Červnové memento Catoosa (USA) 1987

29.06.2014 22:49

Před 27 lety v jednom horkém červnovém dni umírali koně. Jezdec nepotřebuje ujet 25 mil na to, aby koně uštval. Stačí pouhých 15…  aneb jak vypadala vytrvalost tam, kde nebyli veterináři a zdravý rozum.

Vytrvalostní závody Oklahoma Spring Ride se konaly 13. června 1987 poblíž města Catoosa na severovýchodě Oklahomy. Měly být součástí každoroční slavnosti „Catoosa Days“. Soutěžilo se na tratích 15, 25, 50 a 100 mil a závodníky lákaly ceny ve výši 20 tisíc dolarů. Závodů se nakonec zúčastnilo 32 jezdců.

Pět koní zkolabovalo a uhynulo během závodů, dalších šest po jeho dokončení

13. června, 94°C a 70% vlhkost. AERC stáhla své funkcionáře den před závodem, protože jeho organizátor odmítl pravidla o veterinárních kontrolách. Prohlásil, že jsou to jeho závody a bude si to dělat jak chce a jestli se jim  to nelíbí…“ Členové AERC se rozhodli nakonec startovat na jiných závodech o 50 km dál, kde se koně kontrolují a kde také nedošlo k žádnému zranění ani úhynu. V Catoose však startovaly většinou děti mocně povzbuzované svými rodiči. Podle očitých svědků jedna dívka křikem a bičem pobízela svého koně, i když její soupeř byl o celou míli za ní. Její kůň po dostihu uhynul. Pod jedním jezdcem padl kůň v soutěži na 25 mil, vzal si druhého ještě do dostihu na 15 mil, ale tento kůň také uhynul.

Organizátor závodů Bill McAnally z Tulsy podle svých slov nabádal jezdce, aby v takovém horku nejeli moc rychle. Jezdci na tratích 15 a 25 mil ho však neposlechli.  

Při vyšetřování této události a prohledávání trati byla nalezena těla pěti zakopaných koní, jeden z nich byl pohřbený přímo podél trati. Podle starosty města Terry Whitelyho všichni koně uhynuli krátkých dostizích.

Zdroj:

Ellensburg Daily Record 16.6.1987