15. červen byl Mezinárodním dnem pracujících zvířat

17.06.2016 10:21

15. červen byl dnem, který má veřejnosti připomenout, že je na světě kolem 180 milionů těžce pracujících koní, oslů a velbloudů, na nichž závisí živobytí 600 milionů nejchudších lidí. Tato zvířata pracují v těžkých podmínkách, jejich pracovní kariréra je krátká, péče minimální. Je to jak vystřižené z bestselleru o Osmdesátidolarovém šampionovi, kde autorka v jedné kapitole popisuje situaci koní v Americe, ze které vzešel tento kůň, který měl neuvěřitelné štěstí, že mu zkřížil cestu na jatka holandský emigrant Harry Leyer. 

Před 150  lety byla v Americe prvním průkopníkem jiného pohledu na pracující koně než jako na živé stroje anglická spisovatelka Anna Sewellová, která probudila zájem a trochu citu u veřejnosti knihou Black Beauty. Dnes se snaží těmto koním aspoň trochu ulehčit nevládní organizace jako nadace Brook nebo Spana, která vyhlásila 15. červen jako International Working Animal Day, aby upozornila veřejnost na tuto situaci.  

foto: www.barmice.com

 

Nadaci Brook založila v roce 1934 Dorothy Brook, která v roce 1930 přijela do Egypta, kde viděla bývalé válečné koně z Anglie, Austrálie a Ameriky v úděsných podmínkách. Napsala o tom dopis do Morning Post a odezva přišla v podobě 20 tisíc liber (na dnešní peníze). Postupně získala dalších prostředky a odkoupila 5 tisíc ex-válečných koní, všichni byli vyhublí na kost, mnozí byli staří, nemocní, slepí a humánní utracení pro ně bylo vysvobozením. Založila v Káhiře také veterinární nemocnici. Nadace pracuje s majiteli koní, vládními institucemi, poskytuje veterinární péči. Pracuje v ní 900 lidí různých odborností.

 

Existuje samozřejmě více podobných organizací, jako je např. RSPCA nebo Horse World Welfare, ale plošně zlepšit život těchto zvířat je běh na hodně dlouhou trať, možná nekonečnou. A tak, zatímco v našich podmínkách se sice tu a tam vyskytne případ týrání, většina koní na našem kontinentu není v situaci, kdy jeden kůň musí často uživit 30 lidí a dře doslova do úmoru. 

Nezapomínejme tedy na miliony strádajících příbuzných našich vypasených miláčků:)