté klisny po Persicko - v březnu ve Fontainebleu zvládla 120 km průměrnou rychlostí 20,21 km/h. Jméno Lissarraque se ve výsledkových listinách objevuje často na předních pozicích v mezinárodních soutěžích. Nina Lissarraque je dcerou Barbary Lissarraque, ta se stala v roce 2005 světovou šampionkou na MS v Dubaji poté, co byl pozitivně testován kůň vítěze šejka Hazza bin Sultan al Nahyan - titul vlastně získala s ohledem na proces kolem dopingu až v roce 2006. Nina s Barbarou provozují vlastní vytrvalostní stáj. Nina ve svých 23 letech má za sebou 67 mezinárodních soutěží, ve kterých vystřídala čadu koní, mimo jiné startovala v lednu 2014 i s klisnou Laiza de Jalima, stříbrnou medailistkou z Caen.

Také třetí místo se ztrátou 13 minut na vítěze patří klisně - Radja d´Aurabelle a německé jezdkyni Jenny Stemmler. Letos tato dvojice zahájila mezinárodní sezónu dvouhvězdovou soutěží v Illertissen - 16,1 km/h. O zlomek času později získal 4. místo "otec" velkorysého domácího areálu Mario Hoffmann. Sonic de Vilaformiu jel v Šamoríně od roku 2012 po páté a pokaždé se skvělým výsledkem.

Páté místo a další italská radost - Luca Campagnoni na 10leté klisně Mery De Matta E Padr , je to druhá a úspěšná tříhvězdová soutěž této dvojice.

Šesté místo potěšilo české vytrvalce, když do cíle přicválala Lucie Škábová s klisnou Lamia 1. Loni zde Lamia (Shagya arab po Dahoman I - CZ) zvítězila v jedné hvězdě i ve dvou, letos si přidala třetí.

11 jezdců soutěž nedokončilo, kromě našich také světová šampionka Maria Alvarez Ponton.

Výsledková listina: Šamorín 160km.pdf (101788)

 

CEI2* 120 km

Francouzi a Španělé nasadili od prvního kola ostré tempo a obsadili přední místa. V konkurenci zvučných jmen jezdců i koní se rozhodně neztratil Eksol, kterého Michaela Zapletalová dovedla na 7. místo.  Ta zvučná jména - např. Secret de Mon Coeur , 8. v Caen na světových jezdeckých hrách, vítěz MS mladých koní ve Valeggio Sul Mincio, v jeho sedle  Jean Philippe Frances    , jezdkyně  Virginie Atger nebo další úspěšný kůň z Caen - Strawblade...

Soutěž dokončilo 9 koní ze 17.

Výsledková listina: Šamorín 120 km.pdf (82199)

 

CEI1* 80 km

Za 3 hodiny, 48 minut a 22 vteřin se s tratí vypořádali Kabuki s Táňou Terberovou, průměrná rychlost 21,019 km/h. Kabuki je po matce Koryna, kterou až do ME dovedla Helena Terberová (o této dvojici se více dozvíte ZDE).

Výsledková listina: Šamorín 80km.pdf (73623)

 

Kurgjärve

Když vyjedete na sever přes Polsko, Litvu a Lotyšsko, kousek od hranic v Estonsku přijedete do sportovního centra Kurgjäve, kde se jezdí také vytrvalost. Letošní stošedesátka se jela v duchu „one man show“, jediný účastník byl současně vítězem – Denis Moiseev (RU) – Zero, průměrná rychlost 12,806 km/h: Kurgjärve 2015.pdf (57,6 kB)

Mistryní Estonska se na 120 km trati stala 23 letá jezdkyně Kairit Järv s klisnou NOLA. Loni startovala ne světových  jezdeckých hrách v Normandii, ale na nároky tratě s anglickým plnokrevníkem Baltimor nestačili.