Dva čipy, tři jména, jeden kůň a bílý prapor FEI

05.12.2014 17:42

Od března až do dnešních dnů trvalo FEI vyšetřování níže uvedené anomálie týkající se záměny koní a výsledkem je kapitulace. Rovnice nemá řešení. 2. prosince FEI oznámila, že nelze zahájit žádné právní kroky z procesních důvodů a z důvodu chybějících nezvratných důkazů. Poté, co obdržela minulý měsíc výsledky šetření, FEI posoudila právní a procesní aspekty případu a je zřejmé, že podle pravidel v roce 2012 došlo k promeškání lhůt. Bez zahájení řízení v rámci stanovených  lhůt a korektních postupů nemůže FEI pokračovat v řízení.

Dosavadní generální sekretář  FEI Ingemar de Voss a kandidát na post prezidenta FEI prohlásil, že „je velkým zklamáním, že trvalo takovou dobu dojít k tomuto závěru. Na druhé straně detailní šetření ukázalo nedostatky v našich vlastních postupech týkajících se  identifikace koní prostřednictvím čipů, pasů, duplikátů. Požádal jsem naše právní oddělení, aby prověřilo náš právní systém a identifikovalo nedostatky, aby k podobným problémům v budoucnu nemohlo dojít.“

FEI plánuje v roce 2015 kompletní revizi svého právního systému.

Zdroj:  www.fei.org 

(vlevo Marmoog 2012 - jako Princ de la Sabliere, vpravo Marmoog 2013, foto Cidinha Franzão)

Princ de la Sabliere alias Marmoog alias Jsas

25.3.2014 - Mezinárodní jezdecká federace obnovila vyšetřování obvinění šejka Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, korunního prince Dubaje, který údajně jel „ringera" (koně pod jiným jménem) ve vítězném týmu UAE v roce 2012 na Mistrovství světa v Eustenu. FEI se dostaly na stůl nové důkazy od Daily Telegraph.

ECIU (Equine Community Integrity Unit) převzala tento materiál poté, co se začaly šířit zvěsti o skutečné identitě šejkova koně Marmooga.

FEI prozradila, že Marmoogova identita byla kontrolována  krátce po stošedesátikilometrovém dostihu v Euston Park (GB), ale ECIU v tu dobu prohlásila, že „dostupné důkazy nezakládají důvod pro další akce".

Koně pod stejným jménem, ale výrazně odlišného, přitom o dva měsíce dříve sedlal tento jezdec v Numano v Itálii!

Celou záležitost zkomplikovalo nevysvětlitelné rozhodnutí znovu změnit jméno koně a zjištění, že má dva mikročipy. Nyní se totiž ukázalo, že MARMOOG, který dříve startoval pod jménem PRINC DE LA SABLIERE, má znovu změněné jméno na JSAS. Ke změně došlo pět dní poté, co Daily Telegraph tuto záležitost otevřel. Změnou jména se mažou záznamy v archivu FEI týkající se jména Marmoog. Také se zjistilo, že kůň v Numano, který měl být skutečný Marmoog, minulý měsíc startoval v Prezident Cup v Abu Dhabi s novým mikročipem a byl to jeho první závod v rámci FEI pravidel. FEI oznámila, že požádala národní federaci UAE o vysvětlení těchto posledních anomálií. V databázi FEI už najdete jen jméno JSAS.(vyňato z článku https://www.equichannel.cz/vytrvalost-americke-ultimatum-pro-fei ).