UAE z kola ven - a co bude dál?

12.03.2015 20:54

Z Lausanne zahřmělo. FEI dnes vyloučila národní federaci UAE (EEF) poté, co se po skandálu "Bundy" provalilo 12 závodů, vesměs kvalifikačních - které se nekonaly v poušti, ale jen na papíře. Žádný ojedinělý "Bludný Holanďan", ale celá flotila. Takový systém obcházení kvalifikačních kritérií, které jsou v přímé souvztažnosti s welfare koní, je jasným dokladem toho, že koně v pouštní vytrvalosti nejsou sportovním partnerem, ale pouhým prostředkem.  Nová pravidla platná od 1. srpna 2014 k nápravě nepomohla. Mateřská organizace nemohla reagovat jinak než rázně plácnout své nezvedené dítě přes zadek a poslat ho do kouta na dobu neurčitou. 

  • rozhodnutí předsednictva FEI bylo jednohlasné - "pro" hlasoval i druhý Vice President a ředitel regionální skupiny VII, šejk Khalid Bin Abdulla Al Khalifa z Bahrajnu
  •  EEF (Emirated Equestrian Federation) nesmí pořádat mezinárodní závody a její členové se nesmí účastnit mezinárodních závodů ve vytrvalosti (ostatní disciplíny EEF mají výjimku a startovat mohou pod vlajkou FEI)
  • členové EEF nemají právo se zúčastňovat zasedání a jednání FEI

FEI jasně stanovila, že obnovení členství EEF je možné pouze za podmínky uzavření smlouvy s FEI, která EEF zavazuje plnit opatření, která jsou podle předsednictva FEI nezbytná pro ujištění FEI a dalších zúčastněných stran, že EEF bude dbát na welfare koní a respektovat pravidla FEI. 

Relativně čerstvě zvolený prezident FEI Ingmar de Voss prohlásil, že rozhodnutí vyloučit národní federaci je vážná věc, ke které by se mělo přistoupit v případě, kdy nelze najít jiné řešení. "Bohužel tohle byla jediná možnost, ale musíme umět převzít odpovědnost a nesmíme se bát zasáhnout v zásadních věcech. "

Co bude dál?

  • EEF má nyní 30 dní na to, aby se odvolala k tribunálu FEI (mezitím jistě něco vymyslí nebo podepíšou smlouvu)
  • Nezávisle na tomto rozhodnutí pověřila FEI skupinu Equestrian Community Integrity Unit k vyšetření případů falšování závodů (šéfem ECIU je Lord Stevens - ten, který osvobodil šejka Mhm Al Maktouma ve věci doping stájí Godolphin)
  • V rozhovor pro Equitv Míša Litovová řekla, že jezdci ze Středního Východu chtějí vyhrávat a mají vysoké ambice. S tím souhlasím. Jejich vysoké ambice jsou zásadní pákou, kterou se nyní dá v celé kauze pohnout. Pokud budou chtít být mistry světa, nezbude jim, než se přizpůsobit. Ale nedělejme si iluze, že se rázem přizpůsobí všichni - a dovedu si představit, že vytrvalost v Evropském pojetí nebude bavit většinu lidí ze základny disciplíny v UAE.

 

Varianta 1 - EEF s FEI podepíše smlouv a zaváže se plnit opatření - 90%

Pak se rychle vrátí na scénu. Lze očekávat, že na mezinárodních závodech v Evropě budou fungovat bez větších problémů. Na svém písku v CEN? Možná zakážou fotografovat a natáčet...

Varianta 2 - záležitost se potáhne delší dobu - 10%

Pořadatelé budou v nejistotě, finance se zcela jistě odrazí. Bude to "něco za něco"

Varianta 3 - zůstanou doma - 0%

Tomu nevěřím:)

Zdroj:

www.fei.org