Mistrovství světa mladých koní v Šamoríně

30.09.2018 11:33

Resort X Bionic Sphere v Šamoríně hostil tento víkend Festival arabských koní, aukci, světový šampionát mladých koní ve vytrvalosti a mezinárodní vytrvalostní závody. Tři dny nabité koňmi a adrenalinem, sluncem i větrem. 

Mladí koně 

Festival arabských koní začal už v pondělí 24.září desetiminutovou prezentací 3letých koní na ruce ve všech třech chodech. Koně absolvují veterinární (kondiční) prohlídku a účastníci obdrželi její výsledek (což byla podmínka pro získání příspěvku 500 euro). V úterý přišli na řadu koně 4letí, kteří absolvovali výkonnostní test na dráze (6 kol - 10 km) - opět každý obdržel veterinární kartu, ve středu se konal test 5letých koní, ti už se vydali na 20 km trať modrého kola a ve čtvrtek byla řada na 6letých koních, kteří se proběhli na červeném - 40 km okruhu. 

Původní plán počítal s testem u tříletých koní na 5 km na dráze s omezením rychlosti na 30 km/h, s prezentací ve veterině do 10 minut a limitem tepové frekvence 56 tepů, čtyřletí koně měli nacválat  na dráze 10km a 6letí 20 km s limitem do 25 km/h - což se setkalo nejen na sociálních sítích s velkým odporem (původní návrh: Šamorin2_2018.pdf (3446019) . 

Na vzorek testů na dráze i na předvedení 3letých koní na ruce se můžete podívat na videu - prezentace tříletých se mi líbila (mrkněte i na klisničku Poa Poetka K (po Hassan B, z matky Poesia) - klisnu Poesia (výkonnost 160 km) si jistě vytrvalci pamatují s jezdkyní Katkou Kyselou. Co se týče testů na dráze v druhé části videa, ponechám na úsudku každého. 

 

Mistrovství světa mladých koní

Opět se potvrdilo, že čeští vytrvalostní jezdci patří ke světové špičce - Tereza Kopecká, která se od začátku držela s vedoucí skupinou a část závodu byla v čele,  dojela v sedle BADIR DES EGAS na 10.místě v konkurenci 47 koní z celého světa (prům.rychlost 21,49 km/h). Otcem matky Badira je Pigale, hřebec se silným fundamentem, který předává potomkům vynikající schopnost rychlého zotavení a výjimečné metabolické parametry.

Silná ekipa slovenská se prosadila v první desítce od 5.místa (Dominika Kleinová) a byli jsme svědky dalšího rodinného triumfu Supekových - tři koně, které sedlaly Lucia st. Lucia ml. a Michaela, pocházejí z Argentiny a jsou od 10.září v majetku R. Supeka. 

Vítězství francouzského chovu

Náskok desetiletí systematického chovu vytrvalostních koní ve Francii je na světové scéně stále vidět, přestože jima opět slušně šlapali na patky koně jihoameričtí - z Argentiny. 

1. Titul světového šampiona 7letých koní ve vytrvalosti získal jezdec UAE Mhm Ahmed Hasan Al Abbar na klisně GELNY (Madjani/Tidjani-Gelna), prům. rychlost 22.33 km/h. (Madjani je trojnásobným vítězem prestižního dostihu Dubai kahayla Classic na 2000 m v letech 2005-7, majitelem Sh Hamdan bin Mhm Al Maktoum). V posledním kole Gelny dosáhla rychlosti 29 km/h.

2. Za vítězem s odstupem desítek vteřin dojeli dva zástupci z Bahrajnu – Al Nuaimi Khalid Sanad A.S. – DEMONJOI AL SHAQAB (posl. kolo 29,1 km/h) a

3.  Atta Mhm P.Mohahhad – AIZ SHAQAB (po Jazz de Marjolaine), rychlost posledního kola 27 km/h.

4. Bylo by také zvláštní, kdyby se v první desítce neobjevili francouzští jezdci – z početné francouzské ekipy se na 4.příčce umístil velezkušený Laurent Mosti s  BAGGIO D´ARMANI (,prům.rychlost 22,26 km/h). V posledním kole jela tato dvojice nejrychleji - 29,4 km/h. 

Otcem Baggia je Reve de Sauveterre (napůl ruský arab), matkou je Leila Al Cassiere po Djelfor (Manganate).

5.  No a slovenská vytrvalost má co slavit, protože v balíku prvních deseti jezdců jsou hned 3 jména (plus čtvrtá zástupkyně SK Lucia Supeková dojela 12.): na skvělé páté pozici dokončila Dominika Kleinová – VICTUS S

6. Lucia Supeková – J S SIETE DE ORO

7. Michaela Supeková – RO VEDETTE

Slovenské jezdkyně za sebou nechaly ještě dvě francouzské dvojice:

8. Virginie Caillaoud – ABLA DE BOZOULS

9. Julie Montagne – SHAMY DE BOZOULS

10. Tereza Kopecká – BADIR DES EGAS

 

 

Ze 47 koní dokončilo šampionát 33. Průměrné rychlosti přes 20 km/h dosáhlo prvních 15 koní. 

Co dodat k rychlostem... jednak k tomu rovinatá trať vybízí a současná vytrvalost zjevně nemá zájem koně honit v kopcích a členitých terénech.