Mistrovství světa ve vytrvalosti bude hostit Šamorín

15.06.2016 16:07

Na včerejší telekonferenci byra FEI bylo jednomyslně rozhodnuto, že místem konání letošního mistrovství světa ve vytrvalosti seniorů bude Šamorín. 

Longines FEI Mistrovství světa seniorů ve vytrvalosti se bude konat v Šamoríně 15.-18. září, uzávěrka kvalifikací je 16. července.

Jezdecké centrum Hipoaréna Šamorín je dítětem slovenského finančníka a aktivního vytrvalostního jezdce Mario Hoffmanna. Původně se měl jen přestavět areál pro potřeby místního klubu JK Napoli, ale pak se zrodil nápad daleko přesahující původní myšlenku. Dnes je to největší jezdecké středisko v Evropě, které bylo postaveno za jeden rok, přičemž konzultantem  byl zkušený odborník, profesor Arno Gego z Aachenu.

Špičkové zázemí zohledňující bezpečnost a welfare koní je bezpochyby zásadní požadavek pro konání šampionátu, který tato aréna splňuje, kromě toho jsou zde již prověřené tratě. Vedle zázemí je to také vysoký pořadatelský kredit, který si Šamorín získal už loňským evropským šampionátem a předcházejícím mistrovstvím světa mladých koní, což byl jeden z hlavních důvodů byra pro přidělení mistrovství světa. 

Podle FEI další dva uchazeči o pořadatelství šampionátu - Fontainebleau a italské San Rossore neměli příliš vhodný termín - polovina října je již pozdě, je brzy tma a to je pro koně riskantní. Navíc je v tamních oblastech zvýšená pravděpodobnost deště, což také nepřispívá k bezpečnosti - konec konců Fontainebleau se nyní musí vzpamatovávat z nedávných záplav

Tyto argumenty jsou zjevně dostatečné, aby smetly  ze stolu námitky o  údajném porušení čl. 106 odst. 5 pravidel FEI: Národní federaci mohou být přidělena pouze dvě po sobě jdoucí FEI Mistrovství světa nebo Kontinentální mistrovství ve stejné disciplíně a kategorii, pokud neexistuje jiné vhodné využití. (viz. článek  https://fair-endurance.com/will-the-fei-break-its-own-rules/).