Italská organizace vyčítá FEI laxnost při řešení případu mrtvých koní

08.07.2014 22:12

Italská organizace na ochranu zvířat je rozhořčena laxností FEI, která dosud nezajistila řádné vyšetření smrti dvou koní v souvislosti s vytrvalostními závody.

Na prahu WEG Normandie není příjemné  vytahování kostlivců ze skříně středovýchodní vytrvalosti, navíc toto rozhořčení už proběhlo z jiných stran před rokem. Nyní se do poněkud vyčichlého a neuzavřeného případu obula italská organizace IHPA (The Italian Horse Protestion Association). Zřejmě tato aktivita nezpůsobí v FEI zemětřesení, ale aspoň osud dvou zbytečně zničených koní neupadne v zapomění.

Django de Vere, valach, který by byl letos osmiletý, se dožil jen sedmi let – po krátké a strmé kaiéře. V databázi FEI je stále jeho jméno a 3. místo z osudného závodu CEI*na 120 km. Čtyři soutěže v záznamech FEI, které absolvoval, jsou ukázkou toho, jak rychle se s koněm dá soutěžit rychle. Jako šestiletý s jezdcem Ahmed Fayez Sabil Al Balushi absolvoval první mezinárodní závod na 80 km průměrnou rychlostí 14,59 km/h, o měsíc později již startoval v soutěži CEI** 70+(2) a to rychlostí 20,33 km/h. Pak změnil jezdce (Saeed Ahmad Jaber Al Habri)  a pravděpodobně zpečetil svůj osud – o půl roku později tento šestiletý kůň absolvoval CEI**120 km Abu Dhabi průměrnou rychlostí 24,53 km/h. Na další mezinárodní start se postavila tato dvojice až v srpnu 2013, kdy CEI**120 km v Arborea zvládla rychlostí 25,41 km/h (3. místo), poté byl kůň urychleně převezen na kliniku v Sardinii, kde musel být utracen.

A jen měsíc předtím tento mladý jezdec Saeed Ahmed Jaber Al Habri (UAE) sedlal arabského valacha Eclipse na Mistrovství světa mladých jezdců v Tarbes, kde byl eliminován pro kulhání… o tom, že měl nohu v kyblíku s ledem a ještě s „něčím“ , si povídali vrabci na střeše a je známo, že byl v řádu dní po tomto závodě utracen (Leonard Liesens).

Eclipse pět měsíců před Tarbes startoval s jiným jezdcem v Prezident Cup Abu Dhabi CEI**120 km, kde skončil na 2. místě průměrnou rychlostí 26,04 km/h.

Oba koně patřili do stáje šejka Mohammed Al Maktoum.

Zdroj:

News.endurance.net

www.fei.org

www.endurance-belgium.com